G4Media.ro

Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz va fi judecat în Elveția pentru corupţie. El…

Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz va fi judecat în Elveția pentru corupţie. El a fost condamnat anul trecut în România la cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa

Miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz, condamnat în decembrie în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare într-un dosar de restituiri ilegale („Ferma Băneasa”, n.red.), va fi judecat de luni în Elveţia într-o afacere de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conte, relatează vineri AFP.

Procesul de la Geneva, care vine după o îndelungată anchetă internaţională, se concentrează pe o presupusă mită în sumă totală de circa 10 milioane de dolari care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului BSGR al lui Steinmetz drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de vest, dar bogată în resurse naturale.

Steinmetz (64 de ani) va fi prezent la procesul din Elveţia, care urmează să dureze două săptămâni şi la care va pleda „nevinovat”, a asigurat avocatul miliardarului, Marc Bonnant.

Un cetăţean francez, Frederic Cilins, a fost condamnat în 2014 la închisoare în SUA în acelaşi dosar.

„Este un proces extrem de aşteptat în Elveţia, dar şi în alte ţări ca Guineea, Israel, Marea Britanie şi SUA, fiind vorba de o afacere care mobilizează de şapte ani poliţişti, detectivi particulari şi avocaţi”, a remarcat purtătoarea de cuvânt a ONG-ului elveţian Public Eye, Geraldine Viret.

În plus, a subliniat aceasta, „se întâmplă foarte rar în Elveţia ca marile afaceri de corupţie internaţionale să ajungă la proces. Foarte frecvent, societăţile urmărite încheie un acord cu statul”, a spus Viret.

Citește și – Verdict final în dosarul Ferma Băneasa: Remus Truică – 7 ani, Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein – câte 5 ani, Paul al României – 3,4 ani, toți cu executare/ Dan Andronic – 3 ani cu suspendare

Foto: Benny Steinmetz. Sursa: Haaretz / Ofer Vaknin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Este o bătaie de joc la adresa României. Ce face ministru? De ce permite unui deținut sa umble prin lume? De ce nu-l tine la pușcărie?

  2. Europol, interpol…se aude…exista un mandat…Daca nu, SIE la treaba!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.