G4Media.ro

Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să saboteze cu mine marine navele…

Sursa foto: surse G4Media

Marea Britanie acuză Rusia că plănuiește să saboteze cu mine marine navele ucrainene care transportă cereale prin Marea Neagră

Marea Britanie a acuzat Rusia că plănuiește să saboteze navele civile încărcate cu cereale ucrainene prin amplasarea de mine marine în apropierea porturilor din Marea Neagră ale Ucrainei, scrie The Guardian.

Pe baza a ceea ce a declarat a fi informații declasificate, Marea Britanie a afirmat că Rusia nu dorește să atace direct cu rachete navele comerciale care folosesc coridorul umanitar recent creat de Ucraina, ci încearcă să le distrugă pe ascuns.

Rusia ar căuta apoi să dea vina pe Ucraina pentru pierderea oricărui transport maritim, în încercarea de a se sustrage de la responsabilitate, a continuat Ministerul britanic de Externe, iar Marea Britanie a declarat că face public acest lucru pentru a descuraja Moscova să pună în aplicare planul.

James Cleverly, ministrul britanic de externe, a acuzat Rusia de „vizarea pernicioasă” a transportului maritim civil: „Lumea privește – și noi vedem direct prin încercările cinice ale Rusiei de a da vina pe Ucraina pentru atacurile lor”.

Navele comerciale care transportă cereale ucrainene pentru export sunt amenințate din iulie, când Rusia s-a retras dintr-o inițiativă de un an menită să protejeze exporturile de alimente în ciuda războiului dintre cele două țări.

În august, Kievul a creat un coridor umanitar alternativ, în care navele călătoresc în interiorul apelor teritoriale ale Turciei, Bulgariei și României, înainte de a trece în apropierea Ucrainei, unde riscă să fie atacate de Rusia. O mână de nave au folosit ruta, dar rămân îngrijorări legate de siguranță.

Experții spun că Rusia are capacitatea de a amplasa mine maritime în apropierea porturilor din Marea Neagră, precum Odesa și Ciornomorsk, folosind cele trei submarine din clasa Kilo, fiecare dintre ele fiind capabil să transporte 24 de mine. Teama de minare ar putea fi suficientă pentru a descuraja navele să transporte cereale ucrainene către piețele cheie din Orientul Mijlociu, Africa de Est și dincolo de acestea.

Marea Britanie a declarat că dorește să colaboreze cu Ucraina și cu alții pentru a îmbunătăți siguranța transportului maritim comercial, folosind capacitățile de informații și supraveghere, deși recunoaște că amenințarea din partea Rusiei rămâne „la cel mai înalt nivel”.

Luna trecută, Marea Britanie a declarat că Rusia a tras, în august, două rachete de croazieră Kalibr asupra unui petrolier sub pavilion libian în Odesa. Cu toate acestea, ambele au fost doborâte cu succes de Ucraina, un alt motiv pentru care Moscova ar fi putut lua în considerare o schimbare de tactică.

Din iulie, Rusia a țintit intensiv porturile și silozurile de cereale ale Ucrainei și a distrus aproximativ 300.000 de tone de cereale în acest proces, suficient, potrivit Ministerului britanic de Externe, „pentru a hrăni peste 1,3 milioane de oameni timp de un an”.

Înainte de începerea războiului, Ucraina reprezenta 8-10% din exporturile globale de grâu și 10-12% din exporturile de porumb și orz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...