G4Media.ro

MAE se delimitează de declarațiile lui Maior privind raportul Comisiei parlamentare pentru…

MAE se delimitează de declarațiile lui Maior privind raportul Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: „Se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se delimitează de declaraţiile ambasadorului României în SUA, George Maior, prin scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care a fost preluată în presă, şi evocă „obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României”.

„Delimitarea instituţională faţă de declaraţiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaşte raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii a Parlamentului României şi se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei”, arată un comunicat al MAE transmis Agerpres.

MAE aminteşte că, „potrivit procedurilor parlamentare şi democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României”.

În aceste condiţii, arată ministerul, „trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României”.

În acest sens, MAE citează Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, articolul 31, care se referă la obligaţiile membrilor corpului diplomatic şi consular, „ca aceştia să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României”.

„În conformitate cu prevederile articolului 58 din Legea 269/2003, încălcarea de către membrii Corpului diplomatic şi consular al României a prevederilor legii şi neîndeplinirea cu bună-credinţă a îndatoririlor de serviciu atrag răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz”, punctează MAE.

Fostul director SRI George Maior a angajat instituţia, în perioada 2012 – 2015, în acţiuni „reprobabile”, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice, iar acesta a minţit Comisia de control, denaturând adevărul cu privire la relaţia instituţională şi personală avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, se arată în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SRI, făcut public pe 18 aprilie.

Potrivit unei scrisori deschise a lui Maior, citată în presă, ambasadorul României în SUA afirma că în textul acestui raport ar exista „afirmaţii trunchiate” şi „calomnii grave”.

În aceeaşi scrisoare, diplomatul cerea declasificarea integrală a audierilor din acest caz.

Sursa foto: INQUAM_George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Altfel spus, Maior nu are voie sa spuna alta opinie despe el dacat cel votat de comisia parlamentara…

    • Da, te doare mintea! Adică păduchele de Manda poate să spună despre un ambasador ce vrea și când vrea (mai mult, se face referire la perioada în care Maior NU era ambasador!), dar MAE nu are bărbăția să ia poziție față de balivernele scoase de niște borfași. România, te iubesc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.