G4Media.ro

Make America great again. Moștenirea lui Trump

Make America great again. Moștenirea lui Trump

Scenele incredibile de violență din Washington, asaltarea Capitoliului, simbol puternic al democrației americane, marchează finalul epocii Trump așa cum a debutat: în stare de asediu. Cel mai ridicol președinte din istoria SUA lasă în urma sa o moștenire urâtă, pătată cu sângele celor patru morți în evenimentele de miercuri, o țară profund divizată, polarizată, radicalizată, cu răni vii pe trupul ei care nu se vor vindeca prea ușor.

Modelul democratic american intrase deja în suferință încă din 2016, când Donald Trump a câștigat alegerile în urma unei campanii care a aruncat țara în aer, divizând America între albi și negri, între băștinași și imigranți, între creștini și musulmani, între bărbați și femei. Pe tot parcursul celor patru ani de mandat, Trump s-a mișcat între aceste extreme, le-a potențat, s-a hrănit din conflicte ideologice reale sau imaginare, transformând Statele Unite într-un butoi cu pulbere gata oricând să explodeze, ceea ce în unele orașe s-a și întâmplat.

Pompierul Trump nu doar că n-a reușit să stingă focurile aprinse tot de el în campania pentru alegerile din 2016, dar le-a întețit fără încetare. Avertizam într-un text publicat în urmă cu patru ani că ”America reprezintă încă standardul, reperul, modeul aspirațional dacă doriți al multor democrații emergente. Populismul, extremismul, partizanatul presei, atacurile murdare au atins cote de neimaginat în cursa dintre Donald Trump și Hillary Clinton. La nivel simbolic și imagologic, modelul american și-a pierdut din puterea de seducție”. (Detalii aici)

Acum, după patru ani, nu doar că modeul american și-a pierdut capacitatea de seducție, dar America și-a distrus una dintre cele mai puternice arme în raport cu adversarii și contestatarii săi: ascendentul moral. Va fi dificil pentru SUA o vreme de aici încolo să pretindă că este un exportator de democrație și bune practici. Nu mai poți ține lecții despre democrație după ce ai fost condus de un președinte înconjurat de o nomenclatură profund coruptă, care a promovat nepotismul fără jenă și a abuzat de puterile sale pentru a-și grația colaboratorii și prietenii condamnați de justiție.

Autocrații autentice precum Rusia sau China au toate motivele să exulte. Unul ca Putin va exploata din plin insurecția din Washington și excesele epocii Trump pentru a proclama eșecul modelului democratic în general și al celui american în special. Din acest motiv, liderii occidentali au calificat la unison evenimentele din Statele Unite drept un atac generic la adresa democrației, nu un simplu protest al susținătorilor lui Trump. Din acest motiv lumea ocidentală privește stupefiată  scenele neverosimile din SUA.

A nu recunoaște rezultatul alegerilor deși nu există nici cea mai mică dovadă de fraudă în masă, a lua cu asalt Congresul în ziua validării voturilor Colegiului Electoral, vandalizarea și asedierea instituțiilor democratice reprezintă metode de contestare specifice țărilor bananiere, democrațiilor fragile sau statelor subdezvoltate.

Însă în toți acești patru ani dificili, democrația americană a dat proba de foc a rezistenței sale în fața loviturilor teribile aplicate nu doar din afară, de dușmanii ei, ci mai ales din interior, de către însuși președintele SUA. Justiția a investigat corupția din jurul Casei Albe, traficul de influență exercitat de oamenii președintelui care au făcut din politica externă o sursă de bani, au trasnformat interesele Americi într-o politică pur tranzacțională, a unor interese mici, de grup.

Nu doar justiția, ci și alte instituții cheie din așa numitul Deep State au rezistat în ciuda presiunilor enorme la care au fost supuse de Trump în dorința sa de a-și subordona întreg statul și de acapara toată puterea. Este dificil să distrugi  în câțiva ani toate etajele de checks and balances construite în peste 200 de ani, dar nu imposibil.

Sistemul democratic a fost șubrezit, însă edificiul nu s-a prăbușit. A colonizat Curtea Supremă cu oamenii lui, dar asta nu înseamnă că a reușit să controleze toată justiția. Foarte probabil că, dacă Trump ar fi câștigat al doilea mandat, și-ar fi desăvârșit opera de distrugere și ar fi transformat Statele Unite în orice altceva decât democrația veritabilă care încă este azi.

În treacăt fie spus, înțelepciunea cu care au acționat forțele de ordine, lăsându-i pe susținătorii lui Trump să se plimbe prin clădirea Congresului, au limitat la patru pierderile de vieți omeneți, cu toate că insurecția de la Washington risca să se transforme oricând într-o baie de sânge dacă polițiștii sau Garda Națională ar fi intervenit în forță pentru evacuarea Capitol Hill, cum s-ar fi întâmplat în țări lipsite de tradiție democratică.

Modul în care s-a agățat irațional de putere îi scade semnificativ șansele de a fi nominalizat candidat la viitoarele alegeri din partea republicanilor. Peste câteva zile, după ce va fi părăsit oficial Casa Albă (20 ianuarie), este de așteptat să apară mărturii și dovezi ale abuzurilor comise în toți acești ani. Greu de crezut că Trump va scăpa de răspundere în fața justiției americane.

Sarcina grea a președintelui ales, Joe Biden va fi, culmea ironiei, să redea măreția Americii, o mare putere căzută în izolaționism păgubos și pierdută în conflicte comerciale absurde cu Europa. Dacă pentru Trump ”Make America great again” suna mai degrabă a slogan de reality show, pentru Biden va fi cea mai mare provocare a mandatului său.

Vom vedea în lunile și anii ce urmează dacă democrații vor reuși să închidă acest episod negru din istoria țării sau moștenirea lui Trump, faliile adânci săpate în societatea americană, se vor adânci și mai mult în războiul ideologic între stânga și dreapta, între radicalii trumpiști și fanaticii corectitudinii politice, război alimentat din greu de mogulii presei americane, de rețelele de socializare și de inamicii SUA din afara ei.

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

71 comentarii

  1. Eu sunt ingrijorat ca nu cumva in România noul Guvern sa inceapa cu stăngul. Ca asa e românul superstitios. 4 ani de blesteme ne asteapta daca incepem munca de ministri privind cu ingrijorare.

    • Doar patru morti e pata peste mostenire?

      Sunt peste 360000, din care majoritatea strict multumita modului in care (nu) a gestionat pandemia.

    • Dar peste 500000 morti in Europa in urma exemplarei gestionari a pandemiei din cauza cui sunt?

  2. Ce sa faca si Tapalaga , da lectii unui miliardar care nu da 2 bani pe parerea lui .
    Macar Trump a facut ceva la viata lui ,Tapalaga ce face.

    • Cred că ar trebui să-ți revizitezi criteriile după care evaluezi elitele.

    • Ceva?

      Depinde ce. Decat sa faci rau, mai bine nu faci nimic. Si daca e miliardar, sa plece in treaba lui. M-am saturat sa aflu in fiecare zi ce mai face. Gata. E pa. Ce mai dorea?

    • Fugi repede la Becali. Că și el a făcut ceva la viața lui. Sau la fiul lui Micula…
      Cu așa criterii de performanță e greu sa avem o discuție.

    • Si tu ce mare scofala faci ba iankoi? Tai toata ziua frunze la caini, prostacule.

    • @ iancu: Șă știi că nu dă bani nici pe un „împătimit” cum e Mihai Neamțu. Nu dă pentru că așa se comportă bogătanii: sunt zgârciți.

  3. Hei, Dan Tapalaga pe ce lume traiesti ? America e divizata intre albi si negri inca de la inceput iar Razboiul de Secesiune a fost dovada cea mai mare in acest sens !
    Corectitudinea politica exagerata mentine aceasta diviziune !

    PS. 2016 este o data conventionala aleasa in mod gresit/ fals de tine !

    • acum 100 de ani, daca un negru era omorat de politie, probabil s-ar fi dat niste medalii
      acum 30 de ani daca un negru era omorat de politie, ar fi aparut grafitti de protest pe peretii podurilor, s-ar fi aruncat niste sticle, oamenii ar fi fost revoltati in fata la tv-ului cu berea in mana
      acum 1 an cand un negru a fost omorat de politie s-a declansat apocalipsa societatii civile.
      Imagineaza-ti daca un negru ar fi omorat de politie maine.

      Daca analizezi static istoria si nu relativizezi raportat la evolutia societatii si a valorilor umane, nu prezinti un raspuns credibil. Tocmai d-aia, intrebarea ta pentru Tapalaga ti se intoarce drept in fata. „Pe ce lume traiesti?”

    • Stimate @VladM

      tu cum ai descrie Lumea In Care Traiesti ? asa putem compara cu intrebarea comantatorului @Susufler0, altfel nu inteleg Rostul comentariului tau

    • Stimate domn Susu: Hai sa ne concentram pe comentarii despre tenis, ca acolo nu conteaza daca ai o zi mai proasta! In 2 saptamani vine alt turneu. 😉

  4. Așa se întâmplă când alimentezi ură în societate .Asta se întâmpla și la noi dacă PSD câștiga alegerile și avea majoritate .Interesele globale sint imense și au găsit mijloace de a se impune cum este votul prin corespondență .

  5. Eu doar intreb.: Crede cineva ca cei peste70 demilioane de votanti a lui Trump vor trece brusc de partea lui Biden? Hai sa fim seriosi.Trump va rezista si va iesi intarit. O sa vedeti.Nu degeaba a fost declarat Barbatul Americii inaintea lui Obama.

    • Pe mine m-au facut circumspecta doua aspecte intamplate ieri : interferenta pe frecventa controlorilor de trafic aerian din NY, in care se ameninta cu intrarea unui avion in capitoliu, si descoperirea unei bombe la sediul partidului republican din Washington.
      Au fost 73 de milioane de americani care l-au votat pe Trump, si cei mai multi prin vot direct, nu prin posta, asta in conditii de pandemie si de presa demential negativa, diabolizat patru ani non-stop de gigantii media si platformele de socializare.

  6. Nea dane, minți cu nerușinare! Singurul argument, la noi luat din retorica antibasista, e ca Trump a fost ridicol! Chiar asa? nu stânga a diabololizat societatea, cu ura împotriva normalității, cu noii obiditi ai soartei, afro, gay..etc.Eu cred ca nu știi cevorbesti, cu acest Biden împotriva capitalismul, adevăratui liberalism. Prin ei, mai ales prin vicepreședinta lui Biden, comunismul sta sa vine. Trebuie sa fii în trend, sa descrii uimit și vecat ce s-a întâmplat aseară?Dar nu iti e rușine pentru victime, pe lume numai exista compasiune? Bani pot schimba orice și caractere și tot! Dacă ești progresist numai ești ziarist.

  7. Unde te poate duce orgoliul si prostia… Trump ar fi putut, daca era baiat desptept si abil, sa plece linistit de la Casa Alba, sa-si recunoasca infrangerea in alegeri si sa -l tina sub observatie pe Biden timp de 4 ani. Apoi, daca democratii ar fi dat gres, ar fi putut candida din nou in 2024 si ar fi avut din nou sanse de castig ducand o campanie abila. Pentr ca in 4 ani, Biden nu ar fi avut timp sa rezolve marile probleme sau aliante. Insa Trump, a preferat sa faca din SUA o republica bananiera si sa actioneze astfel. Dincolo de ce se intampla in plan intern, de toate aceste revolte, de scindarea societatii americane, SUA trebuie sa ramana cea mai puternica democratie pentru ca noi toti depindem de SUA si de securitatea asigurata de ea. Pe Europa nu ne mai putem baza. Europa are alte ambitii in acest moment, doreste o apropiere de China si Rusia, iar toate astea i se datoreaza poate si lui Trump. El a accelerat degradarea relatiei translatlantice si a creat falii in societatile occidentale. Desigur, aceste probleme aparusera mai demult, insa Trump le-a infaptuit in mandatul lui.

    • “Daca era destept si abil” Trump nu trebuia sa plece deloc, ar fi castigat la pas. Dar n-a fost cazul’

    • Nu a putut să plece liniștit pentru că știe cam ce a făcut și ce îl paște. E falimentar și plin de bube în cap…uite de asta se ține cu dinții de putere.

  8. Cu americanii a fost prea blând. Acolitii lui Trump au făcut macel in Romania.

  9. Unde te poate duce orgoliul si prostia… Trump ar fi putut, daca era baiat desptept si abil, sa plece linistit de la Casa Alba, sa-si recunoasca infrangerea in alegeri si sa -l tina sub observatie pe Biden timp de 4 ani. Apoi, daca democratii ar fi dat gres, ar fi putut candida din nou in 2024 si ar fi avut din nou sanse de castige ducand o campanie abila. Pentru ca in 4 ani, Biden nu ar fi avut timp sa rezolve marile probleme sau sa refaca aliantele. Insa Trump, a preferat sa faca din SUA o republica bananiera si sa actioneze astfel. Dincolo de ce se intampla in plan intern, de toate aceste revolte, de scindarea societatii americane, SUA trebuie sa ramana cea mai puternica democratie pentru ca noi toti depindem de SUA si de securitatea asigurata de ea. Pe Europa nu ne mai putem baza. Europa are alte ambitii in acest moment si doreste o apropiere de China si Rusia, iar toate astea i se datoreaza poate si lui Trump. El a accelerat degradarea relatiei translatlantice si a creat falii in societatile occidentale. Desigur, aceste probleme aparusera mai demult, insa Trump le-a infaptuit in mandatul lui.

  10. Asa cum arata fotografiile din presa straina, politia a scos armele pentru a proteja Capitoliul..!

    Pe mine nu ma mira Trump..nu este prima data in istorie cand puterea ajunge pe mana cui nu trebuie…

    sunt mirat de sustinerea sa de catre oameni cu carte care au fost langa el, l-au consiliat,

    pe mine ma mira cei care au intrat in Capitoliu…ca si cum ar fi fost firesc sa faca ce au facut…sa stai cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi..sa ii iei pupitrul acasa

    ce ne spune Tocqueville acum aproape 200 de ani chiar in cartea dedicata Americii?

    * există, într-adevăr, un fel de libertate coruptă, a cărei practică este comună atât animalelor cât şi oamenilor şi care constă să faci ceea ce doreşti.Această libertate este duşmana oricărei autorităţi; suportă cu iritare orice fel de reguli; cu ea, devenim inferiori nouă înşine; este inamica adevărului şi a păcii* Am citat din Tocqueville, Despre democratie in America, vol.I, p.86.

    si noi am avut mineriade, ocuparea drumurilor nationale de catre sindicate, mitinguri neautorizate precum cel din 2017 si 2019, toate in dispretul suveran la adresa legii, deci a libertatii!

    din aceste evenimente triste din Statele Unite trebuie sa invatam ceea ce ne-a invatat John Locke, unul din parintii liberalismului:

    * Căci libertatea înseamnă a nu fi constrâns şi supus violenţei de către alţii, ceea ce nu se poate întâmpla acolo unde nu există lege. Ea nu este posibilitatea fiecăruia de a face ce vrea ( cine ar putea fi liber, când bunul plac al oricui altcuiva ar putea să domine asupra sa? ), ci posibilitatea de a dispune şi de a-şi orândui, după voie, persoana, acţiunile şi posesiunile şi întreaga proprietate, în limitele permise de acea lege căreia îi este subordonat, nefiind prin aceasta supus arbitrarei voinţe a altuia, ci fiind liber de a şi-o urma pe a sa”. (Al doilea tratat despre cârmuire.Scrisoare despre toleranţă” , ed. Nemira 1999, p.86).

    • Legat de cetatean, CEDO ar spune bazat pe „Article 10 of the Convention about an interference with his freedom of expression” ca nu poti sa-i dai amenda pe motiv ca protesteaza. Asa ca jandarmeria a gasit solutia saltatului cetateanului si dusului la sectia de politie de unde apoi i se da drumul dupa ce se racoreste.
      Faptul ca sunt sute-mii-sute-de-mii care protesteaza nu poate fi imputat unui cetatean.

      Ai uitat, in mod intentionat, sa aduci vorba de Rosia Montana, Colectiv…

      chiar esti „mic de tot” ca Dragnea

      Nu mai compara Romania cu America

    • Am inteles: mitingurile din 2017 si 2019 au fost neautorizate si deci ilegale, pe cand protestele (violente) din aprope 75 de orase ale SUA organizate dupa moartea lui Floyd au fost autorizate, deci legale. Bine ca ne-ai confirmat ce era de banuit: protestele au fost autorizate si promovate de democrati.

  11. Foarte corect articolul. Si trist, evident…

    • @Jiji,
      „Trist”.
      Băi, „snowflake”, pune și un „emoticon”, să fie comentariu de pîrțag 100%.

  12. Trump și-a construit candidatura și președinția pe faptul că enorm de mulți americani nu se mai simt reprezentați de elitele politice. A fost desigur o retorică goală, insul e o secătură brutală și lipsită de caracter.
    Dar acum totul este redus la tema că mesajele lui Trump pe Twitter și programele FoxNews au cauzat această îmbulzeală, disperarea și lipsa de orizont a săracilor e trecută sub tăcere; iar efectele concrete vor fi cenzura și consolidarea propagandei.
    Trăim într-o lume specială, în care o lepădătură ca Donald Trump a ajuns un simbol al libertății.

    • A mizat pe divizarea tot mai accentuata de prostii de genul „and awomen”, dar norocul societatii americane e ca nu a fost mai perfid/inteligent gen Farage; o persoana de genul ar fi facut mult mai mult rau dupa parerea mea.
      Cum spune Jay mai sus, daca era destept se retragea in liniste si revenea mai puternic alimentand divizarea si frustrarea prin prostiile „woke” ce urmeaza din partea noii majoritati.
      Biden si Harris au mult de lucru, dar nu cred ca vor rezolva mare lucru de teama sa nu isi supere votantii.

    • @sapros
      eu numai spuneam că „moștenirea” lui Trump, conservatorismul, a fost distrus politic, ceea ce va urma va fi creșterea cenzurii și a propagandei, ingineria socială va deveni norma oricărei guvernări, pentru că democrații americani, liberalii, sunt incapabili să conceapă libertatea politică, pt ei libertatea autentică este aceea de a-ți alege sexul, și dacă votezi conservator e numai și numai deoarece ți-a spălat Putin creieru’.

    • Sunt de acord(am uitat sa mentionez in prima postare); am vrut doar sa evidentiez ce ai spus tu mult mai bine in raspuns

    • @sapros
      mie mi-e teamă că Biden/Harris nu vor veni să guverneze, ci să gireze o transformare din temelii a vieții publice americane (și nu numai), în care cenzura și propaganda vor juca un rol central, pentru ca așa ceva – adică „Trump” – să nu se mai întâmple niciodată. Deși Trump, în ciuda lipsei de calitate, nu a fost decât un vestigiu palid și gălăgios al singurului lucru politic inventat de America, un conservatorism relaxat; desigur acest conservatorism a început să dispară demult, de pe timpul Războiului Rece, dar demolarea lui Trump (din care face parte și permisiunea dată protestatarilor de a intra în Parlament) i-a dat cred lovitura de grație.

  13. Din pacate domnule Tapalaga, articolele domniei tale pe care le urmaresc de mult timp, si care imi placeau pentru ca erau pertinente, curajoase dar si pentru ca ai informatii reale la care foarte putini au acces, incep sa devina din ce in ce mai partinitoare, ideologice as spune. Deja este evidenta tendinta de a redimensiona ceea ce nu-ti place si a amplifica ceea ce iti convine. Nu face onoare unui jurnalist care doreste sa faca cunoscut adevarul sa se pozitioneze ideologic, sa favorizeze ceva si sa discretiteze altceva, chiar si atunci cand crede ca se afla de partea corecta ca sa-si justifice partinirea prin lipsa altor mijloace sau prin faptul ca si ceilalti fac la fel. Stim cu totii ca folosirea de titluri, fotografii si interventii la momentele oportune fac efect. Dar scopul nu scuza mijloacele! Sper numai ca inaintarea in varsta sa-ti aduca pe langa intelepciune si moderarea impetului de care te lasi condus nu de putine ori si care te opreste sa vezi cat mai impartial posibil adevarul. Ma rog ca Cel care este Adevarul cu majuscula sa te conduca catre adevar.

  14. Nu este o lume „specială” ci denaturată. Sau anormală.

    • Ghita Barbu,

      Nu isi face AUR un ziar, ca sa scapam de tine, sa comentezi acolo ?
      Pentru ca tu esti o parte din denaturarea si anormalitatea lumii.
      90 % din ceea ce scrii este fals sau stupid, restul 10% pe langa subiect.
      Trolii Aur par mai dezaxati decat trolii PSD.

  15. Asta se întâmplă când o țară nu e capabilă de ani de zile sa de-a un candidat la președinție moderat.
    Când ai de ales intre extrema stângă Trump și extrema dreaptă Hillary…..a ieșit ce a ieșit.
    De când lumea cea mai buna variantă e moderația, decența și bunul simț. Ori în USA se pare că lumea e radicalizată , nu își mai găsesc echilibrul.

  16. Lasă ca urmează domnia celui care va ridica corectitudinea politica la rang de religie; extremismul de stânga mascat drept progresism iar trusturile de web 2.0 (Facebook, Twitter, YouTube; etc) isi vor accentua cenzura celor care au alte opinii.
    Corporațiile își vor adânci amprenta; micii producători anihilați; guvernele vândute corporațiilor; presa vândută demult (apropo cum e cu “valiza” de bani acordată presei de către guvern in primăvara? Întrebare retorica) iar populația in marea ei majoritate incapabila sa gândească de frica sau din prostie apleacă capul iar cei ce încă rămân cu mintea limpede sunt etichetați… niște proscriși
    In rest, toate bune. Hai sa trăim bine!

  17. Trumpsy a spus intr-un interviu ca el nu pierde niciodata si prin urmare la felul de om care e nu putea si nu poate sa-si recunoasca infrangerea ! Niciodata !
    Apoi a mai spus un lucru definitoriu pt ceea ce avea sa patimeasca America ! El nu poate recunoaste ca este bolnav, boala este o slabiciune de nepermis la el in familie astfel ca nici poporul, tara pe care o conduce nu poate fi bolnava, slaba !

    PS. Daca Trumpsy ar fi putut trece peste aceste doua chestii care il definesc, poate ar fi putut sfarsi altfel ca om politic ! Dar…

  18. !Dragos

    sofisme!

    iar afirmatia * Faptul ca sunt sute-mii-sute-de-mii care protesteaza nu poate fi imputat unui cetatean* este mortala, absolut mortala! pesemne ca aveti iq-ul pe la 140, altfel nu se explica!

    una este protestul unui cetatean, alta este mitingul! o multime nu este acelasi lucru cu un cetatean, nici matematic, nici social, nici politic, nici juridic!

    protestul este absolut necesar, are rostul de a pune in garda puterea, a-i arata cartonasul galben, nu conteaza motivul pentru care se protesteaza, nu conteaza cati, o suta, o mie, 5000..legea nu prevede o limita minima sau una maxima..

    dar legea trebuie respectata in toate situatiile posibile, adica orice protest trebuie sa aiba organizator, avizare, etc, nu mai reiau ce spune legea..pentru a salva ideea de libertate…asa cum arata ea in scrierile parintilor liberalismului…am dat citatul, daca puteti sa-l intelegeti si sa-l asumati in lumea interioara este bine, daca nu …..

    doar asa societatea si jocul politic devin transparente, stim actorii, logicilor lor…si nu ne ma punem problema serviciilor, statului paralel si alte din astea…

    transparenta jocului politic este absolut necesar in democratie…

    si cum spunea Tocqueville, trebuie sa avem in vedere ordinea si autoritatea…a folosi legea in limitele legii….daca vreti sa vi-l asumati pe Tocqueville este bine, daca nu …

    pentru mine nu este nici o problema ca in orizontul mental al domniei-voastre in loc de Locke si Tocqueville sta si troneaza Dragnea…

    vorba ganditorului *limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele*!

  19. Asediul asupra democrației se petrece în social media la scară globală. Trump nu a fost altceva decât un sclav al regimurilor autocrate care urmăresc să-și conserve puterea și să acceadă la supremația globală.
    Asaltul instrumentat cu fakenews și teorii conspiraționiste este terorismul noului mileniu.
    Analiza rudimentară plina de tapalagisme nu avea cum să cuprindă modul exemplar în care America se luptă cu aceasta nouă formă de terorism al imbecililor.

  20. Foarte corect editorialul dvs. Din păcate, ca deobicei, foarte mulți bat câmpii!

  21. Democrația a murit!
    Păcat a fost un vis frumos!
    Cuvintele nu pot ascunde realitatea!

    • Te-ai culcat cu Trump… președinte și dimineață te-ai trezit cu Biden.
      Democrația a învins!
      Asta e realitatea!

  22. !Obi One

    sa nu mi-o luati in nume de rau…nu-mi place cand cineva ataca presa sau ziaristii….

    fie el Tapalaga, Gadea, CTP sau Silviu Manastire…

    pot fi partizani si nu cautatori ai adevarului,

    pot gresi, cum greseste domnul Tapalaga in articol cand spune ca nu s-a folosit armamentul cand stim ca una din victime, o femeie de 35 de ani, fosta veterana de razboi, 14 ani in armata americana, a fost impuscata de politie..

    societatea nu ar fi mai buna fara ziaristi, ci dimpotriva…

    vorba ganditorului: apreciez presa pentru raul pe care-l impiedica, nu pentru binele care-l face!

    • Sintagma „terorismul imbecililor” nu se referă la autor nici ca „terorist imbecil” nici ca susținător al lor.
      În concluzie nu am atacat pe nimeni.
      Totuși este necesară o corecție atunci când se întâmplă să nu vezi pădurea din cauza copacilor, iar aceasta corectie nu este un atac ci o completare la analiza rudimentară a autorului.

  23. Remarc tacerea domnului presedinte Iohannis! de ce nu vine sa condamne interventia politiei ( care *s-a lasat* cu 4 morti!) si a Garzii Nationale!

    politica externa nu intra in fisa postului domniei-sale?

    banuiesc ca domnul presedinte nu se arata si nu spune nimic fiind in *meditatii*!

  24. Domnule Tapalaga, a spune, citez „nu există nici cea mai mică dovadă de fraudă în masă”, dovedeste ori rea-credinta, ori lipsa totala de informare.

    Exista multe nereguli care au avut loc la aceste alegeri, multe inregistrari video din sectiile de votare, saci cu buletine de vot (ptr Trump) gasite prin santuri etc. Numai daca ne uitam pe cifre la voturile prin corespondenta, ar trebui sa ne sara imediat in ochi ca ceva pute in Danemarca. Nu ai cum sa ai la urne atatea voturi pro-Trump si prin corespondenta sa ai atat de putine.

    Daca astea nu sunt fraude, atunci inseamna ca influenta mogulilor americani anti-Trump e mai mare decat ma asteptam.

    America o sa intre in istorie pentru aceste alegeri profund nedemocratice.

  25. !Novazi

    am o intrebare, apropo de cele postate de domnia-voastra!

    de ce institutiile statului american, unele controlate chiar de republicani, nu au gasit nimic din ce ati pomenit?

    de ce institutiile impartiale, care au avut rol de control, au sustinut ca alegerile au fost corecte!

    si cum va explicati ca presedintele, inainte de a incepe campania electorala, inainte de a incepe votul, a sustinut ca daca nu castiga alegerile inseamna ca sunt fraudate? repet inainte de a incepe votarea?

    asta unde intra?

    sa nu pomenesc de institutele de sondare a opiniei publice, pentru ca o sa sustineti ca manipuleaza!

    trebuie sa vedem realitatea asa cum se prezinta ea acum, si faptul ca nu cei de o culoare a pielii au atacat simbolul democratiei americane!

    eu am mare incredere in capacitatea Americii de a depasi momentul, pentru ca este o societatea construita pe principiul autoreflexivitatii, esential in dezvoltare, fundamental ca punct de plecare in depasirea unei crize!

    dar primul pas in asa ceva este sa vedem cine a gresit! cum se s-a ajuns aici!

    Le monde de azi * Quand le calme est revenu, les Américains ont appris qu’une partie de la classe politique, républicains compris, avait commencé à réfléchir à une mise en œuvre du 25e amendement de la Constitution, qui prévoit une mise à l’écart du président pour raisons de santé mentale, bien qu’il ne reste que quatorze jours avant la passation des pouvoirs.*

    ei, asta este una din fatetele realitatii!

  26. Bun articolul dar nu inteleg de ce lauda Tapalaga politia care a deschis portile multimii, i-a lasat sa intre si sa sparga si sa distruga fara nici o jena, si-au facut selfies cu ei si apoi i-au lasat sa plece linistiti si liberi acasa.
    Au murit totusi 4 oameni. Nu vad ce e de laudat aici cand era misiunea lor sa protejeze institutiile, cladirile, angajatii si reprezentantii.

    Asta in timp ce aceeasi politie din Washington aresta si cara pe brate afara orice alti protestatari pasnici, inclusiv cei handicapati, aceeasi politie americana impusca negrii fara nici o scuza si fara nici o urmare, disperseaza proteste pasnice cu gaze chimice atata timp cat nu sunt extremisti de dreapta.
    Cand e vorba de KKK, Proud Boys, White Supremacists, Qanon si alti capiati, dintr-odata politia americana e cat se poate de rezonabila si de intelegatoare, ii lasa chiar sa asasineze pe contra-protestatarii de la Black Lives Matter.

    Deci, de ce ii lauda Tapalaga?

    • Strategia aleasă de forțele de ordine poate merită o anchetă, dar faptul că astfel s-a arătat de ce este capabil un președinte care incita la nerespectarea legii, ură, violență și divizare și totodată faptul că astfel s-a limitat numărul victimelor este de lăudat.

    • @florin îți spun eu de ce, pt că astfel au evitat o vărsare de sânge și mulți oameni care ar fi plâns dând vina pe sistem, un sistem de care acolo răspunde cineva, nu e cazul la noi, la noi nu răspunde nimeni toți sunt îngerași, acolo nu e așa

  27. America era divizata inainte de Trump, el a cistigat tocmai purtind niste mesaje care aveau rezonanta in electoratu de dreapta american atit.

    Omu e un clovn, dar cind mesajele lui rezoneaza cu jumate de America, jurnalisti ca Dl Tapalaga ar putea sa incerce sa isi explice fenomenu daca il inteleg in loc sa arunce cu laturi in el si si scrie ce e mai usor adica ce vede toata lumea: circ

    Ar trebui sa scrie de ce mesaje gen: mai putina mondializare, mai putina China, mai putina imigratie, mai putina corectitudine politica au un ecou atit de puternic in societatile occidentale ???

    Dar nu scrie despre asta pt ca dl Tapalaga nu traieste in Occident ci in Ro unde chestiile astea nu sint la ordinea zilei.

    Si doi, e ca outletu asta G4media primeste probabil ceva subventii din Occident pt promovarea presei independente din Ro tocmai de la cei care sustin astfel de valori deci nu pot sa scrie impotriva lor

    Iar trei e ca nici in Occident, aceasta dezbatere nu ajunge la substanta problemei pt ca marile trusturi de media sint in proportie de 80% de stinga, deci nu au nici un interes sa reprezinte jumate din America care a votat pt Trump

    Acuma astept sa vad pe cineva care sa scrie si ce a facut bine Trump cum ar fi:

    – o tragere peste bot la chinezi ca sa ii mai puna la colt pt obraznicia lor
    -o tragere peste bot la EU pt ca profita de SUA de 70 de ani contribuind doar minimal la finantarea securitatii lor (NATO etc)
    – o tragere peste bot la the whole shitty countries care alimenteaza SUA cu emigranti de 2 lei
    – o tragere peste bot la tot curentu de popo si politically correct care invenineaza traiul oamenilor normali cu timpeniile lor
    – ca a impacat citeva state arabe cu Israel
    – ca a finantat Operation Warp Speed care a facut primele 2 vaccine Covid din lume
    -etc, etc, etc

    Dar despre asta nu vorbeste nimeni ca e complicat, asa-i Dle Tapalaga, e mai simplu sa explici ce lumea vede la televizor

    • Bun comentariu, cel mai bun pe care l-am citit la acest articol. In fapt, prin securizarea granitei cu Mexicul, Trump si-a pus serviciile in cap, iar America e in sevraj de vreo 3 ani, adica exact de cand Trump a terminat cu imigratia necontrolata si traficul de droguri din America de Sud, care intra in SUA pe la granita cu Mexicul. Nu este de mirare ca mexicanii din SUA l-au votat pe Trump, pur si simplu a crescut securitatea cetateanului si piata muncii. Acuma, sub Biden, se reiau vechile trasee dinainte de Trump, ma astept cat de curand sa se deschida iarasi traficul de frontiera cu Mexicul. In plus, Trump a incheiat tratate de pace prin Orientul Apropiat, nu mai e razboi, unde sa mai vanda arme afaceristii? Scazuse bugetul armatei si aducea soldatii americani acasa, pai cum sa vrea asa ceva industria de armament? Eee, pe foarte multi i-a deranjat Trump, dar omul de rand a dus-o bine in mandatul lui, asa ca au iesit sa-l voteze cu mic, cu mare, pana la 74 de milioane. Si platformelor media avea de gand sa le-o traga, cu un amendament de impozit teapan, n-a mai apucat, deci sa nu ne miram ca i-au suspendat conturile de zeci de ori, ca l-au cenzurat cum n-a mai fost in veci cenzurat vreun presedinte. Cine crede ca Trump dispare de pe scena politica, se insala. Cred ca nici 2 ani de mandat nu prinde Biden, ca-l retrag de la comanda, si-o baga pe Harris la inaintare. Si daca va fi asa, vom vedea peste 4 ani cum stau lucrurile, mai ca ajunge Trump din nou presedinte. Globalizarea si imigratia necontrolata e o tampenie, acestor doua lucruri Trump le-a spus un NU hotarat, iar acestor probleme democratii, care-s parte din problema, nu le vor gasi nicio rezolvare, ba le vor si amplifica, dupa cum declara.

  28. Dobitocii la fel ca peste tot în lume au dat cu fruntea de tocul ușii amețiți de aburii puterii, slab foarte slab a evoluat conștiința în ultimii 60 de ani, între 45 și 75 oamenii au trăit cu adevărat după o mare catastrofă mondială, după numai 25 de ani au uitat, nu sunt baba Vanga dar cred că omenirea trebuie să mai schimbe chilotul care pute o dată la când consideră el, evoluția și progresul vin de la sine nu trebuie impus.

  29. Un articol excelent.
    Sa nu uitam totusi: daca nu era pandemia, Trump cistiga din nou en fanfare.
    A fost destul de siret sa exploateze nemultumirile legate de timpeniile progresiste si sa reduca taxele pentru cei bogati, dar sa creeze locuri de munca.
    Exact ca in bancul ala: ironia e ca Trump a fost invins de un virus chinezesc cu nume de bere mexicana.
    Si de aroganta, nepriceperea si grobianismul sau.

  30. a ciuruit patru, un fleac

  31. !barbu dela vrancea

    Europa a devenit mai fragila in mandatul domnului Trump!

    America a devenit mai fragila in mandatul domnului Trump, tensiunile sociale si polarizarea politica mult mai mari!

    deci * realizari*!

    1. retragerea SUA de la ONU!
    2.retragerea SUA din Unesco!
    3.retragerea SUA din OMS!
    4. retragerea SUA din acordurile cu Iranul!
    5.retragerea SUA din acordurile de mediu de la Paris!
    6. retragerea SUA din acordurile militare cu rusii, privind stoparea inarmarilor de nu stiu care tip nuclear!
    7. anuntul cu retragerea SUA din Nato!

    eu cred ca lumea a devenit mai nesigura prin geopolitica domnului Trump!

    • Astăzi vă mulțumesc pentru intervenții!
      Altă dată vă critic.
      Și e bine așa.
      PS. Ar fi fost mult mai apreciat răspuns la comentariu. Dar bănuiesc că așa s-a dorit…
      ” Atunci când libertatea ta îmi încalcă drepturile, înseamnă că ai întrecut măsura”
      Seara buna

  32. au bagat sefii Europei Libere stimul de 600 de dolari pe card? sper ca nu ati executat acest ordin de zi la modul benevol, stricati piata la analisti

    si zi asa, stii tu, de pe Cocioc, care alegeri sunt oneste si care sunt falsificate

  33. Eu cred ca Trump a fost un presedinte bun.

    • Sunt mulți care cred asta despre Iliescu.
      Și încă sunt mulți care cred asta și despre Ceaușescu.

  34. !barbu dela vrancea

    va cer permisiunea sa mai spun adaug ceva..

    intotdeauna cand ma uit la o problema pusa pe internet o fac stand pe scaun, adica constientizand ca eu sunt eu, care sunt interesele mele in situatie…

    nu ma intereseaza chestiunea granitelor cu Mexicul, sau a corectitudinii sau incorectitudinii politice, sau daca a crescut sau scazut nivelul de trai al americanului, sau a grupurilor de interese de-acolo..sau a migrantilor…sunt problemele lor interne, sa si le rezolve..

    eu traiesc in Europa, deci sunt interesat in primul rand de Europa in toata aceasta poveste care se desfasoara in SUA…deci eu sunt interesat de impactul unei guvernari americane asupra restului lumii….

    imi spuneti ca * a impacat citeva state arabe cu Israel*….dar a mutat ambasada de la Tel Aviv ( ceea ce europenii nu au facut), a aprobat ocuparea inaltimilor Sinai si a coloniilor din Cisiordania ( ceea ce europenii nu au facut).

    scrieti * o tragere peste bot la chinezi ca sa ii mai puna la colt pt obraznicia lor*…in politica asta este o eroare, cand ai de-a face cu a doua putere mondiala care, maine-poimaine va ajunge prima si a carei filosofii politice este fundamentata pe orientarea pe termen lung!

    cati dintre europeni l-au luat in serios pe Deng cand prin 1980 a spus ca in 2030 China va ajunge prima putere mondiala?

    acum cativa ani am citit o oferta de carte, scrisa de doi chinezi, care suna in felul urmator: *cum sa sprijinim Statele Unite sa nu cada de pe pozitia de lider mondial inainte de a ajunge noi liderul mondial al lumii*.

    Am ramas cu gura cascata la o asemenea abordare. Nici prin cap nu-mi trecuse asa ceva, construirea de strategii geopolitice pe termen atat de lung.

    Trump, fragilizand Europa, prin sustinerea Brexitului, a facut, intr-o oarecare masura jocul chinezilor.

    Cariera lui politica a luat sfarsit. Capitalul politic acumulat s-a facut praf prin ceea ce s-a intamplat in capitala americana. A organizat mitingul ca o forma de presiune si s-a ajuns unde s-a ajuns, intamplator, neintamplator, nu mai are importanta. Se vorbeste despre suspendarea sa pe motive medicale. Poate asa va scapa de inchisoarea pe care nepoata i-a prezis-o.

    Eu sper noul presedinte sa reinsereze SUA in lumea, la ONU, la UNESCO, la acordurile de mediu de la Paris…lumea sa fie mai sigura…

    • Ce suspendare, asta e stire insailata pe baza de surse anonime, sa fim seriosi! Cine crezi ca-si asuma o asemenea decizie, cand ea ar putea deveni precedent pentru o astfel de masura impotriva lui Biden, maine-poimaine, ca factiunea dura a democratilor, aripa Ocasio, atata asteapta, daca nu se livreaza nebuniile pe care le cer ei!

  35. Stimate G4 sau Redacția G4, am o problemă :

    Ieri 7.01. la articolul privind rolul lui Mike Pence ( Mike Pence, omul zilei ) am postat două comentarii care au fost cenzurate.
    În cele două comentarii am afirmat că, pe lângă rolul lui Pence în validarea voturilor de către Congres, liderul majorității din senat, republicanul Mitch MCConnell a avut un rol deasemenea major . Dealtfel Pence, în calitate de Vicepreședinte și șeful Senatului american, nu are competențe legale să respingă votul electoral, fapt pe care el însuși l-a recunoscut. Am citat și linkul unui factchecker politic, care demonstrează această lipsă de competență, arătând că totul se bazează pe o afirmație a lui Trump din 5 Ianuarie 2021. Precizez că – după opinia mea – amândoi au fost susținători fervenți ai lui Trump, împreună cu mulți alți politicieni influenți ( de ex. Lindsay Graham ) până acesta a intrat pe un teren minat, unde amândoi au refuzat să-l urmeze pe Trump.
    Consider că am nuanțat subiectul și afirmațiile mele au fost sprijinite de două surse originale ( pe care le dau, din nou, mai jos ). Rolul pozitiv al lui Pence este dovedit de faptul că el personal a autorizat folosirea unităților din Garda Natională împotriva insurgenților Capitoliului.
    https://www.politifact.com/factchecks/2021/jan/05/donald-trump/does-mike-pence-have-power-reject-electoral-colleg/
    https://www.washingtonpost.com/politics/pence-mcconnell-trump/2021/01/06/b7aa5c1e-503b-11eb-bda4-615aaefd0555_story.html
    Acest gest neelegant este cu atât mai ciudat, cu cât comentariile mele se bazează întotdeauna pe surse de incredere ( WP. NYT, Politico, The Atlantic, Daily Beast, etc ) cu care completez un subiect, nu scriu de capul meu, ca să mă aflu în treabă, nu mă implic în comentarii ad hominem (atac la persoană ), afirmațiile se bazează pe fapte, iar opiniile mele sunt fondate de surse de incredere. Este lipsit de deontologie că cenzurați postări la obiect, în schimb publicați toate nebuniile trollilor din ambele tabere exotice. Vă urez succes în continuare și promit o participare onestă la comentarii. Intenția mea este să informez, din surse de incredere originale. Nu fac partizanat politic.

    Vă rog să publicați acest comentariu**.
    ** Am publicat cele de mai sus la comentariile articolului legat de Pence azi dimineața, dar fără nici un rezultat.

  36. !Gabriela Constantinescu

    Sunteti depasita de situatie si nu prea intelegeti lucrurile, o spun cu tot respectul…

    credeti ca realitatea trebuie sa fie cea pe care o vede domnia-voastra…si apoi va place sa credeti ca politica inseamna trasul sforilor…

    nu este prima data cand un presedinte este pus sub acuzare si ar urma destituirea, ma sunt voi trei inainte , Johnson, Nixon și Clinton,

    ca atare actualul presedinte stie ce-l poate astepta…nu trebuie neaparat cazul Trump..eroare de logica

    informatia in cauza o gasiti chiar pe site-ul G 4Media..

    daca nu aveti incredere cititi in Le Monde, de azi articolul *Etats-Unis : Donald Trump se dit « scandalisé » par la violence au Capitole et promet une transition « sans accroc * unde se insereaza declaratia lui Nancy Pelosi, dovada ca problema a depasit cadrul agendei publice ( media) si a intrat pe agenda politic

    *Démettre Trump est une « urgence de la plus haute importance », a déclaré également Nancy Pelosi, la présidente de la Chambre des représentants, réclamant le recours au 25e amendement de la Constitution pour écarter M. Trump du pouvoir.*