G4Media.ro

Majoritatea juraţilor audiaţi în procesul lui Donald Trump s-au declarat incapabili să…

Photo by Adam GRAY / AFP

Majoritatea juraţilor audiaţi în procesul lui Donald Trump s-au declarat incapabili să îl judece în mod corect / Ce s-a întâmplat în prima zi a procesului

Majoritatea celor din primul grup de 96 de potenţiali juraţi din procesul lui Donald Trump s-au declarat luni incapabili să îl judece în mod corect şi au fost imediat excluşi, relatează AFP, citată de News.ro.

Contrar practicii, din motive logistice, judecătorul Juan Merchan a anunţat la 8 aprilie că potenţialii juraţi care s-au declarat incapabili să asiste la întregul proces sau să fie imparţiali vor fi excluşi fără a fi nevoiţi să ofere vreo justificare.

Din cei 96 de juraţi convocaţi luni, 50 au ridicat mâna pentru a se declara incapabili să fie imparţiali, iar alţi 10 din alte motive, nespecificate.

Cei rămaşi – în jur de 30 – au trebuit să răspundă la o serie de întrebări generice despre cartierul lor, despre situaţia lor profesională şi familială şi despre nivelul de educaţie, precum şi la întrebări mai specifice, cum ar fi: „Aţi participat vreodată la un miting de campanie al lui Donald Trump?” sau, dimpotrivă, „la un miting organizat de o mişcare sau o organizaţie anti-Trump?”. De asemenea, ei trebuie să precizeze cum îşi obţin informaţiile, dacă au o opinie despre modul în care Donald Trump este tratat în această chestiune sau despre impactul asupra statutului său de candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Sute de locuitori din Manhattan, selectaţi prin tragere la sorţi, au primit luni o citaţie pentru a se prezenta în faţa instanţei.

Scopul este de a selecta 12 juraţi şi şase supleanţi pentru procesul care ar trebui să dureze până la sfârşitul lunii mai.

Unul dintre potenţialii juraţi a fost recuzat din cauza nunţii fiului său, programată în iunie. „Cred că ar trebui să terminăm până atunci, dar nu pot promite asta”, i-a spus judecătorul Merchan bărbatului felicitându-l pentru eveniment.

În schimb, Donald Trump s-a plâns, luni, că nu va putea participa la absolvirea liceului de către fiul său din cauza procesului, relatează CNN.

Judecătorul a declarat că nu se va pronunţa încă asupra cererii lui Trump de a lipsi de la proces în 17 mai pentru a putea participa la absolvirea liceului de către fiul său cel mic, Barron. „Depinde cu adevărat dacă suntem în timp şi în ce etapă ne aflăm în proces”, a declarat judecătorul Juan Merchan.

Fostul preşedinte Donald Trump s-a revoltat împotriva procesului penal de la New York, atât înainte, cât şi la încheierea primei zile de selecţie a juraţilor, la care a fost obligat să participe. El a calificat procesul drept „o farsă” şi o „vânătoare de vrăjitoare politică”, în remarci făcute în afara sălii de judecată.

Trump a fost acuzat anul trecut de 34 de capete de acuzare pentru falsificare a documentelor fiscale în legătură cu presupusul său rol într-o schemă de tăinuire a banilor plătiţi înainte de alegerile din 2016 unei vedete porno pentru a păstra tăcerea în legătură cu o relaţie sexuală pe care aceasta pretinde că ar fi avut-o. Trump a pledat nevinovat.

Din cauza procesului său penal de la New York – primul din istoria SUA intentat împotriva unui fost preşedinte – prezumtivul candidat republican la preşedinţie va trebui să stea în sala de judecată din Manhattan în calitate de acuzat patru zile pe săptămână, ceea ce îi limitează posibilitatea de a-şi face campanie electorală.

CNN prezintă principalele concluzii din prima zi a procesului legat de dosarul cunoscut şi sub numele de Stormy Daniels, unul dintre cele patru pe care le are fostul preşedinte.

Dificultatea alegerii unui juriu: Merchan a adus 96 de newyorkezi ca potenţiali juraţi. Mai mult de jumătate au fost excluşi rapid, deoarece au spus că nu cred că ar putea fi corecţi şi imparţiali. Dintre cei nouă potenţiali juraţi care au fost interogaţi, niciunul nu a spus că a citit vreo carte scrisă de Trump sau de Michael Cohen. Şi niciunul nu a spus că a lucrat sau s-a oferit voluntar pentru Trump.

Apărarea vrea să încetinească lucrurile: Surse au declarat pentru CNN că probabil vor exista multe obiecţii şi intervenţii secundare în timpul procesului, deoarece apărarea este complet concentrată pe păstrarea fiecărei probleme pentru apel. Aceste tactici se încadrează în strategia juridică mai amplă a lui Trump, care a inclus luni de apeluri pentru a întârzia începerea procesului. Apărarea speră acum ca procedurile legale, care ar trebui să dureze între şase şi opt săptămâni, să se desfăşoare într-un ritm lent, având în vedere că mai sunt doar câteva luni până la alegerile din 2024.

Trump, acuzat că a încălcat ordinul de interdicţie: Procurorii i-au cerut judecătorului Juan Merchan să îl sancţioneze pe Trump şi să îl amendeze pentru încălcarea ordinului de tăcere care îi interzice să vorbească despre martorii din dosar, despre biroul procurorului sau despre personalul instanţei. Merchan a programat pentru marţea viitoare o audiere cu privire la moţiunea procurorului districtual.

Caseta „Access Hollywood” nu poate fi difuzată, dar actriţa poate depune mărturie: Merchan a fost de partea procurorilor, permiţându-i lui Karen McDougal, o actriţă şi model care a afirmat că a avut şi ea o aventură cu Trump, să depună mărturie. De asemenea, procurorii pot introduce ca probe articolele din National Enquirer care îi blamează pe adversarii lui Trump. Trump a negat relaţia.

Între timp, o victorie cheie pentru Trump a fost decizia lui Merchan, care a decis că ruşinoasa casetă „Access Hollywood” nu poate fi difuzată în instanţă, spunând că este dăunătoare. De asemenea, procurorii nu vor avea voie să aducă în discuţie alte acuzaţii de agresiune sexuală împotriva lui Trump care au apărut după ce „caseta Access Hollywood” a fost făcută publică în octombrie 2016.

Trump a părut să adoarmă în timpul unor momente ale procesului, susţine Maggie Haberman de la The New York Times, care s-a aflat în sala de judecată. La un moment dat, maxilarul său părea să cadă pe piept şi nu părea să fie atent la un bilet pe care i l-a transmis avocatul său, a declarat corespondentul politic principal al New York Times. „Părea să fi adormit. În repetate rânduri, capul îi cădea în jos”, a declarat aceasta pentru CNN. Momentul s-a petrecut înainte ca selecţia juriului să înceapă în cursul după-amiezii. Potrivit jurnaliştilor din sala de judecată, Trump s-a aplecat pe spate în scaun, cu braţele încrucişate şi ochii păreau să fie închişi timp de câteva minute la rând.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Având în vedere riscurile potențiale la care sunt expuși din partea susținătorilor acuzatului, identitatea juraților aleși se va ține secretă.

  2. ..sistemul ăsta cu jurați, își arată din plin limitele acum, când votul lor e crucial.. Adică una e, ca 12 habarniști să-și dea cu presupusul într-un caz care implică doar situația unuia sau altuia și alta când e vorba de soarta întregii națiuni americane (și nu numai..) pentru anii care vor urma..

    • Nu stiu ce sa zic. Exista intotdeauna tentatia sa spui ca Icsulescu nu se pricepe, ca trebuie specialisti etc.
      In cazul de fata, era mai bine de pilda daca le-o trimiteam noi pe Mme Savonea, sa rezolve dansa cazul, dansa care este lumina calauzitoare a justitiei romanesti?
      Uitandu-te la ce se intampla in Romania in materie de (in)justitie, n-ati avut niciodata impresia ca niste oameni simpli ar fi putut judeca cu mai mult bun simt?