G4Media.ro

Marea Britanie acuză Rusia că a încercat să se amestece în alegerile…

Marea Britanie acuză Rusia că a încercat să se amestece în alegerile parlamentare din 2019, achiziţionând ilegal şi difuzând online documente sensibile referitoare la Acordul de Liber Schimb cu Statele Unite

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a lansat joi acuzația că Rusia ar fi  încercat să se amestece în alegerile parlamentare din 2019, achiziţionând ilegal şi difuzând online documente sensibile referitoare la proiectul de acord de liber schimb cu Statele Unite, transmite Reuters.

Raab a declarat că o anchetă guvernamentală a stabilit că Moscova a încercat de mai multe ori să intervină în alegerile din decembrie anul trecut. El nu a indicat obiectivul final al tentativelor, dar a afirmat într-un comunicat că „este aproape sigur că actori ruşi au încercat să se amestece în alegerile generale din 2019 prin amplificarea online a unor documente guvernamentale achiziţionate şi dezvăluite ilicit”.

„Documente guvernamentale sensibile referitoare la Acordul de Liber Schimb între Regatul Unit şi SUA au fost cumpărate ilegal înainte de alegerile generale din 2019 şi răspândite online prin platforma media socială Reddit” a precizat Dominic Raab.

Ancheta a constatat că atunci când impactul documentelor s-a dovedit redus, s-au făcut şi alte încercări de a promova pe internet materiale obţinute ilegal.

Premierul Boris Johnson a câştigat în cele din urmă alegerile la mare distanţă de contracandidatul său laburist, Jeremy Corbyn.

„Deşi nu există dovezi privind o campanie rusă cu spectru larg împotriva alegerilor generale, orice încercare de amestec în procesele noastre democratice este complet inacceptabilă”, a arătat Raab, avertizând că „guvernul îşi rezervă dreptul de a reacţiona prin măsuri adecvate în viitor”.

Kremlinul a dezminţit după câteva ore orice amestec în alegerile din Regatul Unit, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a respins „noile alegaţii fără nicio bază referitor la amestecul în alegerile din 2019″. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a condamnat „acuzaţiile vagi şi contradictorii, aproape imposibil de înţeles”, relatează Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a luat în derâdere în trecut afirmaţii similiare; Rusia a mai fost suspectată şi de amestec în alegeri din Statele Unite şi Franţa. Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia a încercat să intervină şi în alegerile prezidenţiale din SUA, din 2016, în favoarea lui Donald Trump. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat Rusia pentru răspândirea de informaţii false despre el în timpul alegerilor din 2017.

Raab a făcut comentariile citate la numai câteva ore după ce comisia pentru informaţii şi securitate a parlamentului de la Londra a anunţat că va publica săptămâna viitoare propriul raport, aşteptat de multă vreme, despre influenţa rusă în politica britanică. Un purtător de cuvânt al premierului Johnson a susţinut că este „o inepţie” să se sugereze că declaraţia guvernului urmăreşte să abată atenţia de la raportul parlamentar.

Sursa Foto: Facebook/Dominic Raab

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Și de ce ne-ar păsa nouă de briți? Să se spele pe cap cu Brexitul și Johnson-ul lor.

 2. Important acest pasaj:
  „Documente guvernamentale sensibile referitoare la Acordul de Liber Schimb între Regatul Unit şi SUA au fost cumpărate ilegal”.
  Aaaa, sa intelegem ca astfel de documente pot fi cumparate legal?
  UK era odata fala lumii civilizate.

  • Mda, asta mi-a sărit și mie in ochi când am citit articolul. Probabil e doar o greșeală de traducere, sa fi fost un „illegally obtained”!?

 3. Rusii sovietici stalinisti voiau sa le fure CEASUL. Eu, ca roman, ma declar revoltat. Nimic nu este mai de pret pentru mine decat CEASUL. De ce sa imi spui mie DAVAI CEAS, mai Putin jegos? Vei fi avand tu cea mai mare tara din lume, vei fi invins tu pe bunicul lui Klaus si pe bunicul Angelei, dar eu sunt dac liber, iar Boris e viking. CEAS LIFE MATTERS!