G4Media.ro

Medicii de familie cer vaccinuri antigripale gratuite pentru copii și renunțarea la…

Medicii de familie cer vaccinuri antigripale gratuite pentru copii și renunțarea la adeverințele medicale pentru începutul de an școlar

În contextul pandemiei de COVID-19, medicii de familie solicită autorităților să asigure vaccinuri antigripale gratuite pentru toți copiii de vârstă școlară și să renunțe la obligativitatea adeverințelor medicale pentru începutul de an școlar.

„Toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale. În acest an ne confruntăm, suplimentar, cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS COV2. În plus, începerea anului școlar implică o intensă activitate birocratică medicală. Se cer avize, scutiri, adeverințe, dosare medicale etc. și se aglomerează activitatea la cabinete pentru obținerea acestor acte medicale”, se arată într-un comunicat de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei.

De aceea, medicii de familie au formulat o serie de propuneri:

MĂSURI PROPUSE DE COMUNITATEA MEDICILOR DE FAMILIE

 1. RESPONSABILIZAREA ȘI IMPLICAREA FAMILIEI

SCOP

 • identificarea precoce, în familie, a copiilor cu semne de afecțiuni respiratorii acute și izolarea acestora la domiciliu.

MOTIVARE

 • toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută: a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale;
 • suplimentar, în acest an ne confruntăm cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS COV2
 • nu există criterii clinice validate științific de diferențiere clinica certă între infecția COVID 19, gripă și virozele sezoniere; prezența în școală și ulterior în sălile de așteptare de la cabinetele de medicina de familie, a elevilor cu oricare dintre afecțiunile enunțate reprezintă un risc semnificativ pentru răspândirea acestor boli, inclusiv a infectiei cu SARS COV 2.

MODALITATE DE IMPLEMENTARE

 • Distribuirea de materiale cu informații clare, scurte și precise către părinți privind identificarea precoce a semnelor de infecții respiratorii (media, afișaj, instrucțiuni scrise oferite de școli, instruirea directă de către învățători și diriginți);
 • Instruirea părintelui în școala, prin intermediul media, cabinete, cu privire la atitudinea de urmat: copilul va fi reținut la domiciliu chiar și la semne minore de boală și medicul de familie va fi contactat telefonic.  
Sursa: SNMF
 1. RENUNȚAREA LA BIROCRAȚIA SPECIFICĂ ÎNCEPUTULUI DE AN ȘCOLAR:

SCOP

 • limitarea prezentării la cabinetele medicilor pentru demersuri birocratice care suportă amânare și pentru care este dificil de realizat o programare fără a afecta îngrijirea persoanelor care se prezintă pentru starea de boală

 MOTIVARE

 • context epidemiologic particular în acest an;
 • adresabilitate crescută a pacienților cu boli cronice care trebuie să limiteze semnificativ accesarea serviciilor de sănătate secundare sau terțiare;
 • număr crescut de prezentări la cabinet, atestat de experiența anilor trecuți, a pacienților elevi care solicita diverse documente.

MODALITATE DE IMPLEMENTARE

Se renunță la eliberarea:

 • adeverințelor medicale care să ateste capacitatea copilului de a participa la orele de sport. Vor fi solicitate medicilor de familie doar adeverințe care atestă încadrarea într-o categorie scutită de efort fizic;
 • aviz epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate;
 • fișa de vaccinări;
 • adeverințe de boli cronice pentru părinți! (deși nu există această cerință în legislație, anumite școli și licee solicită astfel de documente);
 • adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate (deși este nevoie de acest document numai la intrarea într-un nou ciclu de învățământ, unele unități școlare solicită pentru toți elevii un astfel de document,  care are doua pagini și presupune examen clinic complet pe aparate și sisteme, înregistrarea greutății, înălțimii, TA etc.)

Utilizarea mijloacelor de comunicare la distanță în situația în care școala solicită anumite documente pe care medicul de familie le eliberează, comunicare între medic de familie, școală și părinte. 

 1. ALTE PROPUNERI
 • REDIRECȚIONAREA FONDURILOR DIN PROGRAME SOCIALE

Propunem transformarea programului CORNUL ȘI LAPTELE într-un program de tip MASCA ȘI DEZINFECTANTUL, astfel încât fondurile deja prevăzute în buget să fie cheltuite mai eficient și mai riguros, pe lângă fondurile necesare pentru investiții specifice perioadei epidemice.

 • VACCINAREA ANTIGRIPALĂ a copiilor de vârstă școlară.

Statul trebuie să introducă gratuitate pentru vaccinarea antigripală a copiilor din colectivitățile școlare.

 • PROCEDURI CLARE PENTRU TESTARE

Elaborarea unei proceduri dedicate și clare privind testarea și managementul copiilor din colectivități suspecți de infecția cu SARS COV-2 (conform definiției de caz).

Foto sus: Freepik.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Vrajeala ! Ca sa se vanda vaccinurile.

  • Vaccinurile antigripale de sezon se epuizează oricum într-o farmacie la numai câteva ore de la aprovizionare. Afirmația ta nu are nici un fundament logic. În România sunt mai mulți oameni care vor sa se vaccineze decât vaccinuri în farmacii. Cea ce îmi mai dă un dram de speranță în legătură cu mentalitatea nației asteia.

  • Ai dreptate! Si acum este coada la vaccinuri. Sa-mi tii si mie randul. Toti vor sa se vaccineze, dar nu stiu inca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.