G4Media.ro

Marine Le Pen conduce detașat în sondaje pentru alegerile prezidențiale din Franța…

Sursa foto: Facebook Marine Le Pen

Marine Le Pen conduce detașat în sondaje pentru alegerile prezidențiale din Franța în 2027, când Emmanuel Macron nu va mai putea candida

Lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) înregistrează scoruri între 31 – 33% intenții de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale în mai multe sondaje efectuate la sfârșitul lunii octombrie. Le Pen a fost creditată cu scoruri de peste 30% pe parcursul întreg anului 2023.

Potrivit sondajelor, pe locul 2 s-ar plasa un candidat al confederației centriste Ensemble (Împreună) care-l sprijină pe președintele Macron. Favorit pare a fi Edouard Philippe, fost prim ministru în perioada 2017 – 2020, actualmente primar al orașului Le Havre, cu intenții de vot de 25 – 26%.

Niciunul dintre ceilalți candidați propuși în sondaj – ministrul educației Gabriel Attal, ministrul de interne Gerald Darmanin sau ministrul finanțelor Bruno Le Maire nu trece de 20%.

Foto: Facebook Edouard Philippe

Jean Luc Melenchon (Franța Nesupusă, LFI – stânga radicală) rămâne cel mai bine plasat candidat al stângii cu 14 – 15%, dar surpriza o reprezintă scorul foarte bun, 6 – 7%, obținut de liderul Partidului Comunist Francez (PCF), Fabien Roussel.

Scoruri de 6 – 7% înregistrează și liderul partidului Recucerire (extrema dreaptă) Eric Zemmour, în timp ce potențialul candidat al partidului Republicanii (centru dreapta), Laurent Wauquiez, este creditat cu scouri de 5 – 6%.

Până acum nu a fost efectuat niciun sondaj pentru turul 2.

Interesul pentru viitoarele alegeri care sunt programate peste trei ani și jumătate este neobișnuit de mare atât de devreme întrucât Macron este primul președinte în exercițiu al celei de-a Cincea Republici (înființată în 1958) care nu mai are drept să candideze potrivit modificărilor constituționale adoptate în anul 2000 care prevăd: „Nicio persoană nu poate deține mai mult de două mandate consecutive”.

Președintele Macron, care a fost ales prima oară în 2017 și reales în 2022, are o cotă de popularitate care nu depășește 30% potrivit sondajelor.

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 2022, Macron a înregistrat un scor de 28%, Le Pen 24% și Melenchon 22%. În turul al doilea, Macron a câștigat cu 58,5% față de 41,5% pentru le Pen.

Un prim test în realitate vor fi alegerile europarlamentare de anul viitor, unde RN este dat în frunte, însă cu scoruri mai slabe decât cele cu care este creditată Le Pen pentru prezidențiale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mda, mai e pana in 2027, se pot intampla multe pana atunci