G4Media.ro

Marele Uriaș Prietenos are un dușman de moarte în România. Un deputat…

Sursa Foto: Captură Youtube

Marele Uriaș Prietenos are un dușman de moarte în România. Un deputat PSD a reclamat la Protecția Consumatorului cuvintele inventate de Roald Dahl care au intrat în Oxford Dictionary / Ce a decis instanța

Caz fără precedent la Iași în ”războiul” pornit de un politician local contra unei cărți pentru copii. Protecția Consumatorului Iași a interzis comercializarea celebrului volum ”Marele Uriaș Prietenos” de Roald Dahl și a amendat o librărie în urma reclamației lui Marius Ostaficiuc, politician PSD, care s-a plâns că în volum erau ”greșeli gramaticale”.

Instanța a anulat sancțiunile după ce a constatat că ”greșelile” erau modalitatea de exprimare a personajului principal, parte din ”esența poveștii”. De remarcat că unele dintre cuvintele inventate de Roald Dahl și reclamate de Ostaficiuc au intrat în Dicționarul limbii engleze – ediția Oxford. În 2020, politicianul-reclamant a ajuns deputat PSD.

În urmă cu câțiva ani, ”Marele Uriaș Prietenos”, una dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii, a fost în centrul unei dispute juridice inedite. Politicianul ieșean, Marius Eugen Ostaficiuc, a sesizat Oficiul pentru Protecția Consumatorului (OPC) că a găsit în volum ”cuvinte care nu există” și ”greșeli gramaticale”. OPC i-a dat dreptate și a decis interzicerea comercializării cărții și amendarea librăriei cu 1.000 de lei.

De fapt, în volum, autorul face în mod intenționat ca personajul principal să vorbească împleticit și în dezacorduri, de unde și stângăciile în exprimare care au conturat personajul îndrăgit atât de cititori, cât și de spectatorii unui film făcut pe baza cărții. De altfel, stilul cărții este notoriu, după cum au arătat și judecătorii care, la solicitarea firmei care administra librăria, au anulat sancțiunile.

La cinci ani după acel moment, Protecția Consumatorului nu a returnat nici acum firmei suma încasată ca amendă, iar Ostaficiuc a devenit deputat PSD și scrie pe Facebook cu greșeli gramaticale. În privința sesizării din 2015, el a declarat pentru G4Media: ”Și astăzi aș face la fel.”

OPC: ”Editorul avea obligația de a respecta normele gramaticii limbii romane”

În februarie 2015, Marius Eugen Ostaficiuc a cumpărat de la o librărie din Palas Mall Iași un exemplar din cartea ”Marele Uriaș Prietenos”, de Roald Dahl. Volumul fusese recomandat, la școală, unuia dintre copiii săi.

Foto: Coperta cărții ”Marele Uriaș Prietenos”

Ulterior, Ostaficiuc s-a revoltat că paginile conțineau ”greșeli gramaticale” și a sesizat Protecția Consumatorului, inspectorii instituției deplasându-se la sediul librăriei pentru verificări. Din decizia instanței unde firma care administra librăria a contestat sancțiunile primite ca urmare a controlului reiese că inspectorul OPC a constatat următoarele: ”(…) produsul reclamat Marele Uriaș Prietenos, Editura Grupul Editorial Art, conține greșeli gramaticale, dezacorduri, ceea ce se evidențiază, de exemplu, la pagina 47 «eu e plin de zbuciumeală», «tu ascultă tot ce zice eu».

Nu există nici o informare prealabilă în prefață, că această carte cuprinde greșeli gramaticale și dezacorduri care să informeze consumatorul. Este un produs neconform, ceea ce contravine art. 7 lit b din OG 21/1992 și se sancționează conform art. 50 al.1 lit c din OG 21/1992.

S-a luat și măsura complementară de oprire definitivă de la comercializare a cărții și restituirea contravalorii cărții către persoana ce a făcut reclamația, conform art. 15 al.4 din OG 21/1992. (…) editorul avea obligația de a respecta normele gramaticii limbii române, iar prin modalitatea redactării și tipăririi textului se induce în mintea cititorului ideea că aceste exprimări nu constituie greșeli gramaticale.”

În plus, firma a fost amendată cu 1.000 de lei.

Iată un fragment din carte relevant pentru stilul întregului volum:

 • „- Te… te rog nu mă mânca, se bâlbâi Sophie.
  Uriașul scoase un hohot răsunător de râs.
  – Doar pentru că eu e uriaș, tu crezi că eu e un buhăhăpăitor de oameni! strigă el. Tu aproape că are dreptate! Uriașii e toți buhăitori și criminoși. Și chiar hăpăiește omleți! Ne aflăm în Tărâmul Uriașilor acum! Peste tot este uriași! Afară este faimosul uriaș Sfărmă-Oase! Sfărmă-Oase hahalește câte doi omleți dulci și subțirei în fiecare seară la cină! Zgomotul este de ureche-spărgător!”

Judecător: ”Analiză ce nu cade în atribuțiile agentului constatator”

Sancțiunile au fost contestate la instanțele din Iași (judecătorie și tribunal) care, atât pe fond, cât și în apel, le-au anulat. Judecătorii care au analizat dosarul au constatat, inclusiv în baza unui punct de vedere al unui scriitor, că personajul principal Marele Uriaș Prietenos ”nu știa să vorbească, având limbajul unui copil de 2 ani, acesta făcând dezacorduri și greșeli gramaticale. Cartea nu conține erori de traducere, de tehnoredactare sau erori gramaticale, dezacordurile și greșelile gramaticale regăsindu-se și în varianta originală a cărții, fiind folosite de autor în mod intenționat, tocmai pentru a se înțelege în mod clar că personajul folosește expresii greșite și face greșeli gramaticale. Traducătorul cărții a păstrat aceste elemente, care sunt de esența poveștii, pentru a nu altera opera și a păstra caracterele originale ale personajului, așa cum au fost ele scrise de autor.”

Judecătorul a mai susținut că aspectele reținute în procesul-verbal nu sunt contravenții, ci constituie ”o analiză literară a cărții, analiză ce nu cade în atribuțiile agentului constatator.”

Pe baza cărții lui Dahl, Steven Spielberg a regizat filmul BFG, lansat în 2016. Vezi mai jos traierlul filmului

Protecția Consumatorului a depus apel, invocând că editorul trebuia să avertizeze cititorii, în prefață, de existența greșelilor. Magistratul de la această instanță a respins argumentația, afirmând că ”respectivele greșeli nu sunt erori de tehnoredactare, tipar sau editare, ci exclusiv modalitatea de exprimare a unuia dintre personajele cărții respective, ceea ce ține de conținutul literar-artistic al cărții respective. (…) Nu i se poate imputa petentei că nu a reținut o stare de neconformitate cu privire la care să fi întocmit o notă de constatare sau avertizare cu privire la caracteristicile scrierii literare respective în sensul cererii de apel. Un asemenea demers ar fi fost în fapt o veritabilă critică literară, sarcină care nu poate fi pusă în sarcina unui distribuitor de cărți.”

Deși au trecut aproape patru ani și jumătate de la momentul sentinței definitive, nici până acum Protecția Consumatorului din Iași nu a returnat firmei cei 1.000 de lei, după cum ne-a declarat un reprezentant al acesteia care nu a dorit să comenteze în mod oficial mai mult despre incident.

Ostaficiuc: ”Eee, da, dar nu poți da așa ceva unor copii”

În februarie 2021, în discuția cu reporterul G4Media.ro, Ostaficiuc și-a păstrat aceeași percepție despre volum: ”Mi-am dat seama că unele expresii erau sub orice critică și de aceea am făcut sesizarea”, a spus politicianul. La observația că limbajul era unul utilizat în mod deliberat de către autor, Ostaficiuc a reacționat astfel: ”Eee, da, dar nu poți da așa ceva unor copii de clasa a V-a-VI-a, un asemenea limbaj obscen!” El a adăugat că și acum ar proceda la fel ca în 2015: ar sesiza Protecția Consumatorului.

Marius Eugen Ostaficiuc (43 de ani) este un vechi membru PSD, care a urcat pas cu pas în carieră pe linie de partid, de numele său fiind legate mai multe scandaluri și afaceri controversate. A fost membru în nenumărate AGA și CA-uri, consilier local până în 2016, acum fiind director în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași. Ulterior, aici s-a angajat și soția sa. Primul său serviciu a fost de electrician la RENEL, între 1995 și 1999.

Unul dintre protejații fostului primar și lider PSD, Gheorghe Nichita, Ostaficiuc a cerut, în 2013, unor subordonați din partid să se infiltreze printre manifestanții de la un protest ce îl viza pe Nichita și să deturneze lozincile și scandările. Presa locală a publicat mai multe anchete care îl legau de dubioase afaceri imobiliare. În prezent este președintele Organizației Municipale PSD Iași și, din decembrie 2020, deputat. Anul trecut a fost cercetat penal pentru încălcarea regimului armelor și munițiilor, dar cazul a fost clasat.

Foto: Comentariu scris cu erori gramaticale pe Facebook, în 2020, de Marius Ostaficiuc

Șeful de la Protecția Consumatorului Iași, la momentul amenzii din 2015, era numit pe linie politică, tot de PSD, și se numea Alexandru Hordilă. De profesie polițist, Hordilă era unul dintre apropiații lui Nichita, cel care i-a încredințat, până în 2013, conducerea Poliției Locale. În mandatul lui Hordilă, Poliția Locală a fost acuzată, în mod repetat, că devenise ”garda pretoriană” a primarului, fiind utilizată în scop politic. După decăderea lui Nichita, Hordilă s-a întors în cadrul Poliției Naționale.

Ambii au negat faptul că au intrat în contact la momentul reclamației. ”Nu știu ca domnul Ostaficiuc să fi fost cel care a făcut sesizarea. Noi am tratat-o la fel ca orice altă sesizare”, a declarat Hordilă, iar Ostaficiuc a afirmat că a mers singur la sediul instituției și a scris-o, fără a face intervenții.

 • ”Ai zice că o reclamație aberantă, suntem liberi să facem astfel de reclamații, dar s-au luat măsuri. În procesul-verbal de contravenție, deci Roald Dahl era contravenientul, se specifica faptul că autorul folosește cuvinte care nu există și construcții gramaticale incorecte. (…) Nu știu dacă aici era doar calitatea de părinte, părintele cred că avea niște pârghii prin care a putut mobiliza Protecția Consumatorului să ia aceste măsuri oficiale” – Scriitorul Florin Bican, într-o dezbatere recentă despre literatura pentru copii
 • Citește aici o recenzie a cărții Marele Uriaș Prietenos

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

86 comentarii

 1. Se numeste alfabetism functional….

  • „Marele Urias” e pleonasm… e ca si cum ai spune „marele bou pesedist”.

  • Vroiam să îi dau niște traduceri după Maestrul Yoda, dar îmi e teamă că a trimite OPC și la LucasArts…

  • @marian
   Nu intotdeauna.
   Aici „urias” este folosit ca substantiv.
   Si poate avea diverse dimensiuni.

  • @vlad
   probabil ti-a scapat virgula dintre subiect si predicat. per total, greseli gramaticale (de ortografie, nu de „spelling”, si de punctuatie).

  • Se numește agramatism polifuncțional sau poluția gândirii de tip PCR-PSD….

 2. Vedeți că ați scris Sohpie în loc de Sophie, corectați repede până nu vă citește eminentul politician :)))

  • Off-topic, e vai de capul lui G4, toate articolele lor sunt pline de astfel de erori, la fel ca acel comentariu de Facebook, care pentru informarea lui G4 nu conține erori gramaticale, ci erori de ortografie. Sau pe limba engleza, daca va e mai ușor, de „spelling”, nu de „grammar”.

   Cel mai probabil comentariul pe Facebook a fost scris de pe un telefon, având in vedere diacriticele folosite partial, si de fapt sunt erori de tastare, si oricum sunt irelevante in aceasta discuție, fiind neintenționate, fata de erorile intenționate din carte.

   In orice caz, este un exemplu de „whataboutism” menționarea erorilor din comentariul de Facebook, chiar daca ar fi fost erori gramaticale reale. La fel cum este „whataboutism” ca eu ma leg de erorile repetate gramaticale si de ortografie ale G4. Este irelevant daca G4 face sau nu erori similare, problema este ca G4 il acuza pe PSD-ist de ceva nereal, la fel cum el ii acuza pe cei care au publicat cartea de ceva nereal.

   Daca acea cartea avea o problema reala, era irelevant in aceasta discuție daca PSD-istul sau G4 erau sau nu agramați. Problema este ca totul este in regula cu cartea, si PSD-istul nu are dreptate. Si cei de la protecția consumatorului care insista ca au dreptate, sunt de domeniul comicului.

   Si, pentru claritate, in caz ca ma suspecta cineva de PSD-ism, singura varianta in care îmi imaginez posibil sa votez un PSD-ist ar fi într-un tur doi intre PSD si AUR, la fel cum in 2000 am votat Iliescu ca sa nu iasă Vadim președinte.

  • @Vlad
   Daca ai votat iliescu deja nu te vad bine 🙂 . Asta a fost greseala cea mai mare a „corectitudinii politice dambovitene”: atunci l-a legitimat gratuit pe iliescu, care ar fi iesit oricum inaintea lui vadim, in loc sa-i lase sa se compromita pentru totdeauna. A fost o gura de oxigen pentru psd, ceva ce a permis sa avem dragnea, dancila si … climax-ciolacu!!
   Daca crezi ca poti sa arbitrezi intre PSD si AUR (ca sa … ce?) … pe ce planeta traiesti?
   Solutia practica e sa se manance intre ei, nu sa sprijinim cu buna stiinta – pe oricare dintre ei… Dar sper sa nu ajungem iarasi acolo.

 3. De unde, de la PSD? Păi, au intrat dracii in ei de când au aflat că liderul lor mult iubit a căzut in depresie, pe fondul vizitelor dese la sala cu dușuri…

  • La ce te poti astepa de la „tele” – ctulalul jenica , el are , ca Educatie , in loc de Cultura , Copro-cultura tipic PSD-ista !!!!! Gelu Stoian.

  • toasu’ Jean Ostaficiuc , di pi pironul garii din Iasi , este o persoana foarte tele-ctuala : ARE in loc de Cultura , COPRO-cultura Tipica PSD-ului !!!!! Gelu Stoian.

 4. Tipic ! Sau altfel spus : „PESEDISTIC” !

  PS. La PSD cand prostia nu-i fudula, apai nu e deloc !

  PPS. Doamne, bine ca ai facut ca sa nu doara prostia pt ca altfel ar fi fost un vaiet continuu pe meleagurile mioritice ! :)))

 5. Tipic !

  PS. Sau altfel spus : „PESEDISTIC” !

  PPS. Doamne, bine ca ai facut ca sa nu doara prostia pt ca altfel ar fi fost un vaiet continuu pe plaiurile mioritice ! :)))

  • Asta e coleg de partid cu GENUNCHE , PAMBLICA , VASILICA MAKE PHOTO , A FOST CU ALMANAHE , PINOCHIO PLAGY . A fost electrician in anii 90 până l-a făcut PSDul domn …un imbecil

 6. plus ca BFG poate fi acronim si de la altceva , se stie , fara numar fara numar ! Astia sunt produsul scolii ” de mare traditie” românești din ultimul secol ca sa nu discriminez.

 7. La ce te poti astepa de la „tele” – ctulalul jenica , el are , ca Educatie , in loc de Cultura , Copro-cultura tipic PSD-ista !!!!! Gelu Stoian.

 8. Marele Urias Prietenos vorbeste precum marea majoritate a analfabetilor PSD, in frunte cu Dancila. Ostaficiuc o fi crezut ca autorul face misto de membrii PSD.
  Vorba primarului Chirica, prietenul de smenuri imobiliare al lui Ostaficiuc: „Analfabetismul să nu plece niciodată din oraşul nostru”. :)))

 9. Bine că s-a oprit la cărțile pentru copii. Putea să ajungă să citească Portocala Mecanică

 10. Comunistul ..analfabet .

 11. Analfabetism functional @work. Si nu doar la petent.

 12. Care-i problema G4 ?
  „Tipic pesedistic” nu suna bine pt ca generalizeaza ?

  „Bine ca Dumnezeu nu a facut sa doara prostia pt ca altfel in Romania era un vaiet continuu” este blasfemiator sau nepatriotic ?

  PS. Deci, care-i problema ? :((

  • @Dulea-PSD:
   Bine ca te-ai identificat corect si mi-am dat astfel seama ca esti un idiot care nu pricepe ce rol au comentariile ludice pe un forum !

 13. Venea o moara pe Siret !

  • PS. Moara era plina cu ostaficiuci !

  • PPS. Ostaficiuci care strigau in apararea dreptului la libera exprimare si impotriva cenzurii …

  • PPPS. …practicate de g4 !

  • Deci reluam :

   „Tipic pesedistic

   PS. Bine ca Dumnezeu nu a facut sa doara prostia pt ca altfel ar fi fost un vaiet continuu in Romanika iar unii s-ar fi imbogatit din vanzarea de dopuri pt urechi !”

   PPS. Merci, g4 !

  • Mai aduna-te si tu bai susuflaciule.
   Trebuie sa apesi „trimite” dupa fiecare propozitie?
   Ai diaree sau esti doar prostanac?

  • Venea repede si un Dulea-PSD comentator de dreapta (cica) sa cace un comentariu fara subiect si predicat !

 14. Romania, tara retarzilor care ajung sa ne conduca, ba mai mult tara in care prostii fac legi.
  Din CV lui de pe site-ul CD (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=213&cam=2&leg=2020&pag=0), nenea asta are “3 masterate si engleza cica o stapaneste mediu la nivel conversational” adica se vede ca este “competent” pe traducerile din engleza literara, mai ales pentru cuvintele inventate de scriitori.
  Lasand vrajeala de moldovean la o parte, nenea a facut scoala profesionala ca prima forma de invatamant mediu. Chiar nu am nimic cu muncitorii, ii apreciez si ii stimez. Sunt muncitori care ne sunt exemple de profesionalism si omenie. Dar acesti profesionisti, isi stiu valoarea si nu o iau pe aratura cu scoli facute pe genunchi si cu actiuni imbecile de genul celei descrise mai sus in articol, asa ca revin la primul aliniat. Romania este tara unde imbecilitatea este politica de stat in orice domeniu.

 15. Cei care cunosc RPG – ul Witcher pot confirma, cât de amuzanți sunt trollii din joc atunci când se angajează în dialog cu oamenii. Există unul, care a fost angajat să păzească niște bărci ale armatei. Ascultați-l ))))

  https://www.youtube.com/watch?v=81q2rgfg_3A

 16. Deci, g4, nu era mai bine sa imi publici comentariul initial in care ii multumeam lui Dumnezeu ca nu a facut sa doara prostia ?

 17. Cea mai mare surpriză e că ăsta știe să citească.

  • Stie sa citeasca?
   El stie literele doar.

  • decât

  • pai stie sa citeasca carti pentru copii, asta e nivelul

  • @Andrei
   Tocmai, ca a dovedit ca stie doar literele, dar nu intelege semnificatia lor atunci cand sunt puse impreuna, in cuvinte, nu mai vorbim despre intelegerea povestii.
   Copiii tocmai pentru asta se amuza: pentru ca uriasul vorbeste atat de „stricat” fata de cum stiu ei ca e corect. Asta e deja prea mult pentru plavanul Ostaficiuc.

 18. Bine ca Ostafciuciu nu era deputat pe vremea in care Jean Constantin ii incanta pe romani cu limbajul sau agramat din „Toate panzele sus”

  Jean ar spune acum: „Ostaficiuc cretin estem”

 19. Asta e caz tipic de „cand esti prost si mai si semnalizezi”

 20. Nu stiu daca e corect sa fie interzisa cartea, dar tipul are un argument valid. O carte pentru copii plina de dezacorduri si greseli gramaticale?

  „Cuvintele inventate” nu prea se traduc.

  • Vezi ca si tie ti se potriveste ce zice Vasile mai sus.

  • Mai du-te-n peula Gogule.
   A dat Sputnik faliment?
   Ca vad ca numai tampiti mai are in dotare!

  • Ai citit articolul, micuțule analfabet funcțional? Nu e „o carte pentru copii plina de dezacorduri și greșeli gramaticale”, e o carte cu un personaj care vorbește stricat, cum vorbea personajul lui Jean Constantin în „Toate pânzele sus”. Nu Jean Constantin vorbea stricat, ci personajul pe care-l juca. Nu cartea e plină de greșeli, ci personajul din carte. Ai înțeles acum sau trecem la desen?

  • Inteligentule, e un personaj care vorbeste stricat, cum sa-i schimbi replicile si intreaga personalitate? Pe principiul asta, trei sferturi din literatura noastra ar trebui rescrisa si ar trebui anulata orice licenta poetica.
   Tu n-ai citit doua carti in toata viata ta, nu?
   De modificat urgent: „Eu, domn’ judecător, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, și clondirul cu trei chile mastică prima, care venisem tomn’ atunci cu birja de la Marinescu Bragadiru din Piață, încă chiar domn’ zicea să-l iau în birje.”!

  • E vorba de literatura pentru copii. Cauta pe google, o sa gasesti multe controverse de genul asta.

  • Gogule, in cartea asta ai citit ca in noiembrie au murit cu 10.000 persoane in plus peste cifrele oficiale?

  • Zorca te-a ginit, Gogule! ‘telectualule cu literatura pt copii!

  • Ba se traduc.

   Dădeau în plopot ţopi asprili
   Trombind, borţind prin ierboteci
   E un vers din versiunea în română a lui Jabberwocky (1871, Alice în țara oglinzilor), tradus de Nina Cassian.

   Sau mai recent, Vâjhăț (Harry Potter).

   Tocmai în asta constă arta traducătorului, de a transpune în limba noastră personajul și mediul lui, indiferent că e o limbă inventată, un mod anume de a vorbi, argou sau jargon.

 21. Ptiu ce a scapat si Eminescu cu “cobori in jos luceafar …”
  130 de ani de traia mai tarziu il amenda pesedistu

 22. Instanța a decis că e prost cu acte în regulă, pe scurt.:)

  Omul acesta a lucrat toată viața lui la stat, la Drumuri si Poduri, plătit baban din banii publici.
  Acest prostanache declară în CV ul de deputat că știe să citească și să scrie in engleză de A1, adică nada, zero barat.
  Dar, cică stie să asculte mediu-A2, vai de curul lui si sa participe la conversație de B1(gen ” helau, ză bucă iz traductionata ruang).
  Chiar as vrea să il aud pe prostanache vorbind în engleză.
  Asta a facut 3 ani școală profesională și 3 ani un fel de liceu, dar e plin de masterat si cursuristeratce a scăpat cu bine de amărâtul de BAC.

 23. Si cand te gandesti ca acest individ (si multi altii de teapa lui) initiaza si voteaza legi in Parlamentul Romaniei….

 24. Ostaficiuc …la celoveci limba romana nu prea prinde datorita dificultatii ei. Este o limba latina, iar Ostaficiuc probabil ca a lipsit de la orele de romana predate la Moscova, inainte de 89. Iliescu n-a lipsit si stie romana chiar foarte bine. Probabil ca in rusa cartea ar fi fost tradusa fara „greseala”!

 25. Paradoxuri ale unei societati bolnave….domnul probabil ca era mediocrul clasei si a gasit acum o nisa sa ne arate ca e destept….Mariusica mai incearca!

 26. Ce vă miră doza asta de cenzură? Asta înseamnă să fii de stânga, vedem peste tot cum progresismul a început să cenzureze desene animate s.a.m.d.

  • Corect, daca trebuie sa protejam copiii de rasismul din filmele Disney, de ce sa nu-i protejam si de gramatica proasta din BFG?

  • Doi retarzi de mână!
   Unu cu interes, altul că … atât poate…
   Vă înțelegeți voi cum va împărțiți..

 27. psdismul și ale sale caracteristici hidoase și lunatice!

 28. Si Rudyard Kipling a scris „Cartea Junglei” pentru fiica sa, care a murit de pneumonie, la 6 ani, inainte sa invete sa citeasca.
  Corectand greselile gramaticale intentionate in felul acesta nu este ok.
  Ca si idee, este bine sa te gandesti de mai multe ori inainte de a corecta pe cineva. Sa te gandesti daca tu stii sa scrii si o faci bine, si daca ai verificat cine este scriitorul.
  Mai corectez si eu pe G4, dar nu m-am aruncat sa corectez textele oamenilor care au ceva mai multa scoala pe bune, decat mine.
  Dar de ce nu scrie domnul in cauza si pe G4, nu doar pe facebook?

  • …mai ales când te dai „rănit”!
   ” Ca și idee, …. înainte de a corecta pe cineva”.
   Ce caută 🤥 forma ” ca și” în formulare???
   „Decât”
   „….și o faci bine,(sic!) și dacă ai verificat…”
   „Decât” 2.
   Rămâi mă cultule la emoticoane!
   Auzi mă, a mai corectat și el…
   Pfuuuhaaaa!

  • Hai pashli!

  • Pashli la sputnik!
   Față tristă, atât ai înțeles!?
   Ești un subțire creat de emoticoane!
   Rămâi acolo…

  • 🤮
   Pashli la Valcea!

  • … sindrom … ?
   Sau schizo?
   Nu poți accepta că ai greșit? Gramatical, măcar?
   Atenție că alcoolul dăunează grav sănătății!
   🤥🤥🤥🥳🥳🤔

 29. Cred că ar fi indicat, ca reprezentantul librăriei amendate să depună o plângere la Minister atât în legătură cu Instituția Prtecția Consumator Iași și împotriva polițistului – deci și la Ministeril de Interne – motiv: lipsă totală de profesionalism.

 30. Ostaficiuc asta este un mare dobitoc !
  Iar judecatorul este un individ f destept !

 31. doamne pazeste si apara-ne ca tareeeeeeeeeeee-i mare gradina ta, si multtiiiiiiii PSDisti in ea

 32. Este explicabil,la scoala profesionala a invatat limba romana la nivel academic.

 33. Javre PSD-iste, toți ăștia!
  Fac scandal pe cestiuni de ,,limbă română” continuatorii partidului care-a modificat limba prin lege de nu mai avem voie să folosim eternul ,,țigan” din cultura și literatura noastre (inclusiv literatura juridică – vezi dezrobirea ,,țiganilor”!) ci trebuie (adicătelea ,,obligatoriu”, altminteri ne paște astaloșiu) să grăim ,,rom”! Habar nu au să vorbească ei româna curată – vezi Dăncila, șefa lor și p.m. – dar pozează în ,,păzitorii” limbii! Dați-vă, bă scîrbelor, limbi între voi!

 34. Literatura, mai ales cea dedicata copiilor, ar trebui sa fie selectata cu atentie intru cat cei mici nu au un filtru ar rationamentului care sa le permita sa faca deosebirea intre licienta poetica si greseli gramaticale.
  In acelasi timp valorile morale ale societatii sunt intr-o continua schimbare (cum ar fi fost sa ne raportam la valorile secolului trecut ? …cand la 15 ani era o normalitate sa ai copii)si trebuie sa tinem pasul cu ele. A se vedea exemple mult mai mari… https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/cel-mai-cunoscut-roman-politist-isi-schimba-numele-zece-negri-mititei-de-agatha-christie-nu-se-va-mai-numi-asa-1358512

  Mi-ar fi placut sa citesc un articol in care sa aflu ca directorul de la Ape Prut Barlad a fost repus in functie si chelnerita data afara, nu balarii pseudoziaristice.

  • = Îndreptar Ortografic Ortoepic și de Punctuație!!!
   Fi-var învățătorii de rușine, care v-au învățat să scrieți și să vorbiți limba română!!!
   Și indolența și nesimțirea sa va mai și manifestați public!
   E pentru ține, S&G! Și pentru toți „scriitorii” de pe site, care vă dați deștepți dar habar nu aveți de IOODP!
   Gramatica ELEMENTARĂ!
   Să vă fie rușine!!!
   PS. Că să înțelegi, doctule S&G, mai citeste-ti odată textul!
   Și mai aveți nesimțirea sa va manifestați ” revolta”!

  • Bine. Citeste in continuare mesajele celuilalt emoticon. Lectura placuta!

  • Dragă Alt Jean Valjean, mai citește „O DATĂ” IOODP înainte să puți a deștept pe aici.
   Și ce bine era ODATĂ când proștii ca tine nu aveau internet…

 35. Nu stiu daca sa ma amuz sau sa fiu consternat. Tara e intr-o situatie catastrofala dupa 30 de ani de guvernare PSD, fara drumuri si autostrazi , fara scoli sau scoli cu WC in fundul curtii,fara caldura in capitala, cu spitale deplorabile in care oameni mor in accidente stupide ca intr-o tara bananiera, din Africa, cu milioane de oameni care fug din tara anual si smintitul asta nu are alte prioritati decat sa faca sezizari la o carte pentru copii. Cine ii voteaza pe oligofrenii astia ? Cred ca mai bine s-ar apuca sa verifice scrisorile pe care le primeste fostul lui stapan Dragnea !

 36. Tocmai aud pe B1 TV explicatiile deputatului Ostaficiuc. Nataraul recunoaste ca nu a citit cartea, ci doar doua pagini si a facut sesizarea. E bine! Asta face legi!

  • N-avea cum. El la a treia pagina parcursa vizual adoarme. Daca nu- apare ceva sa-i sparga retina…
   E aceeasi metoda ca si cu numaratul oilor sa te desprinda de realitat. Un efort intelectual lipsit de sens pentru el.

 37. Ca in orice domeniu depinde de angajatul de la stat peste care dai cand depune reclamatia.
  Ar fi interesant de aflat ce parere are Presedintele ANPC despre pregatirea inspecteorilor care dau amenzi.
  Adica, chiar daca dau amenzi, de cele mai multe ori ele nu se concretizeaza si in bani incasati.
  PV-ul ala e doar e „fituica” si atat

 38. Citez: „Marius Eugen Ostaficiuc a cumpărat de la o librărie” – toata tara in stare de soc!
  (in local functionase inainte o shaormerie, a intrat din greseala si stia de la stramosii lui analfaeti ca e semn rau sa nu cumperi nimic daca-i intrat in magazin)

 39. Amuzant că acest individ nu s-a arătat deranjat de greșelile de exprimare a doamnei Dãncilã.

  La fel de amuzant este răspunsul aceasta

  Care e ultima carte pe care ați citit-o?
  Sincer nu-mi vine în cap. Ultimele luni chiar au fost de campanie electorală. Acum, când vrei să te destinzi, stai cu familia, mai ales că am trei copii. Mă gândeam să vă spun dacă am citit o carte cu povești sau „Lebăda neagră” (n.r.: autor Nassim Nicholas Taleb) care mi-a fost recomandată și pe care am parcurs-o puțin, în martie, când n-am ieșit din casă.

 40. @Dulea-PSD:
  Bine ca te-ai identificat corect si mi-am dat astfel seama ca esti un idiot care nu pricepe ce rol au comentariile ludice pe un forum !

 41. Și totuși… de ce a fost amendată librăria pentru că vindea o carte tradusă nu știu cum?
  E ca și cum ai amenda o brutărie pentru că vinde pâine rece!

  Fără să intru în detalii despre opere literare și licențe poetice, în cazul ăsta ar fi trebuit amendată editura, nu librăria! Librăria vinde ce i se aduce, editura pune produsul finit pe piață. E o diferență.

  Deci… De ce a fost amendată librăria?

 42. Un analfabet s-a trezit sa reclame o carte pentru copii. Bine ca nu l-a prins pe Nichita, si-ar fi luat poetul niste amenzi de nu se vedea pana nu intelegea ca trebuie sa scrie pe intelesul unui politruc idiot cu pile la OPC.