G4Media.ro

Membrii trupei rock anti-Putin Bi-2 au obţinut cetăţenia moldovenească / S-au pronunțat…

Sursa Foto: Telegram

Membrii trupei rock anti-Putin Bi-2 au obţinut cetăţenia moldovenească / S-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina

Mai mulţi membri ai grupului ruso-belarus Bi-2, celebru în Rusia pentru opoziţia sa faţă de invazia Ucrainei, au primit cetăţenia moldovenească, au anunţat luni autorităţile de la Chişinău, transmite News.ro.

„Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova pentru anumiţi membri ai grupului Bi-2 şi familiile acestora”, a scris şeful ei de cabinet Adrian Balutel pe reţeaua de socializare Telegram.

„Ţara noastră protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare şi manifestă solidaritate cu cei aflaţi în pericol”, a adăugat el, amintind că artiştii grupului au fost „reprimaţi după ce s-au pronunţat împotriva războiului din Ucraina”.

Format în anii 1980 în Belarus, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, Bi-2 a părăsit Rusia în semn de protest faţă de ofensiva din Ucraina şi de atunci a concertat în ţări cu mari comunităţi rusofone.

Potrivit purtătorului de cuvânt al grupului, chitaristul, directorul artistic şi directorul de scenă sunt afectaţi, la fel ca şi familiile lor, nouă persoane în total. Ei au făcut această cerere deoarece „este acum periculos să călătoreşti cu un paşaport rusesc”, a declarat el pentru AFP.

Ei s-au mutat la Chişinău „în urmă cu trei, patru săptămâni”, dar în prezent sunt în turneu.

„Suntem recunoscători liderului moldovean şi tuturor celor care ne-au ajutat”, a spus el, precizând că formaţia a cunoscut-o pe Maia Sandu după un concert de anul trecut.

Sub preşedinţia sa, fosta republică sovietică situată între România şi Ucraina a făcut o cotitură către Occident şi urmează să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în viitorul apropiat.

Grupul Bi-2 a fost arestat în ianuarie în Phuket, Thailanda, din cauza unei probleme legate de o viză de muncă, potrivit autorităţilor, care au evocat atunci posibilitatea expulzării lor în Rusia.

Cazul a provocat îngrijorare şi mobilizare în rândul opozanţilor ruşi care trăiesc în străinătate.

După o săptămână de detenţie, grupul de şase membri, dintre care unii au cetăţenie israeliană şi australiană, precum şi cetăţenie rusă, a fost eliberat şi a călătorit în Israel înainte de a reveni pe scenă în martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...