G4Media.ro

Mai mulți aromâni din Voluntari, printre care un nepot al lui Gigi…

Foto: De la stânga la dreapta, încercuiți: Mihail Mihu, Cristian Stavre și Zguma Tănase, fondatori ai partidului

Mai mulți aromâni din Voluntari, printre care un nepot al lui Gigi Becali, înființează Partidul Alianța Tinerilor Democrați – numele formațiunii premierului ungar Viktor Orban. Fondatorii neagă orice legătură cu cei doi

În luna noiembrie, la Tribunalul București, va fi judecată cererea a șapte persoane din zona Ilfov de înființare a Partidului Alianța Tinerilor Democrați. Cinci sunt de origine aromână, unul fiind un nepot al patronului echipei de fotbal FCSB. Numele noii formațiuni politice reprezintă traducerea în română a celei conduse de premierul ungar Viktor Orban. Contactați de G4Media.ro, reprezentanții Partidului Alianța Tinerilor Democrați resping orice legătură atât cu Becali, cât și cu Orban.

Conform acțiunii depuse la instanță în luna mai a acestui an, fondatorii Partidului Alianța Tinerilor Democrați sunt Zguma Tănase (președinte), Dumitru Dargate, Mihail Mihu, Cristian Stavre, Hristu Becali, Petrică Lupașcu și Mihai Bălan.

Primii cinci sunt aromâni (machedoni), locuind în special în zona Voluntari. Stavre și Mihu fac parte, de mai mulți ani, dintr-o formație pe nume Shopatlu care cântă muzică aromână, Dargate este om de afaceri, la fel ca Hristu, ”nepot al domnului Gigi Becali, dar mai îndepărtat.

Gigi nu are nici o legătură cu demersul nostru”, după cum a declarat președintele Zguma Tănase. Acesta a negat și legătura cu partidul la guvernare din Ungaria – FIDESZ – care reprezintă abrevierea în maghiară a denumirii ”Alianța Tinerilor Democrați”, formațiune fondată în 1988.

Zguma Tănase nu a dorit să ofere detalii despre orientarea sau doctrina formațiunii sale până la verdictul instanței, motivat de faptul că, în trecut, a făcut parte dintr-o tentativă similară de înființare a unei formațiuni politice, demers care a eșuat. El s-a rezumat să declare că Alianța nu este una etnică, care să țintească doar interesele aromânilor, ci scopul ei va fi unul dedicat tuturor românilor:

”Vrem să se schimbe ceva, nu se mai poate, toată clasa poltică e la fel”.
Majoritatea istoricilor  îi consideră pe aromâni descendenți ai populațiilor tracice romanizate care au reușit să supraviețuiască în Balcanii de Est. Păstori semi-nomazi care dețineau mari turme de oi, în urmă cu circa 700 de ani s-au stabilit, cu preponderență, în Albania de azi, de unde s-au împrăștiat în alte zone după un atac al otomanilor, adoptând obiceiurile locale din noile lor patrii, dar au ținut, în același timp, la păstrarea identității lor. Datele recensămintelor indică faptul că în România ar trăi câteva zeci de mii de aromâni.

Printre personalitățile cu origini aromâne se află  fostul fotbalist Gheorghe Hagi, tenismena Simona Halep, omul de afaceri Gigi Becali, regizorul Stere Gulea, actorii Toma Caragiu, Alexandru Arşinel, Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, poeții/scriitorii/filosofii/istoricii Lucian Blaga, Octavian Goga, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga, Constantin Noica, Neagu Djuvara şi fosta gimnastă Simona Amânar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. După ce mutre au, mai bine înființau Partidul Maneliștilor.

  2. Alti profitori pe scena politica, care o sa gaseasca destui fraieri pe care-i vor păcăli să-i voteze, ca apoi sa beneficieze ei de avantaje date de calitatea de parlamentari…

  3. Băieții nu par să fie deosebit de cuplați cu ce face Orban in Ungaria. Partidul lor are un nume normal și probabil răspândit în lume, ca și Frontul Salvării ))). Probabil la înființare primesc niște bani de la stat, nu știu sigur. În Ungaria una din tehnicile lui Orban era ca să încurajeze legal înființarea de zeci de partide înaintea alegerilor – dându-le și bani – ca să fractureze opoziția, tiind că turma lui este loială. Deci..

  4. Poza de la vreo petrecere este reprezentativa pentru viitorul acestui partid politic. Numai cand ma uit la ei sunt convins de experienta lor de viata , inaltele calitati profesionale si directia lor politica.