G4Media.ro

Medic chirurg din Cluj: Eliberați spitalele de pacienții cu Covid-19! Tratați-i în…

Medic chirurg din Cluj: Eliberați spitalele de pacienții cu Covid-19! Tratați-i în spitalele modulare care stau goale. Prea mulți pacienți au avut de suferit, pacienți cu nevoi urgente, cu boli cronice

Medicul Victor Eșanu, președinte la Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România și angajat la Ambulatoriul de Boli Infecțioase din Cluj cere „redeschiderea imediată a tuturor spitalelor” și mutarea pacienților cu Covid-19 în spitale modulare.

 • „E dramatic fiindcă cei mai mulți bolnavi au rămas fără asistență medicală în ultimele luni. Nu era nimeni pregătit pentru această epidemie. Eu atrag atenția doar că, dacă va fi un al doilea val, va trebui să găsim alte soluții, să nu mai fim nevoiți să lăsăm oameni cu cancere, cu infarct, cu accidente vasculare, fără asistență medicală. Apoi e nevoie de o reformă clară în Direcțiile de Sănătate Publică, fiindcă după debutul epidemiei în România, directorii și mulți epidemiologi din direcții au dispărut în ceață, or ei trebuiau să fie în linia 1, să ne învețe ce și cum să facem, să ne îndrume, să ne organizeze secțiile, cum facem un circuit aici, cum facem pe dincolo. Trebuie pregătite cadre epidemiologice nu doar de formă, nu doar de prietenii și amicii celor care conduc județele, ci chiar de oameni care se pricep la epidemiologie”, spune medicul pentru G4Media.ro.

Doctorul propune ca spitalele să fie eliberate de pacienții cu Covid-19. „S-au făcut spitale modulare, care sunt pregătite, unde erau așteptate miile de persoane infectate, nu-i așa? Ei bine, sunt goale. Acelea trebuiau să fie și ar trebui să fie pentru Covid-19. Să fie duși acolo pacienții cu Covid, iar restul secțiilor, clinicilor, să reintre în normal și să nu se mai întâmple niciodată ce s-a întâmplat.

Suntem asaltați de pacienți și trebuie revenit la un sistem sanitar normal. Oamenii susțin sistemul de sănătate cu banii lor și au dreptul la tratamente și au nevoie de tratamente. Prea mulți pacienți au avut de suferit, pacienți cu nevoi urgente, cu boli cronice. Autoritățile s-au bâlbâit, au trimis ordine de eliberare a spitalelor în proporție de 80%. «Apoi au spus: doctorul decide pe cine primește!». Ce să mai decid eu, când tu ai golit spitalul? Ordinul acela era destul de clar. Acum văd că nici nu mai recunosc și o dau pe medici, că medicii ar fi trebuit să decidă”, adaugă doctorul din Cluj.

Potrivit lui Victor Eșanu, în eventualitatea unui nou val de îmbolnăviri, „ar trebui să avem puși deoparte bani pentru sănătate, echipamente de protecție și să nu mai închidem spitalele, punând în pericol viețile românilor care au afecțiuni grave sau foarte grave. Noi avem mai multe forumuri ale medicilor, unde văd colegi din toată țara care spun despre fel și fel de probleme. Au fost cazuri în care unii pacienți n-au fost primiți de nici un spital. Sunt oameni cu cancere care nu au mai fost primiți. Oameni cu probleme neurologice, cu probleme la ficat, cu fel și fel de afecțiuni.”

Doctorul atrage atenția și în privința deceselor trecute în dreptul Covid-19.

„S-a creat o panică generală peste tot. Sunt pacienți care se temeau să meargă la spital, de teamă să nu ia Covid-19, fiindcă erau bombardați de peste tot cu știri și informații cu sute de mii de morți în lume, peste tot. Unii au intrat în panică. Dispneea, lipsa de aer, e o imagine a panicii, iar o criză de panică poate agrava orice boală. Nu îți dai seama dacă pacientul se sufocă din insuficiență respiratorie sau din panică sau din ambele. Trebuie făcută o analiză a tuturor deceselor, iar asta nu s-a făcut. Acești oameni care au murit, au murit cu Covid-19 sau din cauza Covid-19, acestea fiind două lucruri diferite. Nu s-au făcut autopsii nicăieri, ceea ce este o aberație. Un diagnostic înseamnă o analiză amănunțită și autopsie. La cum se prezintă situația acum, toate cifrele oficiale pot fi contestate. Nu doar de la noi, ci de peste tot. Poți avea un infarct, îl duci, iar o gripă sezonieră îl poate agrava și poți muri. Așa e și cu Covid, îți poate pune capac, dar trebuie văzut câți au murit din cauza asta.

Important este să fim pregătiți dacă mai vine un nou val și să procedăm diferit, să învățăm din ce s-a întâmplat, să nu mai închidem spitalele, așa încât toți bolnavii să își poată trata bolile. Nu există doar Covid-19. Nu e normal ce s-a întâmplat.”

De altfel, după ridicarea stării de urgență, când spitalele au început să acorda din nou consultații, în special pacienții cu boli cronice au luat cu asalt spitalele, înregistrându-se cozi de zeci de persoane, cum a fost de exemplu cazul Institutului Oncologic București (sursa aici).

În luna martie, tot medicul Victor Eșanu atrăgea atenția asupra nevoii urgente de dotare a cadrelor medicale cu echipamente de protecție. „Suntem ca niște soldați aflați în prima linie fără arme. Nu avem echipamente de protecție, nu sunt”, spunea el pentru presa locală.

În aprilie, doctorul Eșanu vorbea deschis despre problemele cu care se confruntă pacienții cu alte afecțiuni: „E bine ca lumea să înțeleagă că sunt și alți oameni cu boli de inimă, cu boli de ficat. Acum văd că toate spitalele vindecă numai Covid, tratează Covid și așa mai departe. Este o problemă foarte mare la cei cronici, care sunt plimbați de la un spital la altul căci nimeni nu-i primește”, spunea medicul pentru Actual de Cluj.

Conform ultimei raportări oficiale, 19.398 de români s-au infectat cu Sars-Cov-2, care produce Covid-19, iar 1279 au murit.

Potrivit Institutului Național de Statistică, principala cauză a deceselor în România în fiecare an sunt bolile aparatului circulator, precum bolile inimii sau cele cerebro-vasculare, responsabile pentru aproximativ 150.000 de decese anual (sau 410 decese medie zilnică), urmate de tumori (peste 50.000 de decese anual, adică mai mult de 140 zilnic).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Pfff! Covid… vrăjeala stangista

  • sa dea Dumnezeu sa nu ai tu si cei dragi (sau nu) din jurul tau parte de COVID!
   Dar scuza-ma … esti cretin rau!

  • Să dea Dracu’ să aibă, (doar el, nu cei dragi lui) că se face vinovat de furtul identității adevăratului Bad@!

 2. Specialitul vorbeste limba sa, iar politicul depinde de limba…

 3. M-a facut mama genial. Asta am spus aproape de începutul crizei, cand am început sa realizez ca se oprește toata economia.

  Spitale de campanie pt covid. Romania pierde 500 mil eur pe zi. Cu banii astia ridicai palate de campanie si nu opreai deloc economia.

  Iar ceilalți pacienți nu aveau de suferit.

  • Geniul are si el limite. Spitalele de campanie trebuie popuate cu medici pe care tot din spitalele normale ii iei si au nevoie de echipamente care au disparut de pe piata din cauza cererii la nivel mondial. Banii nu pot face sa se materializeze din eter oameni si echipament. Sau spitale de campanie e un eufemism pentru tabere de concentrare unde pacientii cu Covid19 sa fie tratati mai mult de forma si lasati sa moara daca nu le tine sistemul imunitar? Citi pacienti ai fi bagat in taberele astea daca nu erau masuri de distantare sociala? 30k, 50k, 100k? Unde te opreai? In plus, spitalele de campanie sunt echipate ingust doar cu echipament de ventilare mecanica. Ori devine din ce in ce mai evident ca boala asta produce complicatii complexe care necesita si alt fel de interventii. Ce ar fi fost bine ar fi fost sa existe capacitate suplimentara spitaliceasca din gros, ca in Germania, dar e foarte scump si din toata Europa doar Germania a avut asa ceva. Deci inainte sa ne comparam cu cele mai bogate si puternice tari de pe planeta, trebuie sa avem si un pic de simtul masurii.

  • te asigur eu ca traiesti doar o data. economia creste si scade ciclic. cat timp esti in viata ai toate sansele din lume.

  • „După luptă mulți viteji se arată”

 4. La Campina spitaul s-a transformat in spital suport si 70 de medici si 200 de asistenti/e au tratat UN pacient cu covid, ceilalti bolnavi apeland la clinicile private (cele care erau deschise) pe bani seriosi.

 5. Sunt unul din cei cu 3-4 afectiuni din cele grave necesare a fi protejate de COVID. Domnul doctor este in foame de spaga. Nici analize nu am facut, urmeaza saptamana asta dar tot sunt ingrijorat ca spitalele se”imbolnavesc” la propriu. Mergeam chiar la Bagdasar Arseni dar mai am curaj domnule doctor?

 6. Cea mai grea pedeapsa acum e sa ameninti pe cineva c-l internezi de covid in spital. Toti se ingrozesc, pentru ca stii ca acolo te imbolnavesti sigur. Cadrele cu cite 2 masti una peste alta sunt platite regeste dar stau pitite. Cica persoane vindecate! Pe naiba, s-au facut bine singuri. Si cind aud ca vor inca nu stiu cite spitale metrpolitane! Pare fain, dar nu este. Cine va lucra in aceste megaspitale? Aceeasi borfasi de acum, aceeasi manageri de rahat care fug cu documentele de frica DNA. Intii trebuie schimbata optica, trebuie sa dovedim ca stim sa manageriem aceste spitale pe care le avem, si dupa ce prindem experienta trecem la urmatorul pas.

 7. „invatamantul si sanatatea nu trebuie sa fie prioritare pentru Romania”, o spune chiar domnul Cîțu, ministru de Finanțe.
  Deci ce e cu toată agitația asta pentru chestiuni secundare?

 8. Hai ca nu putem trai din SALARIU !!
  SPAGA e blocata pai ce facem ???

  • s-a mai linistit putin focul si incep iar securistii lui Kovesi si tipului ala sinistru de la PLUS … ministrul sanatatii, sa arunce cu rahat in medici!
   Ticalosilor!

 9. mEDICII SI-AU DONAT TOT SALARIUL DE 5000 EURO NET PER LUNA, PT COVID!!!
  nU DRAGILOR, EU NU AM VAZUT MEDIC SA DONEZE CEVA IN LUNILE ASTEA 3-4 LUNI: EI DOAR AU INCASAT ECHIVALENTUL A 20.000 EURO, DAR NU AU DONAT NIMIC!
  sARACII DONEAZA IN ROMANIA, PRIVATII, AIA DE LA TALPA TARII! dOCTORII NU DONEAZA IN ROMANIA!

 10. Foarte multe persoane cu maladii cronice , au de suferit din cauza faptului ca aceasta criza in colonia Romanica , a fost administrata cu masuri stalinisto-hitleriste , iar bastinasii (indigenii) s-au supus fara cartire , asa cum le sta bine unor SCLAVETI .

 11. Obiectiv, nu cumva avem de-a face cu o situatie complexa si nu stim sa o tratam? Obisnuinta de a simplifica poate fi paguboasa. Citind parerile doctorului nu l-as angaja sa elaboreze o strategie de actiune pentru situatia prin care am trecut. Din pacate – pentru o parte din medici – multi vor concluziona ca din articol razbate naduful medicilor care au ramas fara pacientii cronici … care aduceau venituri.
  Eu imi pun cateva intrebari banale:
  1. Spitalele astea modulare au banala incalzire ?… pentru ca la noi iarna si toamna nu e o vreme prea prietenoasa, ca in Italia sau Spania.
  2. Ce s-ar fi intamplat daca pacientii astia cronici patrulau prin spitale, ca intr-o zi normala, stateau gramezi pe la usi si pe treptele spitalelor? Daca luau si un covid – avand in vedere numarul mare de medici contaminati poate chiar de la medicul care-i trata? Raspunsul e de la sine inteles.
  3. De ce ascultam sfaturi de strategie de la niste medici care, indiferent de specializare, au habar cu ce se „mananca” astfel de boli si nu au fost deranjati de lipsuri in ultimele decenii. Am avut un medic de familie in Bucuresti si la singura vizita pe care i-am facut-o am constatat ca micul dispensar nu avea la „baie” nici robineti la chiuveta, si era o persoana foarte relaxata.

 12. Cam tarzie reactia.
  De ce nu a zis asta la sfarsitul lunii martie cand arafat a ordinat externarea tuturor pacientilor din spitale? Sau in aprilie cand s-a decis prelungirea absolut inutila cu inca o luna a starii de „fake”-urgenta?
  Partea cea mai proasta a povestii e ca au murit oameni din cauza isteriei covid. Si vor mai muri. Si in situatia putin probabila a unui „al 2lea val” tot nepregatiti (de catre arafat) vom fi si tot cu bata in balta vom da.

 13. Asa se proceda in ghetouri si in gulaguri .
  Indigenii trebuie sa fie supsusi , sa nu deranjeze pe iubitii conducatori , acestia din urma tot timpul se sacrifica si vegheaza pentru ca bastinasilor sa le fie bine .

 14. „Dispneea, lipsa de aer, e o imagine a panicii, iar o criză de panică poate agrava orice boală. Nu îți dai seama dacă pacientul se sufocă din insuficiență respiratorie sau din panică sau din ambele.” 😀 deci am ras cu pofta 10 minute!!! ce doctor e asta daca nu e in stare sa deosebeasca un atac de panica de insuficienta respiratorie provocata de afectiuni pulmonare?! asta nu a auzit de imagistica medicala pana acum? sau de analize medicale?! omg, astfel de specimene ar trebui sa trateze bolnavii ….. vai de pacientii lui. sper ca e doar intr-o criza de furie pentru ca nu mai are ocazia sa ia spaga sa-si plateasca amantele si nu asta e nivelul lui. tragic

 15. Mda, întâi zice că epidemiologii ar trebui să le ghideze activitatea, iar câteva rânduri mai jos spune el cum ar trebui făcut, deși nu e epidemiolog. Și-a dărâmat singur raționamentul, dar partea mai gravă e că nu și-a dat seama.

 16. Spitalele publice din Romania tilharesc bugetul sanatatii cu girul parlamentului si al guvernului . Pe linga ele acelasi comportament il au toate institutiile care deconteaza bani cu cardul de sanatate al pacientilor . Cardul de sanatate este un instrument de fraudare . Poporul roman are impresia ca acest instrument este in folosul sau dar cu el bugetul sanatatii este tilharit .