G4Media.ro

Mașinile inteligente chinezești ar putea fi o amenințare la adresa securității SUA,…

Sursa Foto: USA Today

Mașinile inteligente chinezești ar putea fi o amenințare la adresa securității SUA, crede președintele Biden/ Casa Albă este îngrijorată că datele sensibile ajung în mâinile Beijingului

Joe Biden a ordonat o investigație pentru a afla dacă vehiculele „conectate” chinezești, inclusiv mașinile electrice, reprezintă un risc de securitate pentru americani, în timp ce încearcă să împiedice China să inunde piața americană, scrie Financial Times.

Președintele american a ordonat departamentului său de comerț să stabilească ce măsuri ar trebui să ia administrația sa pentru a împiedica China să submineze securitatea națională prin exportul de vehicule „conectate”. El a declarat că această măsură „fără precedent” a fost concepută pentru a se asigura că America își menține ceea ce a spus că este „industria sa auto dinamică”.

„China este hotărâtă să domine viitorul pieței auto, inclusiv prin utilizarea unor practici neloiale”, a declarat Biden în momentul în care a anunțat joi această investigație. „Politicile Chinei ar putea inunda piața noastră cu vehiculele sale, prezentând riscuri pentru securitatea noastră națională. Nu voi permite ca acest lucru să se întâmple sub ochii mei”.

Biden a declarat că majoritatea mașinilor sunt acum „conectate”, ceea ce le face „ca niște smartphone-uri pe roți”. El a spus că este îngrijorat că vehiculele chinezești ar putea colecta date sensibile despre cetățenii și infrastructura SUA, iar informațiile ar putea fi trimise înapoi în China și ar permite guvernului său să acceseze de la distanță vehiculele.

„China impune restricții asupra automobilelor americane și a altor automobile străine care operează în China”, a adăugat Biden. „De ce ar trebui să li se permită vehiculelor conectate din China să opereze în țara noastră fără măsuri de protecție?”.

Secretarul american al comerțului, Gina Raimondo, a declarat că mașinile „conectate” sunt capabile să colecteze cantități uriașe de date sensibile, de la rutele de conducere la informații biometrice. „Nu este nevoie de multă imaginație pentru a ne da seama cum un adversar străin precum China, care are acces la acest tip de informații la scară largă, ar putea reprezenta un risc serios pentru securitatea națională și pentru viața privată a cetățenilor americani”, a declarat ea.

Raimondo a declarat că SUA ia măsuri „înainte ca vehiculele fabricate în China să se răspândească pe scară largă în Statele Unite”. Consilierul economic național al Casei Albe, Lael Brainard, a precizat că China a impus restricții care au împiedicat vehiculele conectate să funcționeze în China, cu excepția cazului în care aceste mașini au folosit numai software chinezesc și au furnizat datele colectate numai grupurilor chinezești.

În timp ce oficialii au subliniat implicațiile de securitate, Washingtonul este preocupat și de supracapacitatea industrială a Chinei și de posibilitatea ca grupurile chineze să arunce produse, inclusiv vehicule electrice, pe piețele internaționale.

Oficiali ai Trezoreriei SUA au declarat recent pentru Financial Times că vehiculele electrice reprezintă unul dintre domeniile în care administrația Biden era cea mai îngrijorată de posibilitatea ca China să inunde piața americană și alte piețe.

„Această anchetă specială este motivată de riscul de securitate națională . . deși se înscrie într-o strategie mai amplă pentru a ne asigura că susținem o industrie auto americană puternică”, a declarat un oficial.

Demersul are loc în contextul în care Biden face campanie pentru realegere împotriva probabilului său adversar Donald Trump, care a făcut din problemele comerciale legate de China o parte importantă a primei sale campanii prezidențiale din 2016.

Oficialii americani au declarat că este prea devreme pentru a determina ce impact va avea investigația, dacă va avea vreunul, asupra Tesla, o companie americană care produce EV-uri în China. Aproape o treime din EV-urile exportate din China anul trecut au fost mașini Tesla produse la fabrica sa din Shanghai.

În China, proprietarii de Tesla s-au confruntat cu restricții legate de securitate, inclusiv cu interdicții de a-și parca vehiculele în interiorul unor complexe militare din Beijing, de teamă că camerele încorporate ale mașinilor reprezintă un risc.

Personalul militar și angajații unor agenții guvernamentale sensibile și ai unor întreprinderi de stat ar fi avut interdicție de a conduce Tesla la serviciu. Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a negat că aceste camere ar putea fi folosite pentru spionaj.

Un oficial a declarat că Departamentul de Comerț al SUA are autoritatea de a impune o serie de măsuri, cum ar fi interzicerea tranzacțiilor sau solicitarea unor acțiuni de atenuare, deși acestea nu includ taxe vamale. Unii experți așteaptă să vadă dacă Biden va restructura taxele vamale pe care președintele de atunci Trump le-a aplicat importurilor din China într-un mod care ar face mai dificilă vânzarea de vehicule electrice în SUA de către țara asiatică.

Un alt oficial a declarat că Washingtonul „nu s-a angajat în niciun fel să interzică vehiculele electrice chinezești” și a precizat că investigația s-a concentrat pe tehnologia prezentă în vehicule, mai degrabă decât pe mașinile propriu-zise.

Măsura marchează cel mai recent efort al SUA de a contracara ceea ce consideră a fi amenințări la adresa securității din partea Chinei. Administrația Biden a introdus controale radicale ale exporturilor pentru a îngreuna accesul grupurilor chinezești la tehnologii americane de ultimă generație cu aplicații militare în sectoare care variază de la inteligența artificială la calculul cuantic.

Săptămâna aceasta, Biden a emis un ordin executiv menit să îngreuneze accesul Chinei și al altor adversari, inclusiv al Rusiei, la datele personale sensibile ale cetățenilor americani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vorbesti prostii. Daca platesti aproape la fel ca in alte tari, chinezii fac lucruri de calitate. Vorbesc din experienta.