G4Media.ro

Manualul de propagandă al Kremlinului: Războiul din Ucraina trebuie comparat cu botezul…

wikipedia

Manualul de propagandă al Kremlinului: Războiul din Ucraina trebuie comparat cu botezul Rusiei, iar Vladimir Putin cu Alexandr Nevski / Popoarele Rusiei s-au unit din nou pentru a-i înfrunta pe cei fără de Dumnezeu

Administrația președintelui Federației Ruse a pregătit linii directoare pentru mass-media și politicienii pro-guvernamentali, în care recomandă să se facă o paralelă între războiul din Ucraina, botezul Rusiei și Bătălia de pe Neva., transmite publicația ucraineană Pravda, care citează site-ul rusesc de opoziție Meduza.

Bătălia de pe Neva a avut loc în 15 iulie 1240, și, potrivit izvoarelor slave, armata Novgorodului i-a învins pe suedezi pe malul râului Neva. În onoarea acestei bătălii, prințul Alexandr Iaroslavici, comandantul Novgorodului, a primit numele de Nevski. De notat că această bătălie lipsește total în izvoarele suedeze sau occidentale, astfel încât unii experți au pus la îndoială amploarea sa sau însăși existența acestei lupte.

Site-ul de opoziție Meduza, interzis în Rusia, afirmă că a intrat în posesia a două ghiduri de comunicare, pregătite în iulie de administrația președintelui Federației Ruse.

În preambulul celei din urmă orientări se afirmă că „botezul a devenit baza consolidării și unității statului rus pentru sute de ani de acum încolo”, iar astăzi „reprezentanții tuturor popoarelor din Rusia s-au unit din nou în opoziție față de atei și pentru apărarea valorilor tradiționale și a dreptului copiilor lor de a trăi în conformitate cu acestea.”.

Documentul precizează: ca și botezul Rusiei, războiul din Ucraina a pus bazele „fundamentelor de stat” ale țării – precum și „bazele dezvoltării Rusiei pentru secolele următoare”. „Rusia a devenit din nou capabilă să își îndeplinească misiunea de a-i proteja pe cei oprimați”, se afirmă în text.

În același timp, Kremlinul sugerează că războiul a fost declanșat de „Occidentul colectiv”, care ar fi convins de „propriul său excepționalism”, precum și de „inferioritatea” ortodocșilor.

Lupta împotriva celor fără Dumnezeu este declarată în document ca fiind unul dintre obiectivele așa-numitei „operațiuni speciale”. Kremlinul sugerează, de asemenea, că și militarii ucraineni ar trebui să fie numiți „fără Dumnezeu” – aceștia ar fi „făcut sacrificii și ar fi comis crime ritualice”, iar „mulți naziști ucraineni sunt sataniști declarați și adepți ai unor culte misantropice”.

Kremlinul recomandă analogii între războiul din Ucraina și bătălia de pe Neva.

În primul rând, autorii documentului explică faptul că „Occidentul colectiv” încearcă să divizeze Rusia de multe secole. Cu toate acestea, se spune în ghid, toate atacurile occidentale se termină în același mod: „Societatea se unește în jurul unui lider național și, dând dovadă de curaj și eroism pe câmpul de luptă, îi respinge pe invadatori”. Kremlinul „recomandă” să se sublinieze că acest lucru s-ar fi întâmplat atât după victoria din bătălia de pe Neva, cât și după începerea războiului din Ucraina.

Unul dintre capitolele documentului se numește „Forța este în adevăr!”, cuvinte care îi sunt atribuite lui Alexandr Nevski.

„Adevărul a fost cu soldații ruși – ei își apărau casa și, prin urmare, victoria nu putea să nu fie a noastră”, scriu autorii documentului. În paragrafele despre „operațiunea specială” se menționează că soldații ruși sunt și ei „siguri de dreptatea lor, pentru că ei continuă munca bunicilor și străbunicilor lor – anihiliarea nazismul”.

Kremlinul notează că acum Occidentul, ca și înainte, vrea să distrugă Rusia pentru resursele de care are nevoie. Dar dacă odată aceste resurse erau populația, acum Occidentul ar avea nevoie de minerale.

„Conducerea Rusiei și Vladimir Putin personal au împiedicat un atac asupra Rusiei. A fost luată decizia de a începe [operațiunea militară specială], ceea ce a făcut posibilă evitarea unei repetări a situației din 22 iunie 1941, cu invazia trupelor naziste pe teritoriul Rusiei”, prin care autorii compară acțiunile Kremlinului și ale conducerii sovietice.

Meduza a identificat deja mai multe publicații în care sunt folosite afirmații din ghiduri. De exemplu, textul din „Gazeta.ru” intitulat „Botezul Rusiei și operațiunea specială din Ucraina: ce au în comun?”. Acesta conține paragrafe pur și simplu copiate din „manualul” Kremlinului.

Un text similar a apărut pe site-ul pro-guvernamental FederalPress. Regnum, pro-Kremlin, a scris, de asemenea, despre asemănările dintre bătălia de pe Neva și „operațiunea specială”. În același timp, la începutul lunii iunie, agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a publicat un articol intitulat „Fața de țap. Satanismul și ocultismul au devenit ideologia naționaliștilor ucraineni”.

Potrivit a două surse Meduza apropiate administrației președintelui Rusiei, Kremlinul încearcă în prezent să găsească „modele” care să le explice rușilor motivele și obiectivele invaziei în Ucraina. Sursele Meduza nu au exclus ca în viitor să apară documente similare cu instrucțiuni despre alte evenimente istorice.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Ce povesti… Rusia a incercat sa-si recastige influenta pierduta dupa ce au colapsat in anii 90. Si au gafat-o din cauza ca sunt un popor slab, cum au fost intotdeauna. Nu poti sa imparti lumea, in timp ce tara ta e la nivelul Nigeriei.

  2. nigeria este mai bine. o spun ca unul care a lucrat acolo

  3. Rusia a distrus 183 de biserici în Ucraina. Mari creștini, dom-le.