G4Media.ro

Medicamentele expirate şi neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private,…

sursa foto: Pexels

Medicamentele expirate şi neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare/ Măsura, în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curţile spitalelor a fost promulgată marți de preşedintele Klaus Iohannis.

Aceasta prevede că medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt considerate deşeuri periculoase şi populaţia va fi avertizată asupra acestui lucru.

Reprezentanţii USR au transmis, ulterior adoptării proiectului de Camera Deputaţilor pe data de 20 septembrie, că de la 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate şi neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare.

„În acest fel, tone de deşeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul şi apa şi, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea românilor”, mai arată comunicatul de presă al partidului care a iniţiat propunerea legislativă.

„Legea USR îşi propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi şi, de acolo, în sol şi în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speţă, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistenţa sau creşterea progresivă a rezistenţei la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener, iniţiator al proiectul de lege, conform sursei citate.

Legea promulgată de către şeful statului prevede şi introducerea obligativităţii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia, medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de către spitalele publice sau private, sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia este stabilită prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Legea promulgată mai prevede că prospectul va include şi menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare.

„Medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private; menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare: «MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE»; mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte, decât mărimea denumirii medicamentului; este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului. Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028”, potrivit sursei citate.

De asemenea, „orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă; informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: «Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase»”.

Conform legii, „în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului va modifica prin decizie Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completătile ulterioare, pentru a implementa prezentele modificări referitoare la avertizări în reglementările privind publicitatea la produse medicale, suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială, respectiv reglementările privind anunţurile de interes public”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Sau trimise la HAUR. E nevoie de multe medicamente acolo.

  2. Și vor termina așa cum terminau capetele de electrozi pe care eram obligați să le adunăm, chipurile pentru reciclarea metalului,după ce ne târam ca viermii prin sectiunile navelor in construcție in șantierul naval si care capete ajungeau ca umplutură la construcția noii cale de lansare a șantierului, deci aruncate la groapa de gunoi.Insa pompuositatea si seriozitatea acțiunii face toți banii pe care sistemul sanitar ii va primi prin bunăvoința si generozitatea UE pentru distrugerea controlată a acestor medicamente..

  3. Nu prea inteleg legea usere, medicamentele sunt aprobate pentru utilizare, pretind ca vindeca boli dar sunt considerate deseuri extraordinar de periculoase si aruncate in mediul inconjurator distrug viata pe planeta.