G4Media.ro

Marea Britanie introduce o nouă taxă pe vaping începând cu 2026

Sursa foto: Pexels

Marea Britanie introduce o nouă taxă pe vaping începând cu 2026

Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a declarat că va introduce o taxă suplimentară pe produsele de vaping începând din octombrie 2026 pentru a face acest obicei mai scump și a descuraja nefumătorii să se apuce de el, scrie Reuters.

Hunt a spus că guvernul va introduce în același timp o creștere unică a taxei pe tutun pentru a menține stimulentul financiar de a alege vapatul în locul fumatului.

Taxa, care ar urma să fie introdusă începând cu octombrie 2026, a fost menită să „descurajeze nefumătorii să se apuce de vaping”, a declarat Hunt în discursul său de miercuri privind bugetul în fața parlamentului.

Având în vedere reglementările din ce în ce mai stricte privind tutunul și scăderea ratelor de fumat pe unele piețe, pentru giganții tutunului, cum ar fi British American Tobacco, vapingul reprezintă potențial o sursă de venituri din ce în ce mai importantă.

Owen Bennett, analist la Jefferies, a declarat că taxa ar putea aduce beneficii jucătorilor mai mari, precum BAT, îngreunând concurența pentru jucătorii mai mici.

„BAT, mai ales având în vedere afacerea sa foarte profitabilă cu țigări mai largi, își poate permite să înghită taxa și să nu ajusteze prețurile”, a spus el, în timp ce aceasta ar putea face produsele firmelor mai mici neviabile.

BAT a declarat că susține introducerea unei accize „scăzute” pe lichidul cu nicotină din vape-uri pentru a controla mai bine piața, dar a spus că o taxă legată de conținutul de nicotină ar fi dificil de aplicat.

„Încurajăm guvernul să implementeze o taxă pe vape mai devreme de octombrie 2026 pentru a aborda piața ilicită care este deja prolifică”, a adăugat un purtător de cuvânt al BAT UK.

O creștere puternică a utilizării vape-urilor de către nefumători și tineri a forțat guvernul britanic – un susținător relativ al vapatului ca modalitate de reducere a efectelor nocive ale fumatului – să ia în considerare controale mai stricte.

Cele mai multe vape-uri sunt supuse taxei pe valoarea adăugată la cota standard de 20%, dar nu se aplică nicio taxă suplimentară.

De asemenea, Hunt a mai anunțat că menținerea neschimbată a taxei pe alcool, care trebuia să se încheie în august, va continua până în februarie 2025, iar regimul de impozitare pentru rezidenții britanici a căror reședință permanentă se află în străinătate va fi înlocuit cu noi reguli începând cu aprilie 2025

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...