G4Media.ro

Medic cardiolog: Comportamentul oricărui club serios este să solicite pentru cei care…

Sursa Foto: uoflhealth.org

Medic cardiolog: Comportamentul oricărui club serios este să solicite pentru cei care practică sport de performanță cel puţin o electrocardiogramă sau o evaluare cardiologică de bază / Recomandările pentru cei care fac sport recreaţional

Medicul cardiolog Ruxandra Jurcuţ afirmă că toate cluburile în care se practică sport de performanţă ar trebui să solicite pentru cei legitimaţi ”cel puţin o electrocardiogramă sau o evaluare cardiologică de bază” care, făcute corect, pot depista diverse boli. În ceea ce priveşte persoanele care fac sport, dar nu de performanţă, medicul a explicat la ce trebuie să fie atente acestea şi ce anume trebuie să le trimită la cardiolog, transmite News.ro.

”În ceea ce priveşte sportul de performanţă, comportamentul oricărui club serios este să solicite pentru copiii sau cei care participă la sport în cadrul clubului cel puţin o electrocardiogramă sau o evaluare cardiologică de bază. Făcută corect, atent, ar trebui să poată depista lucrurile anormale care ar fi la nivel cardiologic şi de altfel, ne vin, nu arareori, astfel de pacienţi, pe filiera cardiologiei sportive, pacienţi care, făcând fotbal de performanţă sau alt tip de sport, fac un EKG, iar într-o zi acesta este foarte modificat şi li se spune, înainte de a continua, că trebuie făcută o evaluare cardiologică. Şi e foarte bine că se întâmplă aşa. Nu la fel stau lucrurile pentru sportul recreaţional”, a declarat Ruxandra Jurcuţ, la Medika Tv, luni seară.

Medicul a precizat că persoanele care fac sport recreaţional şi care ştiu că au avut, în familie, antecedente de boli cardiace severe sau, dacă observă anumite semne la propriul organism, ar trebui să se adreseze unui cardiolog.

”Dacă cineva ştie că în familia lui au existat boli cardiace severe, au existat evenimente cardio-vasculare nedorite la vârstă tânără, că are simptome, îşi observă corpul şi observă că are dureri în piept, palpitaţii, lipsă de aer la efortul la care colegi de-ai lui de exerciţiu fizic nu par să aibă nimic, e bine să se adreseze unui cardiolog”, a adăugat Jurcuţ.

Un adolescent de 16 ani a murit în timp ce juca fotbal alături de mai mulţi prieteni, în localitatea Biled din judeţul Timiş. El avea probleme cardiace, fiind chiar operat pe cord.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează