G4Media.ro

Mărturii ale pasagerilor despre arestarea jurnalistului Roman Protasevici din avionul deturnat la…

sursa foto: captura tv8.md

Mărturii ale pasagerilor despre arestarea jurnalistului Roman Protasevici din avionul deturnat la Minsk

Zborul Ryanair 4978 îşi începuse deja coborârea spre capitala lituaniană când pilotul a anunţat, fără alte explicaţii, că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk, capitala statului vecin, Belarus, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Un singur pasager aflat la bordul Boeingului 737 a reacţionat imediat ridicându-se pentru a scoate din spaţiul de depozitare de deasupra un laptop din bagajul de mână pe care l-a dat, împreună cu un telefon mobil, însoţitoarei sale.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispoziţie. Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a spus un pasagerul lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas.

„Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată”, a declarat Mantas, epuizat după călătoria începută la Atena cu o escală forţată de aproape şapte ore la Minsk, ajuns în cele din urmă duminică seara la Vilnius.

În apropierea avionului – deşi nu era vizibil pentru Mantas – se afla un avion de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cu scopul de a forţa avionul să se îndrepte spre Minsk.

Un alt pasager epuizat, care a vorbit cu reporterii fără a-şi dezvălui numele, a spus că Protasevici arăta „super speriat”.

„L-am privit direct în ochi şi era foarte trist”, a declarat aceasta.

Autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.

„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje”, a spus Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri le-au fost verificate bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în aşteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius.

„Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)”.

Un alt pasager, care nu şi-a dezvăluit numele, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus. „Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: „Sunt cutare şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici însoţitoarea lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Sacalii kaghebisti rapesc si omoara dizidenti la fel ca in epoca cuminista a urss. Si cand te gendesti ca mai sunt unii cretini in Romania care se ploconesc la rusi. Daca nu am fi in Nato ar sterge pe jos cu noi tzarul Putin. Bine ca idiotul de Biden a ridicat sanctiunile de la conducta Nordsteram care le va umple buzunarele rusilor. Acum se vede cine e cu adevarat omul rusilor.

 2. o operatiune spectaculoasa! de obicei ,mossad-ul e creditat cu chestii de-astea!

 3. Pilotii RyanAir s-au comportat cu lasitate !. In mod normal nu trebuiau sa raspunda pilotului de pe Mig 29 si sa continue sa zboare pe directia Vilnius.
  Pilotii RyanAir NU mai aveau nici un oras mare in fata, pana la granita, ca sa fie scuza ca avionul l-ar putea ameninta cu prabusirea peste cladirile din oras. Cat se poate de sigur Mig 29-ul nu ar fi avut curajul sa traga .

  • Te contrazic, javrele alea kgb iste ar fi putut sa doboare avionul apoi sa fabrice orice poveste, credibila sau nu. Pilotul s a gândit la viata lui si a celorlalți pasageri, n a riscat nimic si bine a făcut

  • Catre @Ancovici. Putin si Lukasenko au prea mult probleme pe cap ca sa fi meritat sa ordone pilotului sa traga !. ( Ar fi fost evident la Ancheta International de ce pilotul a tras).
   Intorcerea avionului de catre piloti, atunci cand mai aveau putin si treceau granita Lituaniei, nu este decat o Tradare a pasagerilor platitori ! – care si-au incredintat Viata si Securitatea in mainile acestei Companii Aeriene. Se pare ca erau destul de aproape ca avionul sa fi cazut in Lituania daca Mig 29 ar fi tras.
   Pe scurt : Intorcerea avionului catre Minsk este o Tradare a pasagerilor de la bord care au platit sa zboare pana la Vilnius !
   Ar trebuii familia lui Roman Protasevici sa dea in judecata Commpania RynaAir pentru despagubiri . Mai ales daca pe Roman Protasevici o sa-l omoare securistii bielorusi.