G4Media.ro

Managerul spitalului privat ”Sfântul Sava”: ”Nu trebuie să dăm cu piciorul banilor…

Managerul spitalului privat ”Sfântul Sava”: ”Nu trebuie să dăm cu piciorul banilor gratis din PNRR pentru spitale, în favoarea celor împrumutați cu dobânzi mari” (P)

Manager și fondatoare a Spitalului pentru Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Alina Ion publică pe pagina sa de socializare un text prin care arată că soluția nu este ca România să renunțe la banii europeni pentru spitale, în favoarea celor împrumutați.

Alina Ion a ridicat de la zero Spitalul Sfântul Sava, doar din fonduri private, și se arată surprinsă de faptul că Ministerul Sănătății a renunțat la 700 de milioane de euro alocate prin PNRR construcției de noi spitale. Ea spune că România ”nu este în stare” să atragă fonduri europene, în timp ce Polonia a reușit să absoarbă 80% din banii alocați proiectelor de dezvoltare.

Într-o postare pe pagina ei de socializare, Alina Ion spune că nu dorește să acuze pe nimeni, însă România trebuie să schimbe ceva, dacă dorim să avem spitale moderne, cu bani oferiți aproape gratis de Uniunea Europeană:

”Nu acuz pe nimeni, însă ceva trebuie să schimbăm, de aceea propun următoarele soluții:

  1. Desființarea agențiilor despre care chiar guvernanții afirmă că sunt multe și fără rost.
  2. Actualizarea studiilor de fezabilitate deja întocmite și achitate cu bani grei.
  3. Înființarea unei entități cu specialiști veritabili în absorbția de fonduri europene, din Uniunea Europeană, care au experiență vastă în atragerea de investiții și în aplicarea cu succes a programelor europene. Această agenție să întocmească proiectele României pentru actualul PNRR și să pregătească specialiști autohtoni pentru viitoarele programe de dezvoltare europene.

Noi nu știm, nu vrem, nu putem! Soluția nu este să spunem că ne descurcăm și singuri, dând cu piciorul banilor gratis în favoarea banilor cu împrumuturi pe dobânzi mari!”

Alina Ion își începe postarea prin amintirea sloganului folosit după tragedia de la Colectiv – ”Vrem spitale, nu catedrale” și precizează că, în timp ce Patriarhia reușește să construiască unul dintre cele mai mari edificii ortodoxe din lume, statul român abia dacă reușește să zugrăvească o aripă a spitalului Elias.

Redăm integral postarea Alinei Ion, managerul spitalului privat ”Sfântul Sava”:

Vă amintiți sloganul politic care a făcut furori după Colectiv?

”Vrem spitale, nu catedrale”, strigau cu ochii ieșiți din orbite unii pentru care Dumnezeu nu există sau există doar când sunt în mare nevoie. Niciodată pentru a-I mulțumi, niciodată pentru a-L slăvi.

Apreciau ei că nu sunt bani pentru spitale din cauza fondurilor pe care le folosește Patriarhia României pentru a ridica prima și singura catedrală ortodoxă națională. Câtă manipulare! Câtă naivitate!

Iată, acum vedem că România nu este în stare să construiască spitale nici cu bani europeni, veniți aproape gratis. Ministrul Sănătății ne anunță că a renunțat la 700 de milioane de euro din PNRR, alocați pentru construirea de noi spitale. N-avem nevoie de bani! Ne descurcăm și singuri, zice domnul Rafila. Cum ne descurcăm? Că abia am început să zugrăvim, pe ici, pe colo, câte o aripă de clădire a vreunui spital. 

Oameni buni, nu ne descurcăm deloc! Nu suntem în stare să atragem fonduri europene, degeaba ne amăgim.

Polonia a absorbit peste 80% din fonduri, noi, în 16 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, ne-am umplut arhivele cu studii de fezabilitate scumpe și nefolosite. Fiecare proiect are nevoie de un studiu de fezabilitate. Pentru proiecte de miliarde de euro, studiul de fezabilitate are termen de valabilitate cât garanția unui frigider. Trece termenul, proiectele nu încep, e nevoie de alte studii de fezabilitate.

Sistemul nostru bugetar este supraîncărcat de agenții, care se controlează unele pe altele și, în caz de necesitate, niciuna nu are vreo responsabilitate. Ca în cazul azilurilor pentru vârstnici, ca în cazul Crevedia, ca în cazul Colectiv, ori ca în multe alte cazuri. Dacă sunt inutile, de ce nu le desființăm?

Nu acuz pe nimeni, însă ceva trebuie să schimbăm, de aceea propun următoarele soluții:

  1. Desființarea agențiilor despre care chiar guvernanții afirmă că sunt multe și fără rost.
  2. Actualizarea studiilor de fezabilitate deja întocmite și achitate cu bani grei.
  3. Înființarea unei entități cu specialiști veritabili în absorbția de fonduri europene, din Uniunea Europeană, care au experiență vastă în atragerea de investiții și în aplicarea cu succes a programelor europene. Această agenție să întocmească proiectele României pentru actualul PNRR și să pregătească specialiști autohtoni pentru viitoarele programe de dezvoltare europene.

Noi nu știm, nu vrem, nu putem! Soluția nu este să spunem că ne descurcăm și singuri, dând cu piciorul banilor gratis în favoarea banilor cu împrumuturi pe dobânzi mari!  

Așa, poate avem șanse ca în viitorii ani, să construim și spitale, și catedrale. Până acum, se vede limpede că Patriarhia reușește să construiască Catedrala Mântuirii Neamului, în timp ce statul român abia dacă reușește să zugrăvească o aripă a Spitalului Elias. E un început, dar prea timid pentru o țară europeană mare, cum este țara noastră.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce nu intelege dânsa, este că pt PSD-PNL, sunt mai importante pensiile speciale, nu spitalele! Pensiile trebui pastrate, orice ar fi!