G4Media.ro

Maia Sandu: Democrația din Moldova este contestată de grupuri corupte și de…

Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu: Democrația din Moldova este contestată de grupuri corupte și de actori străini

Vremurile pe care le parcurgem în prezent sunt „tulburi”, iar democrația este amenințată și erodată prin dezinformare, știri false și polarizare socială, susține președinta Maia Sandu, potrivit Rador Radio România.

Într-un discurs susținut miercuri în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, desfășurat la Chișinău, șefa statului a arătat că, în R. Moldova, democrația este contestată atât de grupuri corupte, cât și de actori străini care „încearcă să exploateze orice vulnerabilitate din sistemele noastre pentru a promova agende autoritare, imperialiste și beligerante”

„Din păcate, Republica Moldova cunoaște prea bine despre aceste încercări de destabilizare, în care actori interni și străini lucrează în tandem pentru a suprima vocea democratică a oamenilor și a pune în pericol agenda noastră de integrare europeană. Iar cel mai important e că, aici, în R. Moldova, sunteți foarte aproape de războiul ucrainean. Acest război ilegal pune în discuție valorile noastre fundamentale și ne obligă să ne gândim mai atent la pace, prosperitate și democrație în Europa”, a declarat Maia Sandu, subliniind că „trebuie să fim hotărâți să ne apărăm valorile”.

Pentru a-și spori reziliența, R. Moldova trebuie să lupte mai eficient împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiție, care adesea este folosită de regimurile autoritare pentru a submina statele și democrațiile noastre, a adăugat șefa statului.

„Trebuie să fim mai eficienți și mai rapizi în reacțiile noastre la acțiunile menite să distrugă procesele și instituțiile democratice. Asta facem în R. Moldova în încercarea noastră de a ne alătura nu doar pieței unice europene, ci și spațiului comun de valori centrat în jurul democrației – Uniunii Europene. Ne propunem să facem acest lucru în cel mai democratic mod posibil, oferind oamenilor o voce la referendumul pentru integrarea europeană, pe care îl vom organiza în luna octombrie”, a mai arătat Maia Sandu în discursul său.

Șefa statului este convinsă că judecătorii constituționali sunt o componentă-cheie a oricărei democrații liberale, având un rol determinant în protecția drepturilor și libertăților oamenilor, fiindcă, atunci când Curțile Constituționale susțin „ceea ce este corect”, barează „avântul populismului”.

Sursa: ZIARUL NAȚIONAL.MD / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează