G4Media.ro

Magistrala de metrou Drumul Taberei – Eroilor ar putea fi deschisă circulației…

Magistrala de metrou Drumul Taberei – Eroilor ar putea fi deschisă circulației la finalul acestei săptămâni. Bode: Miercuri are loc recepția lucrărilor

Magistrala de metrou Drumul Taberei – Eroilor este aproape gata pentru a fi deschisă circulației. Miercuri va avea loc recepția la terminarea lucrărilor, a declarat, pentru G4Media, ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Dacă totul merge bine și nu vor fi niciun fel de probleme, atunci bucureștenii ar putea circula pe noua noua linie de metrou chiar la finalul acestei săptămâni.

Data exactă privind inaugurarea M5 va fi, însă, comunicată de autorități după recepția de mâine.

Pe 21 august secretarul de stat din Transporturi, Ionel Scrioșteanu, declara că M5 va fi pusă în funcțiune „până la maximum finalul lunii”.

Darea în circulație a noi linii de metrou nu înseamnă că s-au finalizat toate lucrările. Vor rămâne de executat lucrări la suprafață, precum cele pentru realizarea accesului subteran pe sub strada  Brașov, unde este nevoie de suspendarea circulației pe linia de tramvai 41 timp de mai multe zile.

Însă întreruperea circulației tramvaiului 41 a dus la o dispută între ministerul condus de Lucian Bode și primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea.

“Metrorex a solicitat STB SA să suspende timp de 10 zile circulaţia tramvaiului pe linia 41, pentru a realiza unele lucrări la suprafaţă. Solicitarea poate fi onorată de STB în luna octombrie, atunci când are loc recepţia pentru un nou lot de autobuze hibrid achiziţionate de Primăria Capitalei. Demersul pentru suspendarea liniei de tramvai presupune alocarea a minimum 42 de autobuze, ţinând cont că este vorba despre o linie foarte solicitată, cu o capacitate de transport de aproximativ 200.000 de călători zilnic. În contextul pandemiei de coronavirus, întregul parc circulant al STB SA este scos în traseu, astfel încât să ofere posibilitatea călătorilor să respecte distanţarea fizică”, a transmis Primăria într-un comunicat, pe 2 septembrie.

La finalul lunii trecute, ministrul Transporturilor Lucian Bode declara că intenţionează să aibă o discuţie cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, să sprijine toate activităţile necesare pentru darea în trafic cu călători a magistralei de metrou M5.

„Am de gând să am o discuţie cât se poate de normală şi civilizată cu primarul general şi fac apel public să sprijine toate activităţile care să ducă la darea în trafic cu călători a Magistralei M5”, a declarant acesta, pe 26 august, la un post de televiziune.

Magistrala de metrou Drumul Taberei Eroilor are aproape 7 kilometri, 10 stații și un depou. Ministerul Transporturilor a început de ceva vreme să prezinte video fiecare stație de pe traseu, printre care Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiței, Constantin Brâncuși, Râul Doamnei. 

Lucrările au fost licitate în 2008. Contractele pentru construcția liniei de metrou au fost semnate în 2011, iar lucrările au început la scurt timp după. Magistrala 5 de metrou ar fi trebuit să fie gata trei ani mai târziu.

Valoarea proiectului este de circa 3,4 miliarde de lei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

 1. Sefu ,întreabă Vasile Roaită dacă da drumul la sirena sau va odihniți in spate ?

 2. O dăm în folosință cutate ca nu e finalizată complet, dar alegerile ne presează sa riscăm!

  • daca se poate circula e finalizata. ca nu ai toate iesirile extra gata (cum e cea de la moghioros de la 41) nu inseamna ca nu poate circula. ai alte guri de iesire. dar sincer nu te inteleg. daca nu ii da drumul, de ce nu ii da drumul. cand ii da drumul, ai alte chestii de reprosat. ai prefera sa fie functionabil si sa stea inchis? ar fi culmea idioteniei.

 3. Cine este Bode?? Cel cu accidentul dar nevinovat pt ca asa a spus sica?

 4. “Metrorex a solicitat STB SA să suspende timp de 10 zile circulaţia tramvaiului pe linia 41, pentru a realiza unele lucrări la suprafaţă. Solicitarea poate fi onorată de STB în luna octombrie, atunci când are loc recepţia pentru un nou lot de autobuze hibrid achiziţionate de Primăria Capitalei. Demersul pentru suspendarea liniei de tramvai presupune alocarea a minimum 42 de autobuze, ţinând cont că este vorba despre o linie foarte solicitată, cu o capacitate de transport de aproximativ 200.000 de călători zilnic. În contextul pandemiei de coronavirus, întregul parc circulant al STB SA este scos în traseu, astfel încât să ofere posibilitatea călătorilor să respecte distanţarea fizică”, a transmis Primăria într-un comunicat, pe 2 septembrie.

  SVF.
  Ati avut cateva luni intregi la dispozitie in care n-a circulat NIMENI. N-ati facut nimic, cu toate ca ati fi putut sa asfaltati in perioada aia toate strazile din Bucuresti de doua ori, dar acum va intreceti in a arunca pisica.

 5. La țanc! Fix înainte de alegeri.

  • poate imi scapa ceva, dar primele alegeri sunt localele. iar la locale in bucuresti e psd cu multi primari. desi nu e meritul primariei bucuresti, ci mai degraba al ministerului de resort, nu vad cum ajuta la locale pe cei din pnl darea in folosinta a metroului acum. mai degraba ii ajuta pt parlamentare dupa mine. dar poate ratez ceva.
   sincer, daca chiar e functionabil, ma lasa rece motivele, insa sa il tina inchis ar fi stupid. ne-am saturat aici in drumul taberei de santierul asta.

 6. Cost circa 700 milioane Euro pentru 7 Km, adica circa 100 milioane Euro/ Km. Nu e cam mult ? Cat este standardul de cost ?

  • „Cât vreți să fie?!” (creșterea economică, veniturile bugetare, km. de autostradă, km. de metrou etc.)