G4Media.ro

Medicul Virgil Musta, devenit celebru datorită sfaturilor din pandemia COVID, a fost…

sursa foto: banatulmeu.ro

Medicul Virgil Musta, devenit celebru datorită sfaturilor din pandemia COVID, a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi pus asistentele de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara să lucreze la clinica sa privată/ Și directorul medical de la Spitalul de Boli Infecțioase a fost trimis în judecată

Medicul Virgil Musta, devenit celebru datorită sfaturilor din pandemia COVID, a fost trimis în judecată de DNA, marți, pentru instigare la abuz în serviciu, conform comunicatului instituției. 

Alături de Musta au mai fost trimiși în judecată și Diana Luminița Manolescu, directorul medical de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, și Dana Mihaela Paica, medic la societatea comercială la care era asociat Musta.

Procurorii susțin că Musta ar fi pus trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 • ”La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente”, se mai arată în comunicatul DNA.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:

MUSTA VIRGIL FILARET, asociat la o societate comercială cu profil medical și medic șef secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

MANOLESCU DIANA LUMINIȚA, director medical al spitalului menționat anterior și ALBU MARIA DIANA, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, fiecare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

PAICA DANA MIHAELA, medic la societatea comercială la care asociat era inculpatul prim menționat, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital.

La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului.

Prin activitatea descrisă s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a comunicat Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

24 comentarii

 1. cand atrageam atentia pe aici ca nenea asta face bani cu lopata din covid …

 2. Aceeasi situatie ca in dosarul lui Dragnea. Musta e la prima abatere, deci probabil va lua cu suspendare.

 3. Atunci când lăcomia omoară … omenia !

 4. Numai procuror sa nu fii in ziua de azi.
  Te ocupi doar cu ce-ti impune șeful.
  Cum era aia cu: „nu aveti voie sa luați ținte”?
  A avut dreptate Drula: cu prejudicii din astea se ocupa Marele DNA?

  • Sa se duca la puscarie si tu dupa el. Astia sapa la fundatia sistemului de sanatate si oamenii mor cu zile in spitale

  • Dragos, ce ai fumat? Esti cumva polician sau chiar din tagma lor? Esti ciudat, prietene, daca aperi banuitii de coruptie.

  • Si mie mi se pare ciudat Dragos.
   Si eu sunt o persoana care a văzut multe ciudățenii in tulburări de personalitate, deci atribui rar adjectivul de “ciudat”.
   Dragos pare un om care vorbește din sistem si in care se da o lupta interioară între bine si rău.

  • Prioritizarea cazurilor ar trebui sa se facă in funcție de impactul lor financiar (e.g. Valoarea furtului si daunele create celorlalte părți interesate).
   Dar pana sa finalizeze din dosarele medii si mari nu este rău ca DNA se mai ocupa si de astea mici si mai trimit câte o poveste educativa in presa.

   Prea puțin ma interesează pe mine ca la cazuri de white-collar de nivelul asta minuscul ajunge dl doctor la mititica. Sa platesca prejudicii, amenda, si sa fie sub monitorizare…. sa-si învețe lecția si sa fie pilda si pentru alții sa nu facă la fel.

   Am văzut ca spitalele au bugete minuscule pt proceduri, politici si educație anticorupție, integritate si etica,, deși mita este împământenită in primul rand in sectorul medical. In direcția asta trebuie acționat serios.

 5. Nu poti sa lucrezi la stat si in acelasi timp sa ai si cabinet particiular sau clinica. Acest lucru ar trebuie sa fie interzis. Ori la stat ori la privat. PUNCT.

  • Total de acord. Acolo unde se deschide usa conflictelor de interes, vor avea loc conflicte de interes.

  • te operezi la stat apoi mergi la cabinetul doctorului, dupa ce te programezi, sa-ti scoata atele, sa capeti concediu, etc …
   te trimite medicul de familie pentru o investigatie. nu esti special asa ca mergi la stat. putem sa va programama pesate vreo 3, 4 luni. daca va grabiti puteti merge la cabinetul doctorului …
   mai vine si ministerul si te intreaba daca esti bine (vreo 10 intrebari ca sa se afle si ei in treba) …
   In ce priveste perceptia coruptiei din UE Romania este in top 3 (de la coada) alaturi de Bulgaria su Ungaria.
   In Romania pe primul loc este sanatatea …

 6. Nu cred.. acest mesia al intepatilor sa fi făcut asa ceva?
  Trazni-te-ar Dumnezeu sa te trântească:)))

  • Nu are cum sa fie asa, vindecatorul fara de arginti doar se lupta cu inamicul invizibil din toate pozitiile. Folosul necuvenit e doar un efect secundar de la vaccin.

 7. Trebuie să faci ce zice popa, nu ce face popa. Fiindcă popa e dintr-o țară de hoți.

 8. pina nu fura nu se simte bine.

 9. „devenit celebru datorită sfaturilor din pandemia Covid” — a devenit „celebru” pentru ca a fost promovat desantat de o anumita parte a presei alături de alte personaje gen jurma, chiriches, Gheorghiță, etc. „sfaturile” doctorului musts s-au rezumat la repetarea cu obstinație a mesajelor primite de la arafat & comp. Adică a fost o vuvuzea pandemica. Acum nu mai e util, poate fi DNA-lizat.
  Cine va fi următorul? Dr vasi radulescu deja a fost tras pe linie moarta a fost dovedit plagiator.

 10. Să reținem următoarea frază:

  să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR
  „.
  Cu alte cuvinte: pe persoană publică, onor expertul zicea că virusul e periculos. Pe persoană privată însă, afaceristul lua bani pentru teste. Teste care era obligatoriu să fie făcute, pentru că virusul era periculos. Iar virusul era periculos pentru că expertul Musta zicea așa.

 11. Oare când vor ieși la iveală șpăgile date pentru internări preferențiale în secțiile de ATI sau infectioase în perioada pandemiei și cine le-a luat? Aceștia cu testele sunt doar cei de la capătul lanțului trofic mai puțin scabroși. Tristețea este la cei care izolat forțat oameni, salvatorii națiunii.
  Și mai triști sunt acei prooroci ai apocalipsei

 12. Ce zice Ministeril Sanatatii oare? El cand vorbea la tv vorbea ca angajat al sanatatii, nu??? Aia de le pute fundul de cati ani sunt lipiti cu sezuturile prin toate cotloanele MS si alte institute coordonate si subordonate, aia ce zic oare???
  Nu le crapa obrazul??
  As vrea sa se onstituie decoratia pt cel mai lung mandat de conducere a vreinei directii in MS, fie director plin, fie adjunct. Si am 2 propuneri de prima linie: cunoscuta dna dr. amalia serban, fosta.., fosta fekete, si mai obscurul dar atat de transpiratul dn dr in nu stiu ce, iliuta……va rog sa sustineti aceasta initiativa.
  Multumesc.

 13. As face un comentariu incorect politic cu o urare aferenta.. Probabil niste medici din Timisoara isi platesc niste polite unul altuia. Si niste procurori vor sa devina cavaleri fara prihana!

 14. Ministerul sanattii chiar nu stie ce se intampla? Intrebare retorica
  Iohannis mai da-le 500 de euro.
  Salarii mari ( Vasileasco baga la cap ) spagi mari, furturi mari.

 15. OOOO, ce ”surpriza”. Si cand toti inspaimantatii de covid il ridicau in slavi, nu aveai voie sa zici ceva contra, ca erai ”vandut rusilor” sau ”sosocar”. Ete, ca a facut exact ca Dragnea :)))))))))))) da, exact! Mahler nu ar trebui controlata? 🙂 Directoare la Nasta

 16. Arafat ce zice, dar sclavii lui ce mai zic? A! doza a 4-a?

 17. Sa va mut fufa în fuie la toti fedicii care ati pacalit intreaga lufe cu plandefia voastră cu tot.
  Acest fuist de fedic pe nufe Fusta, va scapa de puscarie miind aparat de tari avocati sponsorizati de aceeasi big marma care a promitat din plin în plandefie si a tinut in brate aceste vuvuzele apocaliptice profitoare.
  Sa arzi în iad Fusta Virgil Milaret !
  Sa te mut la marmacie !