G4Media.ro

Marea Laptev, una dintre principalele surse de gheaţă ale Oceanului Artic, întârzie…

Silversea Cruises

Marea Laptev, una dintre principalele surse de gheaţă ale Oceanului Artic, întârzie să îngheţe, pentru prima dată în istorie

Marea Laptev, din nordul Siberiei, îngheaţă de obicei până spre finalul lunii octombrie, iar această perioadă de toamnă târzie este prima de când se fac astfel de măsurători când marea rămâne complet lichidă, scrie Wired.

Zona este recunoscută ca fiind un soi de „pepinieră” pentru gheaţa din Oceanul Artic, fiind una dintre principalele ei surse din regiunea siberiană.

Gheaţa se formează de obicei pe Marea Laptev, în zona de coastă, apoi călătoreşte dusă de curenţă către vest, purtând cu ea nutrienţi din zona Siberiei. În primăvară, ea se topeşte în zona strâmtorii Fram, dintre Groenlanda şi Svlabard. Dacă gheaţa se formeză târziu în zona Laptev, va fi mai subţire şi se va topi mai repede, văduvind planctonul artic de nutrienţii pe care se baza. Asta va însemna automat şi o reducere a capacităţii lui de a absorbi dioxid de carbon, ceea ce amplifică gazele de seră şi continuă încălzirea planetei.

Marea este îngheţată timp de circa 10 luni pe an, doar în august şi septembrie fiind limpede. Întârzierea îngheţului a fost provocată de călduri neobişnuite şi întârziate în nordul Rusiei şi în zona apelor din jurul cercului arctic.

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra unui posibil efect de domino.

Temperatura apei oceanului în zonă a crescut recent cu 5 grade peste medie, după o serie de valuri de căldură şi o topire prematură a gheţii de anul trecut de pe mări.

Toată acea căldură eliberată din gheaţă are nevoie de mult timp pentru a se disipa în atmosferă, ceea ce duce la o reacţie în lanţ.

În acest moment, nivelul apelor artice sunt la un nivel record.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca între 2030 şi 2050 planeta să experimenteze prima vară polară fără gheaţă în zona artică din cauza încălzirii globale.

sursă: Wired // sursă foto: captură YouTube/Silversea Cruises

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Principala cauza a emisiilor de CO2 si metan este cresterea industriala a animalelor. Nu am auzit nici o personalitate sa spuna „mai usor cu carnita”, dar o dau cu poluarea facuta de masini pentru ca au interes sa mai faca niste bani cu cele electrice. Nu dorim sa piarda kfc si mcdonalds pentru ca sunt multinationale.

  • Ai si tu un studiu ca referinta sau doar propaganda veganista? Si industria fast fashion reprezinta o importanta sursa de poluare. Tu cam cate perechi de pantofi ai in dulap? Vezi ca si rahatul tau poate fi sursa de CO2.

  • Ba Tony, daca rahatul e sursa de co2 ar trebui sa te ingropam adanc ca ne omori pe toti.

  • Studiile sunt multe si articole si mai multe, dar daca esti postac usr-ist spalat pe creier nu iti dai seama. Iti dau un link din 2008 https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1079354/Herd-200-cows-produces-greenhouse-gas-family-car-driven-3-000-miles.html, lectura placuta.

  • Stii ca in India sunt f multi vegetarieni, dar asta nu inseamna ca nu cresc vaci, ba dimpotriva. Animalele nu sunt crescute doar pentru consumul carnii. Dar nah, e usor sa dai vina pe oameni ca au un comportament alimentar traditional, si e mai greu de acceptat ca si vegetarian fiind tot ajungi sa poluezi cumparand mai multe haine de cat ai nevoie de exemplu.

  • Really Sana? Un articol dintr-un tabloid care compara 200 (doua sute) de vaci cu o singura masina condusa 5000 de km, cam cat conduce o singura persoana intr-un an? Cu 200 de vaci poti hrani lejer 1000 de persoane timp de un an.

   In plus vacile emit metan, care persista doar vreo zece ani in atmosfera. Dioxidul de carbon ramane sute de ani in atmosfera. Porcaria de articol spune exact opusul.

 2. N-are cum, este fake news !
  Trump a spus ca nu exista incalzire globala intrucat atunci cand se uita el pe geam tocmai ce ningea !
  Daca in Rusia s-a putut atunci si in SUA se poate modifica Constitutia iar Trump sa ramana presedinte pe viata
  LOL!

 3. No, corona sau nimic! Asta-i intrebarea, iar unei populatii needucate, ii spui clar corona!