G4Media.ro

Marea Britanie ar putea oferi pașapoarte și acces la cetățenia britanică pentru…

Marea Britanie ar putea oferi pașapoarte și acces la cetățenia britanică pentru 3 milioane de locuitori din Hong Kong, dacă China nu va renunța la legea securității naționale

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat marţi că va oferi paşapoarte câtorva milioane de locuitori din Hong Kong şi, posibil, acces la cetăţenia britanică dacă China va insista asupra impunerii noii legi privind securitatea naţională, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Multe persoane din Hong Kong se tem că modul lor de viaţă, pe care China s-a angajat să îl menţină, va fi ameninţat” de această lege, afirmă Boris Johnson într-un editorial apărut în ediţia de miercuri a publicaţiilor The London Times şi South China Morning Post.

„Dacă China continuă şi aceste temeri se dovedesc justificate, Marea Britanie nu poate să ia la cunoştinţă cu indiferenţă şi să meargă mai departe; dimpotrivă, ne vom onora obligaţiile şi vom oferi o alternativă”, a dat asigurări premierul britanic.

Aproximativ 350.000 de persoane din Hong Kong deţin în prezent „paşaportul britanic pentru Teritoriile de peste Mări” care oferă acces fără viză în Marea Britanie pentru şederi de până la şase luni, a amintit Boris Johnson.

Circa 2.5 milioane de persoane ar putea fi eligibili pentru obţinerea acestui document care a fost eliberat locuitorilor fostei colonii britanice când insula a revenit Chinei, în 1997.

Adoptată de parlamentul chinez, dar încă nefinalizată, legea privind securitatea naţională prevede pedepsirea activităţilor separatiste, „teroriste”, subversiunea sau ingerinţele străine în afacerile teritoriului autonom chinez.

Această lege a fost gândită de Beijing după valul de proteste pentru libertate şi democraţie în Hong Kong şi a provocat reacţii pe plan internaţional, precum şi o reluare a protestelor în acest teritoriu autonom din sudul Chinei.

Cei care se opun creşterii influenţei Beijingului în Hong Kong susţin că noile măsuri legislative deschide calea unui regres fără precedent al respectării libertăţilor de care se bucură cetăţenii metropolei financiare de şapte milioane de locuitori.

Regimul de la Beijing s-a angajat, în momentul retrocedării acestui teritoriu de către britanici, să garanteze Hong Kong-ului o autonomie largă şi libertăţi conform principiului „o singură ţară, două sisteme”.

„Dacă China îşi impune legea de securitate naţională, guvernul britanic îşi va modifica legile privind imigraţia şi va permite oricărui deţinător al acestui paşaport, rezident în Hong Kong, să vină în Marea Britanie pentru o perioadă reînnoibilă de 12 luni şi să obţine alte drepturi, inclusiv dreptul la muncă, ceea ce îl aşează pe calea (spre obţinerea) cetăţeniei”.

Impunerea noii legi în domeniul securităţii „ar restrânge libertăţile şi ar reduce în mod substanţial autonomia” Hong Kong-ului, mai scrie premierul britanic.

Sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Ce nu face regatul pentru bani ?

 2. Boris Johnson e un barbat de stat.
  Nu o câr-puliță precum veșnicul adolescent tembel Trudi sau fanfaronul ăla de micron.
  Nu sare nimeni să judece omul după coafură, cum se făceau în trecut bancuri pe seama lui ?
  Știu cat au mai plans și in uk socialiștii când a ieșit Boris. Vai, cum ne-am ales cu așa un tembel, e nebun de legat, priviți la el ce frizură are….
  Mai știm lameri și peste ocean care plângeau la fel cu lacrimi de crocodil și își smulgeau părul din cap, in același timp în care se luau de frizura altuia….

 3. Bravo Boris. E in regula așa. Statele trebuie împiedicate să facă ce vor cu cetățenii. Cel mai bun exemplu – Romania în care 4.5 milioane de români au emigrat. Cred însă că hong-kong are mai mult de 3 milioane de cetățeni.

 4. iata inca o dovada ca brexitul e doar o pacaleala, o fumigena politica pentru prostime

  hai boris, ia 3 milioane de chinezi in anglia, sa vezi ce te vor iubi cele 17 milioane de rasisti care au votat pentru brexit!

 5. Să vezi ce se tăvălesc chinezii de supărare. Pleacă 3 milioane. Bă plm ei sunt 1,5 miliarde! Cu cât iei mai mulți de acolo cu atât se bucură mai tare. În 15 ani se vor mânca între ei dacă nu cumva deja o fac. :)))

  • Numai ca cei din HK sunt educati si cu profesiuni dupa care chinezii tanjesc. O sa vezi ca se vor supara chinezii intrucat HK va deveni un oras fara importanta, dintr-un centru economic major, daca cei 3 milioane vor pleca.