G4Media.ro

Magnatul presei din Hong Kong, Jimmy Lai și alți doi activiști prodemocrație,…

Magnatul presei din Hong Kong, Jimmy Lai și alți doi activiști prodemocrație, condamnați pentru o comemorare a represiunii din Piața Tianmen

Magnatul presei din Hong Kong, Jimmy Lai, şi alţi doi activişti prodemocraţie au fost condamnaţi joi pentru că au participat în 2020 la o adunare interzisă pentru a comemora represiunea din Piaţa Tiananmen, transmite AFP, citată de Agerpes.

Jimmy Lai, 74 de ani, proprietarul ziarului prodemocraţie Apple Daily în prezent închis, a găsit vinovat de adunare ilegală alături de fosta jurnalistă Gwyneth Ho şi avocata pentru drepturile omului Chow Hang-tung.

Tribunalul de district i-a găsit vinovaţi, printre altele, de incitare şi participare la o adunare neautorizată. Sentinţele vor fi pronunţate luni.

Autorităţile au pus sub acuzare aproximativ 20 de politicieni şi activişti prodemocraţie în urma unui priveghi organizat anul trecut în memoria victimelor represiunii criminale de la Beijing din 1989.

Jimmy Lai şi celelalte două inculpate, Chow Hang-tung şi Gwyneth Ho, sunt ultimii care îşi vor cunoaşte verdictul, deoarece au pledat nevinovaţi.

Practic, aceste condamnări nu fac nicio diferenţă, Lai, Chow şi Ho sunt deja în spatele gratiilor, ca alte zeci de activişti, şi fac obiectul unor urmăriri penale separate în baza strictei legi privind securitatea naţională pe care Beijingul a impus-o Hong Kongului în urma manifestaţiilor din 2019.

Mai mult de trei decenii, în fiecare 4 iunie, zeci de mii de oameni s-au adunat în Parcul Victoria, pentru a lua parte la priveghiul de comemorare a represiunii sângeroase care a avut loc în 1989 în Piaţa Tiananmen din China.

Aceste mitinguri, în cadrul cărora s-au scandat lozinci în favoarea democraţiei în China, deveniseră unul dintre simbolurile libertăţilor politice de care se bucura teritoriul semiautonom.

Anul acesta, Beijingul a precizat clar că nu va mai tolera comemorarea Piaţei Tiananmen în Hong Kong sau Macao, unde era posibil să se comemoreze în mod deschis evenimentele din 1989.

În urmă cu câteva luni, 16 responsabili politici şi activişti, printre care Joshua Wong, personalitatea cea mai cunoscută a contestărilor din Hong Kong, au fost condamnaţi la şase până la zece luni de închisoare pentru participarea lor în 2020 la acest priveghi, iar câţiva au primit pedepse cu suspendare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nici la noi nu mai durează mult.

    • Abia asteapta mafia PSD/PNL sa puna pumnul in gura presei necumparate inca.

    • Care presa necumparata? Toate televiziunile de stiri sunt aliniate (de radio nu se mai pune demult problema), ziarele sunt si ele in mana catorva penali. Raman doar putine site-uri (le numeri pe degete), dar ce impact crezi ca au intr-o tara care, dupa cum s-a vazut, se informeaza de pe Facebook si tiktok?