G4Media.ro

Merită România să intre în Schengen? Riscurile unei decizii negociate politic

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Merită România să intre în Schengen? Riscurile unei decizii negociate politic

Politicienii români de la putere și opoziție și-au dat mâna în aceste zile în Parlamentul European pentru a contracara un posibil pericol: opoziția Olandei la acceptarea României în spațiul Schengen. Dacă premierul Mark Rutte va spune pas, planul președintelui Klaus Iohannis de a marca o mare victorie politică, poate cea mai mare a mandatului său, va fi pus în paranteză cel puțin un an de zile.

Niciodată România n-a avut șanse reale mai mari ca acum de a intra în Schengen și de a scăpa astfel de complexul de țară UE second-hand. Statele cheie, Germania și Franța, par să-și fi dat acordul, condițiile tehnice sunt îndeplinite de ani de zile, președinția cehă a UE este complet favorabilă. Mai e și războiul din Ucraina, cu fluxurile de refugiați, un argument suplimentar să se întărească controlul la granița estică a Uniunii.

Dacă s-ar întâmpla cumva ca România și Bulgaria să fie ținute din nou la ușă, în schimb Croația să fie acceptată în club, urmând ca la începutul anului viitor să bifeze și trecerea la moneda euro, umilința ar fi cu atât mai mare pentru București.

Doi europarlamentari români influenți în grupul PPE, Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, au pledat, miercuri, cauza României în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, chiar dacă temele grele lansate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său despre starea Uniunii, nu prea aveau legătură cu extinderea Schengen.

În intervenția lui Rareș Bogdan s-a simțit chiar o amenințare voalată. Olandei i s-a transmis printre rânduri că s-ar putea trezi, la o adică, cu probleme pe lanțul de aprovizionare dacă va îndrăzni într-adevăr să pună tălpi aderării României la Schengen. ”În numele solidarității, camioanele și trenurile încărcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean”, a spus Bogdan în pledoaria sa pentru Schengen.

Chiar și opoziția, europarlamentarii USR și cei din REPER, partidul lui Cioloș, fac lobby pe lângă Mark Rutte, colegul lor de grup politic în Renew, dar și pe lângă Comisie, pentru atingerea obiectivului de țară, aderarea la Schengen. Mobilizare generală, așadar, pentru clasicul de acum interes național.

Comisia Europeană însăși s-a cam săturat de bătaia de cap numită România. Are deja suficient de multe crize în derulare de gestionat: Polonia și Ungaria, războiul din Ucraina, prețurile la energie, costul crescut al vieții în general în toate statele membre, ascensiunea extremei drepte, astfel încât o problemă în minus i-ar face pe toți birocrații de la Bruxelles să răsufle ușurați.

Prin urmare, chiar așa! De ce să nu fie primită România în Schengen?

Poate că din punct de vedere tehnic este perfect pregătită, iar prin vămile românești nu mai trece nici musca (în afară de tone de țigări de contrabandă trimise cu drone sau avioane din Ucraina sau Moldova care trec ca în brânză pe sub radar). Poate că din calcule geostrategice este mai bine ca România să intre în Schengen pentru a întări pe cât posibil granița estică.

Nu merită românii totuși să scape de umilința de a aștepta la cozi înainte de a intra pe teritoriul altor state membre UE, deși libera circulație este un drept câștigat încă de la aderare, din 2007? Câți bani să mai piardă firmele de transport românești așteptând ore și zile întregi  în vămile de la granița cu Ungaria în drumul lor spre vest?

La toate aceste întrebări răspunsul este unul singur: la 15 ani de la integrare, România merită să fie primită în clubul Schengen și să nu mai fie tratată ca o țară de mâna a doua.

Dar merită puterea politică de la București un asemenea premiu din partea Bruxellesului? Merită să cauționeze Comisia Europeană regresele evidente înregistrate de România în ultimii ani în domeniul justiției? Are ce căuta în clubul statelor civilizate o țară cu dezechilibre democratice tot mai mari, cu o presă cumpărată aproape integral cu milioane de euro cash de partidele politice?

Care este problema, veți spune, din moment ce țări cu derapaje democratic mai mari, ca Polonia, Ungaria sau Malta, sunt bine merci în Schengen. Numai că acestea au intrat în Schengen în 2007, iar degradarea lor a avut loc ulterior.

Ar fi o eroare ca România să fie premiată din moment ce ea nu se află prea departe de Ungaria și Polonia. Cele două țări sunt azi pedepsite cu tăieri de fonduri și alte proceduri de sancționare de către Bruxelles. Puterea de la București nu se abține să torpileze justiția nici măcar acum, când știe că un asemenea gest ar putea periclita șansele României de a scăpa de MCV și de a intra în Schengen.

Cu acordul tacit al liberalilor și al social-democraților, UDMR a depus un amendament la legile justiției care aruncă în aer două parchete specializate, DNA și DIICOT, unul menit să combată corupția la nivel înalt, celălalt crima organizată. Ambele fenomene infracționale se mențin la cote înalte în România.

Dacă amendamentul  depus de UDMR va fi votat în Comisia Specială privind legile justiției, iar procurorii de la cele două structuri vor avea nevoie de grad de Înaltă Curte, atunci dezastrul va fi complet: 70% din procurorii DNA și DIICOT pleacă acasă, dosarele făcute de ei trebuie reluate de la capăt, iar activitatea celor două structuri se blochează pe termen lung. Ar fi un fel de OUG 13 împachetat altfel, lovitura politică de grație pe care nici cei mai mari dușmani ai justiției, în frunte cu Drangea, n-au reușit să i-o aplice.

Își permite UE să premieze un stat care aruncă în aer statul de drept, făcând scăpate peste noapte armate de corupți și rețele de crimă organizată? Ce sens mai au atunci promisiunile Ursulei von der Leyen făcute în plenul Parlamentul European, unde a anunțat că anul viitor Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului legislativ pentru combaterea corupției. ”Vom ridica standardele privind infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, dincolo de infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita”, a mai spus Ursula von der Leyen în discursul său despre starea Uniunii ținut la Strasbourg.

Vom vedea dacă România reușește să înduplece Olanda și să obțină astfel cale liberă pentru intrarea în spațiul Schengen. În luna octombrie este așeptată o misiune de evaluare tehnică a Comisiei Europene, care va ajunge pe masa Consiliului European, urmând ca statele membre să ia o decizie în luna decembrie în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Mai este, așadar, timp pentru ca Bruxelles-ul să-și utilizeze influența pentru a tempera elanul distructiv al coaliției PSD-PNL-UDMR.

Ar fi însă o eroare cu efecte distrugătoare pe termen lung dacă UE va lua o decizie cu ochii închiși, negociată politic. Polonia și Ungaria sunt azi țările-problemă din UE, două ”autocrații electorale” fără nicio legătură cu valorile europene, tocmai pentru că n-au fost sancționate la timp, iar liderii lor și-au negociat ani de zile liniștea la Bruxelles. Va repeta UE greșelile din trecut și cu România?

Corespondență de la Strasbourg

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

96 comentarii

 1. La inteligenta majoritatii clasei politice care ne-a vandut ani de-a randul ba la rusi, ba la europeni, foarte posibil sa faca o „buna” negociere in care sa iesim tot noi prost. De genul „ia mai dati voi si restul de resurse pe care le mai aveti, si va primim in schengenu asta, ca si-asa sta prost acum”

  • Moare Tăpălagă și rezistenții că puterea de la București face ceva pentru poporul ăsta. Încă o dovadă că Rezist a fost o mișcare antiromânească și că USR in realitate face tot ce poate pentru a ține poporul român la coada Europei!

  • România merită! Tăpălagă poate fi lăsat pe afară!

  • Ete marele gânditor unde era! România merită doar dacă ține cele două partide extremiste, USR și AUR, afară din parlament!

  • României i-a trecut glonțul pe la ureche când PNL a adus neo-marxiștii la putere! Era să ajungem paria! Din fericire neo-marxiștii au plecat singuri de la guvernare și s-au aflat cu celălalt partid extremist, AUR.

  • Turbează USR că România merge din succes in succes iar ei nu știu decât un lucru: pensiile speciale. Sunt agățați de subiecte care nu interesează poporul român și sabotează guvernul fără să înțeleagă că așa fac rău românilor!

  • S-au repezit trolii USL-ului, deci se va putea fura mai mult dacă intrăm în Schengen.
   Mafia USL nu a făcut și nu va face nimic pentru România, doar pentru p.ropriile buzunare.

  • Dl Tapalaga are dreptate, este incorect si derutant sa conditionezezi acest statut Schengen de niste conditii pe care puterile din Romania le incalca cu buna stiinta, in loc sa gasesti alta cale de a le obliga sa fie corecte.
   Si, cand e o situatie speciala pt UE, sa inchizi ochii la incalcarea grosolana a acestor reguli!
   Incapacitatea UE de a impune in domeniile esentiale reguli stricte, obligatorii pentru toate tarile ei, arata defecte de conceptie care ii influenteaza functionarea.
   Trebuie ca insasi UE sa se reformeze.

  • @Mihai
   Pai puterea de la București nu face altceva decât să exporte corupția.
   E asta o realizare pentru popor?

  • Moare Tăpălagă și rezistenții…
   Turbează USR că România merge din succes in succes…
   USR și AUR, afară din parlament!…
   Din fericire neo-marxiștii au plecat singuri de la guvernare…

   Ce naiba, nu ti-au zis aia sa nu te repeti si sa scrii si tu mai imprastiat? Te-ai lenevit de tot, de cand esti platit la numarul de postari. Ar trebui sa iti taie aia din bani, ca nu meriti mai mult

  • De intrat vom intra, in primul rand datorita conjuncturii externe create de evenimentele din Ucraina. In fata amenintarii din exterior si consecintelor economice si sociale, UE simte nevoia unei accelerari a integrarii. La fel se intampla si cu NATO. Vedem cat de repede au aplicat si au fost primite Suedia si Finlanda in NATO, de exemplu.

   Dar, odata cu disparitia unui imbold de anvergura aderarii la spatiul Schengen, UE va trebui sa gaseasca rapid alte mijloace eficiente de a… convinge puterea cu inclinatii cleptocrate de la Bucuresti ca statul de drept, intarirea Justitiei si lupta anticoruptie sunt conditii sine-qua-non pentru apartenenta la familia europeana. De exemplu taierea accesului la resursele PNNR. Sau prin mesaje transante.
   Condamnarea explicita de catre UE a derapajelor pro-coruptie ar gasi un ecou mult mai adanc la publicul nostru decat ar face-o la Budapesta sau Varsovia, intrucat romanii sunt in mod real mai pro-europeni decat maghiarii sau polonezii si iau mai in serios asemenea avertizari. Partidele politice stiu si ele asta, si de aceea, avertizate din timp de europeni, ar putea evita de la bun inceput „sa intre in gura Bruxelles-ului” cu actiuni anti-justitie fatise.

 2. Da, România merită să intre în Schengen și ar fi o mare nedreptate să fie amânată din nou!!!

  • Romania indeplineste toate cerintele, mai putin una : mafia psd si pnl controleaza integral nu doar parlamentul si guvernul, ci si Justitia, Avocatul Poporului si Serviciile Secrete.
   Atunci cand judecatorii corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei psd si pnl, de la CCR, CSM, ICCJ, Curtile de Apel si Judecatorii vor fi revocati si arestati, atunci cand procurorii si judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili nu se vor mai teme sa trimita in judecata si sa condamne Grupul Infractional Organizat psd si pnl, atunci vom fi pregatiti sa fim primiti in Schengen.
   Pana atunci, mai curand, meriam sa fim dati afara din UE.
   Nu are ce cauta in UE o tara condusa de mafie.

  • „Romania educata” merita sa intre în Schengen dacă o sa se scoată și șpaga de la intrarea/ieșirea în/din Ro… acum doua săptămîni la intrare în Ro nu am vrut sa-i dau nimic la milițianul de frontiera roman care m-a ținut 1h în vama Cenad… timp în care am sesizat ca nici măcar telefonul hot-line de la DGA nu mai funcționează apelat din vama. (sic)

  • Nu nu merita, e prea mare coruptia in romania, o tara corupta ca romania nu merita sa intre in Schengen.

 3. Eu vreau ca țara sa fie deplin integrată în UE să adoptăm 100% directivele UE fără comentarii, vreau sa fim conduși de Bruxelles în totalitate, m-am săturat de partide mioritice conduse de mioritici cu mentalitate ceaușistă.

  • Și eu, fiindcă românii nu sunt în stare să conducă țara fără să transforme toate insituțiile în vaci de muls de către familii întregi.

  • Unde era demoncratul !

  • Looool, Constanța să facă competiție portului Rotterdam. Mai sunteți mulți care repetați aberația asta? Cred că ar muri olandezi de râs să vă audă.
   Sunt curios căți dintre cei care sustin pro stia asta au idee ce înseamnă portul Rotterdam.

   Conform Wikipedia portul Rotterdam are 12700 ha, ceea ce înseamnă peste 120 kilometri pătrați. Unde să se dezvolte portul Constanța atât? Poate dacă înghite tot litoralul. Ca să nu mai zic că n-avem o autostradă care să treacă Carpații. Cu ce pleacă marfa din portul Constanța? Pe căile ălea ferate obosite?

  • SI eu. Romanii au demonstrat cu varf si indesat in 30 de ani ca singuri nu sunt in stare sa construiasca ceva durabil si sa aibe grija de tara spectaculoasa in care avem sansa aleatorie sa traim. Pacat. Orice popr din vest ar omora sa aibe resursele si relieful nostru. Din pacate noi nu stim decat sa ne batem joc si de tara si unii de altii.

  • Astia sunt antiromani..clar..Daca mai este ceva de corectat se corecteaza..Si ce daca nu se ridica Schengen…o sa fie ..fericire pe justitie…imediat?
   iar ani..si ani..
   Sa termine cu idiosincrasia asta..MAi schimbam cate ceva..mereu..daca iar suntem respinsi..poporul simplu..ce zice?
   Adica suntem lasati pe traseul Moskova- Belgrad_ Bosnia…in campul panslavist ..croit de germani si rusi?…ca de asta a fost asa..asta era autostrada ruseasca..cu noi cu bulgari..sarbi pana la Adriatica!

  • E vina noastra ca nu difuzam nimic despre marea coruptie din Europa si traim cu impresia ca in Romania ar fi cel mai grozav. Stilul nostru autohton de a ne oferi niste merite care nu le avem. Daca era sa se aplice regule impuse de UE noua, era Olanda cu mai multi penali decat Romania. Anul trecut tot guvernul lor a trebuit sa plece datorita coruptiei

 4. Trec granița în România drone cu țigări, avioanele traficanților, grănicerii închid radarul când vin șalupele cu droguri la mamaia. România e o glumă, cu un popor ticălos.

 5. Nu, evident ca nu merita. Suntem prea corupti.
  Ne-ar place, da. Oamenii, adica, romanii, sufera din cauza unei clase politice mizere. Da.
  Dar tot oamenii sunt cei care voteaza, iar prin asta gireaza, respectiva clasa politica.

  • Deci Romania merita sa intre in Schengen doar daca la putere este partidul favorit al cuiva si nu merita daca acela nu este la putere? Pentru ca daca voteaza partidul favorit romanii sunt intelepti, daca nu voteaza atunci romanii sunt corupti si trebuie pedepsiti. Desi, in fapt Romania si romanii sunt aceeasi… Cum se cheama organizarea asta statala in care un singur partid e permis? Iar cine nu voteaza cu partidul preferat e pedepsit?

  • @deci daca si parca.
   Nu, nu e deloc vorba de partide „favorite”.
   Indiferent cat de mult incerci sa rasucesti mesajul postarii mele, realitatea este una simpla. partidele care au condus Romania in ultimii 30 de ani sunt pline de corupti.
   Dovezile curg garla, tot de 30 de ani.
   De ce se intampla asta, daca este sau nu rezultatul faptului ca romanii prefera sa voteze coruptii sau daca coruptii sunt reprezentativi pentru romani, e complet alta discutie.
   O singura data au avut la guvernare, ca parteneri, niste oameni cinstiti, pe care i-au dat afara in suturi, iar acum dau vina pe ei pentru tot ce se intampla, inclusiv pentru propriile lor mizerii.
   Acum, nu stiu daca ce postezi tu este rezultatul gandirii tale proprii, sau daca esti doar postac care a iesit la atac, conform ordinelor de partid, dar n-are nicio importanta.
   Important e ca avem un guvern si un parlament plin de corupti si incompetenti, iar asta ne costa.
   Inclusiv prin faptul ca suntem tinuti afara din Schengen.
   Mazel tov.

 6. Ce legătură are intrarea în Schengen cu situația legislativă din România? Și de ce ar trebui folosită ca pârghie de putere a UE? Oricum am pune problema, există niște criterii pe care le îndeplinim deja, iar dacă regulile se aplică discreționar pentru unele state, cu ce drept moral ni se poate impune respectarea statului de drept?

  Motivul aproape evident mie pentru care Olanda pune tălpi este faptul că portul Constanța o dată dezvoltat va face o competiție serioasă portului Rotterdam.

  Nu există nici un criteriu temeinic pentru care să ne fie refuzată apartenența la spațiul Schengen, iar chichița de care se folosește Olanda este să refuze să țină ședința prin care să ni se confere statutul.

  • Bai frate, unii dintre noi nu au simtul ridicolului. Portul Rotterdam e cel mai mare port ca volum al tranzactiilor de marfuri din Europa. Din punct de vedere geografic e de 100 de ori mai bine pozitionat decat amarata de Constanta pentru ca in zona aia sunt banii si acolo e consumul. Nu vine nimeni sa descarce marfuri intr-un port prafuit de vreo 30 de ori mai mic, cu facilitati mizerabile si apoi sa piarda 4 zile sa ajunga marfa in Germania. Nu are niciun fel de logica ce spui. Tu nu vezi ca noi nici nu suntem in stare sa eliberam gara Constanta de niste vagoane vechi pentru a putea incarca niste cereale de la ucrainieni care sa fim seriosi in afara de cereale nu mai exporta nimic. Motivul principal pentru care se opune Oland e coalitia eterogena tipica sistemului politic olandez unde sunt multe partide mici fiecare cu electoratul lui si care e obligat sa asculate ce zice electoratul. Si cetatenii olandezi stiu de Romania ca e o tara din lumea a 3-a , corupta, periculoasa si nu doresc sa-si lase granitele pe mana romanilor. Simplu ca buna ziua.

  • „Ce legătură are intrarea în Schengen cu situația legislativă din România? Și de ce ar trebui folosită ca pârghie de putere a UE?”

   Pai nu au prea mai au altele. MCV-ul e deja vesnic si pe clasa politica din Romania o doare deja in dos de acest MCV. In zona euro nu mai avem niciun gand de multa vreme.

   Aia nu ne mai pot presa sa facem ce trebuie decat cu intrarea în Schengen si cu fondurile structurale. La fonduri inca nu umbla deocamdata, ca nu am ajuns chiar in situatia Ungariei. Aia e nucleara si e pastrata la final, ca ultima solutie.

 7. Ca sa fim in Shenghen trebuie sa iesim la vot. Miserupismul se razbuna!
  O sa se bata toti politicienii cu caramida in piept ca ne-au bagat in Shenghen nu ca ne-au tinut pe dinafara 20 de ani!

  • Nimic mai adevarat !

  • Să ieșim să votăm USR și cărui suporteri behăie să nu intrăm în Schengen? Pe bune? PSD ne-a băgat în UE și în NATO. Ar fi cazul să rezolve și cu Schengen!

  • Realizări PSD :
   – Datorii istorice
   – Suntem cel mai needucat p.o.p.or din UE
   – C.or.u.p.ția e la nivelul țărilor africane

   – Suntem pe p.rimul loc doar la nivelul pensiilor speciale

 8. Cu ce e Romania mai nevrednică decat alte membre Schengen de ex Ungaria sau Italia? Hai tine si tu cu tara, șef!

 9. Ce intrebare antiromaneasca!!!!
  Bv g4, iti dai arama pe fata!!!

  • Cum poate fi o întrebare antiromânească?
   Ai software Kremlinez.
   Merita sau nu?
   E o întrebare absolut neutră.
   Iar dacă nu merita este clar că politica celor 32 de ani a făcut asta.
   Simplu!

  • sa ai bun simt este antiromanesc?!

  • Uite o altă întrebare „neutră”: merită partidul extremist USR să funcționeze într-o democrație? Ce zici? E „neutră”?

  • @Dan
   Cred că realizezi că nu ai pus cu adevărat o întrebare ci o eticheta la care soliciți validare.
   Chiar și așa, folosind în enunț adjectivul extremist (nedemonstrat) întrebarea nu are sens pentru că o democrație permite existența partidelor extremiste.
   Sub rezerva demonstrației putem considera că nu merita să guverneze deși dacă reprezintă o decizie a majorității suntem obligați să considerăm că „merită”.
   Așa se face că un partid antiromânesc precum PSD sau/și UDMR sunt permanent la guvernare.
   Iată deci că preponderent românii sunt antiromâni.
   Acum poți trage singur concluzii!

 10. Da merită, nu e niciun premiu, trebuie și basta. Au destule pârghii de control și pedeapsă și după ce intrăm în Schengen.

 11. E vital pt MHUE ca Romania si Bulgaria sa intre-n Shengen, sunt prea multe falii in MHUE si acum e sansa ei sa termine cu cozile de topor rusesti din Ro si Bg, daca nu va face asta sentimewntul de frustrare si nemultumire va alimenta ramasitele rusofle….asa ca arata-ti fatuca ( De, Fr, Ne) esti cu Rusia ori ba

 12. 👍

 13. Nu merită pentru ca nu e usereul la putere.

 14. ce importanta mai are ,daca UE,se indreapta spre disparitie ,datorita clicii neomarxiste de la varful acesteia ?!?
  SI DACA AR FI CUM TREBUIE ,ROMANIA NU AR MERITA SA INTRE DATORITA TICALOSULUI/LOR JOHANIS @PSD-PNL-UDMR@ clasa politica 32 ani

 15. Corect! Nu trebuie sa intram in Schengen…Mai mult trebuie sa iesim si din Uniunea Europeana…Daca tot nu intram. Hai cu RoExitul…Se poate si va veni 🙂

 16. Vom intra în Schengen. Apoi vom rămâne fără PNNR. La fel ca ungurii sau ca polonezii. Știu ei europenii cum să lupte cu mafia din Românica: le taie macaroana. Bani după ce resuscitează justiția, după ce mai ascunde prin pușcării unii mari politicieni. Au ei ac de cojocul suinelor românești.

  • Decât să îmi moară bunicii de foame din cauze PNRR-ului lui Ghinea mai bine să își ia UE banii înapoi! Ghinea a tăiat pensiile bătrânilor!

  • @danutz, taaaare p. Hr.ost te-a mai făcut tac.to! Ca ma. Ta nici nu se mai pune!
   ‘Ti-ar neamu’ de pomanagii sa-ti fie!
   Milogi pana la burdihan si matze și dincolo de ele!

  • Iar Danutz cu punctajul „PNRR-ul lui Ghinea taia pensiile bunicilor”. La banii lor, ar putea si sefii tai sa fie mai inventivi.

   Pentru cei care nu stiu situatia: PNRR prevede o plafonare a fondului de pensii la 9,4% din PIB. Alianta actuala PSD-PNL a alocat anul asta 7,5% din PIB pentru pensii. Cum ii incurca PNRR sa mareasca pensiile? Daca ar vrea, ar putea scurt sa redirectioneze spre pensionari 5 miliarde de euro anual. AZI. Doar nu pot, ca au alte prioritati. Asa ca vand povestea asta cu PNRR-ul carenu ii lasa pe ei sa mareasca pensia buncilor

 17. Dle Tapalaga, v-ati deplasat in vest si cu masina in ultimii 2-3 ani? Ati observat cat de “smooth” se trece granița, in “doar” 30-60 de minute intre doua state Schengen?
  Cu tot Schengenul lor, nemții si verii lor mai mici te opresc dupa bunul plac la granița.

  • nu stiu daca Dan Tapalaga a mers cu masina in state Schengen.
   dar stiu ca eu am mers de cel putin 5-6 ori pe an in ultimii patru cinci ani si nu m-a oprit nimeni, niciodata. absolut niciodata.
   am trecut prin granitele dintre statele Schengen „ca prin branza”.
   da, erau echipaje, uneori dube de interventie, erau posturi cu vamesi sau politisti de frontiera, sau ce-or fi aia, dar niciodata nu m-a intrebat nimeni de sanatate.
   in schimb, am mers si cu avionul de cateva ori, si am stat la cozi si la vame de mi s-a acrit , cand am plecat/intrat din/dispre Romania.
   asa ca las-o, ca „macane”.

 18. Nu o să fie Matei nici o înmormântare! Ei nu fac politică ci doar înjură! A da! și „pensii speciale”, „10 august”, „justiția”. Ăsta e „programul” lor politic! Dar ce vrei? Șeful lor e unul care face politică cu ranga!

 19. Trollişor Penelache daca intram in Schengen meritul va fi in primul rand al lui Ciolos si cei din partidul lui cu influenta la Bruxelles si in Renew Europe( Paslaru, Tudorache).
  Si USR sustine deplin demersul chiar daca nu prea au influenta la nivel european.
  De altfel daca citeai articolul fara ochelarii de cal rosu vopsit in galben ai fi vazut asta clar.
  Singurul om care are ceva de zis din pnl este Siegfried Muresan si nu il meritati in partidul vostru uselist.

 20. Nu merita. Si aia cu „criteriile tehnice” inca din 2012 e o minciuna!
  Scannere la granita in toate punctele nu mai avem de pe vremea cand Grindeanu era premier si acum e ministru iar. Vamesii cu Ucraina n-au deloc echipamente de la uniforme si night-vision pana la vehicule off-road sa stopeze contrabanda. Portul Constanta e vraiste, spunea Drula ca scanam 1 din 10 containere. Drogurile se prind doar cand esueaza salupele traficantilor! La granita cu Serbia si Bulgaria treci inot pe Dunare ca si cum ai trece Dambovita. Si tot asa putem da exemple la orice control si pe uscat si pe apa si in aeroporturi!

 21. TOATE deciziile in UE sunt politice. Chiar si articolul dvs este politic. Sunt 120% sigur ca daca ar fi fost USR la guvernare ati fi sustinut biata tarisoara care este nedreptatita si tinua ca ruda saraca la usa Schengen.
  Sunteti de o subiectivitate atat de previzibila si orientata incat aproape ca nu mai trebuie sa citesc articolele dumneavoastra. Ce ma face sa va apreciez inca este ca nu vad oportunism in spatele ideilor si pozitiilor dumneavoastra.

  • „TOATE deciziile in UE sunt politice”

   O spuneti de parca ati descoperit cea mai mare ticalosie sau cea mai mare conspiratie posibila.

   Da, e evident. Toate deciziile UE sunt politice. Adica ar trebui sa cugetam de ce ne resping aia „politic” aderarea la Schengen de mai multi ani. Ce au cu noi?

   Doar va rog, nu veniti iar si iar cu portul Constanta care ar baga Roterrdamul in faliment..

 22. Evident ca nu meritam, nici in UE nu meritam, propun un ROexit pana va ajunge USR, partidul soare, la putere, doar USR ne va duce pe culmi imposibile

 23. Ca de obicei după o analiza pertinenta începi sa scrii prostii

 24. Nu ca meritam, ar trebui obligatoriu sa intram in Schengen din moment ce indeplinim conditiile tehnice. Orice alta decizie este pur si simplu o nedreptate, un abuz.
  Pe de alta parte, banii din PNNR nu-i meritam. Acestia trebuie blocati de UE pana la rezolvarea problemelor legate de statul de drept, justitie, presa …

  • Asta cu indeplinitul pe hartie e ok. Dar am dubii ca la granita de est a UE vamesii nostri chiar isi fac treaba. Eu daca as fi olandez mi-ar fi frica sa las pe mana romanilor accesul in tara mea. Ca practic aici se ajunge. Olandezii isi cedeaza controlul la granite catre romani. Voi ati face-o daca ati fi olandezi sau daca ati fi romani stabiliti acolo de 20-30 de ani stiind cam ce inseamna coruptia in Romania si riscul de a te trezi cu tot felul de imigranti de prin Turcia, Siria , etc langa casa ta ?

  • @Mas, ai dreptate, granita nu va fi impenetrabila. Va fi doar un filtru asezat pe niste reguli tehnice care sunt indeplinite 100% din cate am inteles. Dar asta nu ar trebui sa impiedice intrarea noastra in Schengen. Trebuie descis pe baza regulilor, nu pe presupuneri.
   Daca este sa o luam asa, nici celelalte granite ale UE nu sunt impenetratbile. Imigranti, droguri, marfuri ilegale, trafic de persoane, toate acestea „scapa” prin toata granita EU, inclusiv prin Olanda.

 25. Pai daca luam la purecat atat Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria nu au indeplinit niciodata criterrile Shenghen. Ce sa mai zice de Grecia si Italia, unde ne elibereaza coruptii condamanti definitv pe banda rulanta. La fel si US Visa Waiver, Ungariam cand a primit asta avea cam 30 la suta rata de respingere! Ce sa zicem de Croati! Care sa fim rai au ontrat in UE si Shemgwn pe teu a nu mai sta pensionarii nemti la coada la vami.

  Daca nu intram acuma, mult mai putin ciumati decat sunt chiar azi Ungaria, Polonie ,Cehia si nu o sa intram niciodată. Iar sperietoarea cu neintratul in Shenghen nu mai are efect de mult asupra politicului din Romania. Li se rupe in 14 si dac stam pe bara si daca intram!

 26. Stati linistiti ca vom intra si in schengen! Noi trebuie sa ne vedem de treaba noastra sa facem ce trebuie pentru ca in primul rand asa este bine pentru noi nu pentru ca ne zice UE! Sa ne bagam in toate proiectele de cooperare regionala cu sprijin mai mult sau mai ptin evident anglo-american, unele care nu includ franta-germania-benelux… Multa lume se roaga prin franta si germania sa nu iasa victorios cuplul polonia-ukraina…

 27. N-o să dispară niciodată hoția și corupția din Ro. E o tradiție prea veche. Deci, nu merită să intre.

 28. Eu tot i-am acuzat pe olandezi ca sint cei mai mari dusmani ai poporului roman si din cauza lor inca stam la poarta Schengen.
  Vad ca avem noi dusmani numerosi in interior care se opun intrarii in Schengen.
  Ce de rahati putem avea in poporul asta !!!!!!!
  Nici nu-i de mirare ca sintem considerati paria Europei !

  • 💩 ii sunt la guvernare de 32 de ani și nu au rezolvat dosarul Revoluției. Asta îți spune ceva?

 29. maiculita , da ce s-au activat postacii PSDNLUDMR

  atitudinea lor agresiva cand le arati adevarul, cat de corupti suntem, si ca degeaba avem tehnica daca nu aveam legi sa pedepseasca vamesii corupti, face toti banii, si de altfel normala pentru nivelul lor

  si au gasit si vinovatul … USR …

  ba’baeti va consumati degeaba , voi astia de la PNL, fiti fericiti cu PeeeSeeeDeee -ul vostru … ati ajuns din vioara intai , la ceva pe acolo , bataia de joc a psd, rad de voi psdistii .. stati sa vedeti la urmatoarele alegeri cand o sa fiti si mai jos .. binenteles tot cu coada pe sus, la guvernare

  deci dragi postaci, e clar ca pentru voi cuvinte ca cinstea, moralitatea, sunt fara nici un sens, si cautati scurtaturile .. asa ca la nationala de fotbal .. victorii fara munca

 30. Sa te legi la cap cu mafia din USL 2…

 31. Nu, nu merita!

 32. Absolut corect dle Tapalaga si ar trebui sa tina cont de ce spuneti l.. cii care prin voia altor l…ici votanti controleaza toate ticalosiile romanesti.

  Si presa cumparbila este responsabila pe jumatate de acest marasm odios in care ne aflam.
  Dar poate ca si cu o floare doua cum este si ziarul Dvs sa se faca „o gradina” pana la urma.

  Deci DA pentru Schengen, nu pentru oruptia care ieri a fost recnoscuta ca o ucigasa(si aici „intelighentia” noastra cu adevarat inteligenta si patrioata a fost prima ca a definit ideea) Dar treaba cu coruptia ar trebui noi sa avem ceva c…..ens sa o rezolvam si sa nu mai astptam la pomana juridica fortata din UE.
  Repet : Si presa cumparabila este responsabila pe jumatate de acest marasm odios in care ne aflam.
  Dar poate ca si cu o floare doua cum este si ziarul Dvs sa se faca „o gradina” pana la urma.

 33. Autoflagelarea și plecarea capului în fața străinilor a fost o calitate negativă a acestui popor.De aia am avut iobagi, șerbi, tălpași…bineînțeles cu cozile de topor trădătoare.

 34. @Naruto
  Cum adică dreptul de a fi admisă în spațiul Schengen.
  De unde decurge acest drept?
  Este vorba despre o comunitate care trebuie sa respecte niste reguli iar România nu prezintă nicio garanție că poate respecta aceste reguli.

 35. În afara de evitarea cozilor la pașapoarte si la granite, ce alte avantaje aduce minunatul spatiu Schengen? Oricum, Tapalaga poate sa rămână în fostul spațiu sovietic dacă dorește. Ar trebui sa intram în Schengen.

  • Bă n-are nicio legătură ce debitezi aici cu străinii.
   Nu străinii ți-au adus minerii la București și nici nu te-au gazat la 10 august 2018.

 36. Tot ce spune Tapalaga este ca Romania are o DIPLOMA FALSA cu care vrea sa intre in Schengen. Nu are legatura nici cu USR, nici ca el personal este pentru sau impotriva. Sper ca termenul de diploma falsa il intelegeti prea bine, nu?
  Olandezii, ca si suedezii sunt asa mai din alta scoala unde nu merge cu mamica si taticu, cu toata mafia dictand in toate institutiile de stat.
  Tapalaga spune atat, ca trebuie folosit momentul sa i se arate Romaniei ca nu este OK cu directia pe care a luat-o, adica in loc de spre bine spre mai rau. Va place sau nu, are dreptate. PDL PSD si UDMR sunt repetenti de trezeci de ani! Si incepe sa miroasa tare a tradare de tara in cusca lor.

 37. @Dan13
  Ai vrea tu sa fii Monica Macovei.
  Atunci poate că ne apropiam de ridicarea MCV.

 38. cunoastem textura 🙂 noi vrem / putem / indeplinim …insa, olandezii nu vor 🙂 stati calmi la locurile dvs ! Nu renunta baietii la combinatiile din vami 😂

 39. Nope ! Mai are de lucrat la Justitie ! Pariem ca rechizitoriul revolutiei sodomizate se va intoarce la origini pana in noiembrie ?!

 40. Dane, mergi la Giurgiu sau Nadlac sa vezi kilometrii de coada la care stau soferii de tir si dupa aia mai scrie.
  Eu inteleg ca esti dezamagit de KWI si nu e prima data cand patesti asta, Base face parte din trecutul tau, dar sa fii impotiva cresterii calitatii vietii unor concetateni de-ai tai doar pentru ca esti tu suparat pe puterea politica chiar nu e in regula.

 41. În actualul context,economic și geostrategic(cu provocările războiului din Ucraina), decizia nu poate fi decât politică și e legată de percepția pe care România o are în acest moment la nivelul decidenților politici europeni.

 42. Suntem tara cu cel mai mare numar de persoane exploatate sexual din UE. Suntem tara cu cel mai usor de falsificat buletin din UE. In mod misterios, ne-am blocat la introducerea noilor buletine mai greu de falsificat.

  Din punctul asta de vedere, nu meritam.

  Mai stau sa ma gandesc cati muncitori straini o sa mai gaseasca Romania avand in vedere ca si in conditiile actuale multi pleaca ilegal in UE cum pun piciorul in RO.

 43. Croatia de exemplu, este cel putin la fel de corupta ca Romania si Bulgaria, si nici MCV nu au.

 44. Ne place, nu ne place, Croatia este nevoita,fara sa vrea, sa ne bage in Spatiul Schengen.

 45. Nu stiu daca meritam sau nu, dar sincer nu cred ca Croatia sta mult mai bine ca noi referitor la justitie, daca acesta este criteriul principal. Iar chestia legata de justitie – pe care o inteleg intr-un fel – ar functiona mai bine daca ar fi legata de fonduri europene si nu de integrare in Schengen. Iar daca problemele noastre de justitie sunt chiar atat de mari, atunci hai sa discutam de ce mai suntem in EU, iar pe langa noi si ungurii si polonezii, etc.
  Acum cateva luni se discutau intens posibilitatea Ucrainei si Moldovei de a adera la EU – in conditiile in care sunt inca la decenii distanta de indeplini orice criteriu de aderare – tocmai pentru a le asigura o stabilitate, iar noi despicam firul in patru daca sau nu in Schenghen. Intrebarea principala este suntem noi in stare, si bulgarii si croatii sa pazim frontierele EU? Da sau nu? Daca da, atunci Schengen trebuie sa scrie pe noi. Daca nu, atunci hai sa rezolvam aceasta problema odata pentru totdeauna.

 46. I.Pentru cei care o dati cu intrarea drogurilor ,etc…Poarta de intrare a drogurilor in Europa dinspre nordul Africii e Spania…membra Schengen din 1995, si nu mai schelalalie nimeni ca nu isi merita statutul.
  II. Pt. postacii USR: daca aveti macar un neuron functional, cititi amendamentele depuse de USR la Legea privind Statutul magistraţilor, ca sa vedeti cata gargara fac ei cu pensiile speciale, si ce fac in fapt: Au depus amendamant EXCLUSIV în sensul conditionării pensionarii de varsta de 60 ani, iar modul de calcul sa fie de 80 sau 85% din venitul net din ultima luna de activtate, nu din brut ca acum…
  Asta asa, ca sa vedeti cat (…) halesc si neomarxistii…

  • Decizia CCR din 6 mai 2022: „Curtea Constituţională a decis miercuri, 6 mai, că legea care a eliminat toate pensiile speciale şi pensiile de serviciu ale magistraţilor, cu excepţia pensiilor militarilor şi ale poliţiştilor, este neconstituţională în ansamblul ei”

   Eliminarea pensiilor speciale in cazul magistratilor a devenit de facto imposibila. USR inceara acum doar sa reduca „pagubele”, stabilind o varsta cat de cat normala de pensionare (60 de ani) si o pensie medie si ea cat de cat in limitele bunului simt, in orice caz mai mica decat salariul net castigat inainte de pensionare. Adica incearca sa faca o propunere care sa treaca totusi de CCR.

   In prezent, pensia speciala se raporteaza de multe ori la salariul brut si se tine seama si de veniturile exceptionale (diurne, prime, ore suplimentare), ceea ce face ca multi magistrati sa aleaga in modul disperat pensionarea, pentru ca au pensia clar mai mare decat venitul incasat in mana inainte de pensionare!

   P.S. UDMR merge in mod ticalos pe aceasta cale de a „rezolva” problema: „Noi vrem sa fim corecti. noi nu votam o lege de desfiintare a pensiilor speciale decat daca se desfiinteaza absolut toate pensiile speciale”. Este evident ca demersul e ticalos si rezultatul e asteptat, cum s-a intampla pe 6 mai 2022: legea e respinsa imediat de CCR, pentru ca se elimina pensiile speciale ale magistratilor.

   Solutia e pas cu pas: corectii la modul de calcul (pensia sa fie mai mica decat salariul net), ridicarea varstei de pensionare, eliminarea unor categorii din sistemul de pensii speciale (parlamentarii sau primarii, de exemplu).

 47. Are perfectă dreptate Crop. Emigrează dacă nu-ți place în România, dacă crezi că poporul român. Fugi repede, repede!!!

 48. numai comentarii t@mpe pe aici… in Italia coruptia si mafia fac jocurile dintotdeauna si sunt in schengen…. Terminati cu aiurelile, Romania nu intra schengen pt ca se opune nusce partidulet din olanda aflat in coalitia de la guvernare. Nu are nici o legatura cu coruptia, e decizie 100% politica, nici macar tehnica nu mai e, de 10 ani…

 49. Nu știu cât merită România dar oamenii și firmele corecte, plătitoare de taxe, merită din plin. Cât să mai indurăm noi, cei obișnuiți, atâtea restricții, din cauza unor hoți? Să se găsească mecanisme de anihilare dedicate lor (și înțeleg că există toate condițiile Schengen), nu să suferim cu toții.

  • Mesajul e clar.
   Avem responsabilitatea de a face ceva cu hoții.
   Până când rezolvăm problema există variantele, acolo sau aici.

 50. Ar fi o mare greseala sa ne bage in Schengen acum … Trebuie sa votam altceva in 2024 si dupa vorbim… Altfel le da apa la moara infractoriilor