G4Media.ro

Manageri de fonduri: O victorie în alegerile prezidenţiale din Franţa a lui…

Sursa foto: Pixabay

Manageri de fonduri: O victorie în alegerile prezidenţiale din Franţa a lui Marine Le Pen ar afecta euro, care ar pierde 3% față de dolar/ Realegerea lui Macron ar oferi un avantaj uşor pentru moneda unică

Investitorii au ignorat posibilitatea ca Marine Le Pen să câştige preşedinţia franceză duminică, aşa că un astfel de rezultat al alegerilor ar provoca o vânzare de obligaţiuni guvernamentale franceze şi ar afecta euro, au declarat manageri de fonduri şi economişti pentru Reuters Global Markets Forum.

Sondajele de joi l-au arătat pe preşedintele Emmanuel Macron cu un scor de 55,5% – 57,5% în scrutinul final, după o dezbatere intensă între actualul preşedinte de centru şi contracandidata sa de extremă dreapta.

Interviurile Reuters Global Markets Forum au fost realizate joi şi vineri.

Uniunea Europeană nu ar putea face reformele necesare sau eforturi fiscale comune fără sprijinul Franţei, care ar împinge euro în jos, a declarat Dean Turner, economist şef pentru zona euro şi Marea Britanie la UBS Global Wealth Management.

”Nu va fi un partener uşor cu care să lucrezi”, a spus Turner.

Vincent Mortier, director de investiţii de grup la cel mai mare fond de administrare de active din Europa, Amundi, îi oferă lui Le Pen o şansă minimă de câştig. El a prezis că spread-urile datoriilor guvernamentale franceze s-ar mări cu 0,5 puncte procentuale, acţiunile ar scădea cu 10%, iar euro ar pierde aproximativ 3% faţă de dolar, dacă ar câştiga Le Pen.

O victorie a Le Pen ar putea duce la aprecierea dolarului la 1,065 euro pe unitate, de la 0,9257 euro de vineri, în timp ce o realegere a lui Macron ar oferi un avantaj uşor pentru moneda unică, au scris analiştii de la Citi.

Propunerile lui Le Pen de combatere a inflaţiei i-au stimulat campania, dar analiştii spun că angajamente precum reducerea taxelor la energie şi naţionalizarea autostrăzilor ar afecta finanţele publice deja tensionate ale Franţei.

”Nu mai este loc de relaxare fiscală”, a declarat Benjamin Melman, director global de investiţii la Edmond de Rothschild Asset Management, adăugând că programul lui Le Pen ar duce la o creştere a deficitului public şi la lărgirea spread-urilor randamentelor.

”Analiza independentă a propunerilor ei sugerează că politicile ei ar putea ajunge să coste cu aproximativ 75% mai mult decât a estimat ea”, a declarat Jessica Hinds, economist senior pentru Europa la Capital Economics.

O preşedinţie Le Pen ar avea un risc semnificativ de a distanţa randamentele obligaţiunilor între diferitele guverne din uniunea monetară, a declarat Holger Schmieding, economist şef la Berenberg Bank.

În acest scenariu, Hinds s-ar aştepta la o vânzare a obligaţiunilor franceze comparabilă cu cea a obligaţiunilor italiene în 2018, când a fost ales guvernul de coaliţie Liga-Cinci Stele.

Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor de stat pe 10 ani italiene şi cele germane a explodat atunci cu aproximativ 2 puncte procentuale.

Pe măsură ce sondajele au arătat că Macron îşi extinde avantajul, diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor pe 10 ani franceze şi germane, mai sigure, s-a redus. (Sursa: News.ro)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Doua jigodii , nu vad diferenta intre ei ….. demagogi , Franta a ajuns un fel de Ziganistan Romanesc …

  2. Inca mai umblati cu pisica impaiata?
    Cum spuneam, nu e nici o drama aici, Macroul a fost cistigator de la inceput (ca asa e cind n-ai concurenta).