G4Media.ro

Manfred Weber consideră că extrema dreaptă poate fi oprită doar prin limitarea…

sursa foto: ONU

Manfred Weber consideră că extrema dreaptă poate fi oprită doar prin limitarea imigrației ilegale

Dacă guvernele nu pot demonstra că pot gestiona eficient imigrația, următoarele alegeri pentru Parlamentul European ar putea fi o victorie zdrobitoare pentru extrema dreaptă, avertizează Manfred Weber.

„Oamenii vor să vadă rezultate. Și asta în practică înseamnă că trebuie să reducem numărul sosirilor ilegale”, a declarat miercuri dimineață Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, potrivit euronews, citat de Radar.

În primele zece luni ale anului 2023, Uniunea Europeană a înregistrat aproape 331.000 de treceri neregulate ale frontierei. „Centrele de primire din Austria, Belgia, Olanda și Germania sunt pline. Oamenii văd imaginile de la Lampedusa”, a continuat Weber, „și vor un stat care să rezolve problemele, care să gestioneze situația. Iar noi până acum nu am făcut acest lucru”.

„60% dintre cei care ajung de pe ruta Mediteranei nu pot rămâne. Trebuie să se întoarcă. Numai că în ceea ce priveşte repatrierile, statul este deficitar”, a subliniat Manfred Weber.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii la care a participat şi Euronews, Weber, al cărui grup este cea mai mare formaţiune din Parlamentul European, a vorbit şi despre rezultatele recente ale alegerilor olandeze, care au dus la victoria surprinzătoare a lui Geert Wilders şi a partidului său (PVV) de extremă dreaptă şi anti-islam, după o campanie electorală dominată de criza costului vieții, lipsa de locuințe la prețuri accesibile și creșterea numărului solicitanților de azil.

Deși nu este încă clar dacă Wilders va reuși să obțină o majoritate guvernamentală și să devină prim-ministru, afirmarea sa puternică stârneşte temerile apariţiei unui val de extremă dreapta la următoarele alegeri europene, programate pentru 6-9 iunie.

Sondajele arată că partidele de extremă dreapta se bucură de o poziție puternică în țări precum Franța, Germania, Austria și regiunea flamandă a Belgiei și că sunt în creștere în Portugalia și în România.

În baza acestor temeri, Weber a cerut Parlamentului European și statelor membre să încheie Noul Pact privind Migrație și Azil înainte ca europenii să meargă la vot, astfel încât guvernele să aibă cel puțin un rezultat pentru alegătorii sceptici.

Noul Pact este o reformă cuprinzătoare a politicii comune a blocului care prevede un sistem permanent de ”solidaritate obligatorie” pentru a se asigura că povara este împărțită efectiv între cele 27 de țări. ”Avem nevoie de o soluție. Dacă nu vom reuşi să găsim o soluție pentru pactul privind migrația, riscăm să ne aflăm într-o situație foarte dificilă pentru Uniunea Europeană”, a spus Weber.

Poziţia lui Weber vizavi de migrație a fost criticată de grupurile socialiste și de verzi ca o încercare de a liniști extrema dreaptă și de a imita agenda radicală sub umbrela centrismului. **În ultimii ani, mai multe partide aparținând PPE au încheiat acorduri de coaliție cu formațiuni de extremă dreapta pentru a ajunge la putere.**În Italia, Forza Italia, afiliată PPE, este unul dintre cele trei partide care susțin guvernul primului ministru Giorgia Meloni, descris drept cel mai de dreapta executiv din istoria țării.

La începutul acestei luni, Meloni a semnat un protocol cu ​​prim-ministrul albanez Edi Rama pentru a externaliza către țara balcanică procesarea a până la 36.000 de cereri de azil pe an. Un acord fără precedent, care a ridicat semne de întrebare serioase cu privire la aplicarea extrateritorială a dreptului UE și la potențialele încălcări ale drepturilor omului. Meloni a apărat protocolul prezentându-l ca o dezvoltare naturală a concentrării UE pe ”dimensiunea externă” a migrației, un termen generic pentru a promova o cooperare mai strânsă cu țările de tranzit și de origine, cu scopul final de a preveni sosirile neregulamentare pe teritoriul european.

Până acum, singura realizare la nivel european a ”dimensiunii externe” a fost memorandumul de înțelegere cu Tunisia, principala poartă de acces pentru migranții care încearcă să ajungă pe țărmurile italiene.

Cu toate acestea, Weber pare optimist și spune că, dacă blocul își respectă promisiunile de investiții față de Tunisia, țara ”ne va ajuta să luptăm împotriva imigrației ilegale”. ”Știu că lucrurile nu sunt ușoare, însă acum avem ocazia să lucrăm împreună cu vecinii noștri” le-a spus Weber reporterilor. ”Acordul cu Tunisia este lucrul cel mai urgent”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Surprise, suprise…ce surpriza. Pe bune, in sfarsit incepem sa intelegem ca imigratia ilegala din tari musulmane – a uitat sa precizeze – este problema? Persoane non-grata in tarile lor, luate de buni in tarile noastre si imbuibati cu drepturi si fara obligatii ca deh noi respectam drepturile omului si care au ajuns sa transforme Europa in cocinele de unde au venit>

 2. În România nu este nicio problemă cu imigrația, dar partidul extremist și rusofil AUR câștigă adepți.

  …De fapt, ceea ce trebuie oprit este finanantarea din Rusia a partidelor extremiste.

  • De ce nu pot fi oprite amândouă, și migrația ilegală și finanțarea din Rusia?

  • @BarosanuNambarOan _ „De ce nu pot fi oprite amândouă…”

   Dacă vreți, România a oprit deja imigrația…

   Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este că imigrația în statul cu cei mai săraci cetățeni din UE este nesemnificativă. Este celebru cazul a doi imigranți ilegali care atunci când au aflat că au ajuns în România au început să plângă, cerând să fie returnați de îndată!

   Ei bine, în această situație, nu imigrația este cauza dezvoltării curentului extremist pro-rus, ci susținerea financiară din partea Rusiei.