G4Media.ro

Macovei, scrisoare deschisă către Iohannis: Acționați de urgență și energic pentru ca…

Macovei, scrisoare deschisă către Iohannis: Acționați de urgență și energic pentru ca statul de drept să nu fie acaparat de politicieni cu probleme penale

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, i-a trimis joi o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis prin care îl îndeamnă să acționeze de urgență și energic pentru ca statul de drept să nu fie acaparat complet și ireversibil de grupul de politicieni cu probleme penale care controlează astăzi puterea politică din România.

Macovei îi solicită lui Klaus Iohannis să îl înlocuiască pe judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, să evalueze atent propunerea pe care o va face Tudorel Toader pentru șefia DNA și să facă tot posibilul pentru a împiedica intrarea în vigoare a modificărilor aduse legii privind organizarea judiciară, pe care a promulgat-o zilele trecute scuzându-se că nu mai are nicio modalitate de a se opune.

Scrisoarea integrală transmisă de Monica Macovei președintelui Klaus Iohannis: 

Constituția și cele peste 6 milioane de români care v-au votat vă îndreptățesc să acționați de urgență și energic pentru ca statul de drept să nu fie acaparat complet și ireversibil de grupul de politicieni cu probleme penale care controlează astăzi puterea politică din România.

Constituția, prin art.80 alin 2, vă conferă rolul important de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”. În acest scop, Preşedintele „exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. Art. 86 vă conferă dreptul de a „consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită”. Iar art. 87 alin. 2 vă dă dreptul să conduceți ședințele Guvernului la care decideți să participați. 

Consider că păstrarea și garantarea independenței justiției și a statului de drept funcțional, în care legile se aplică și se respectă, iar legea este egală pentru toți, și eliminarea oricăror surse de presiune asupra justiției și de subordonare a judecătorilor și procurorilor sunt o problemă „urgentă și de importanță deosebită”.

Reamintesc că, din momentul în care coaliția guvernamentală a început modificarea legilor justiției și a Codurilor penale, mii de procurori și judecători au semnat petiții prin care solicitau renunțarea la aceste modificări, sute de mii de români au ieșit în diferite momente în stradă în toată țara, în semn de protest, iar ambasadele statelor membre UE și NATO s-au poziționat public și asumat împotriva oricăror încercări de slăbire a statului de drept în România.

În ultima perioadă, au apărut elemente obiective care pun sub semnul întrebării modul în care legile au fost modificate în Parlament și în care s-au luat anumite decizii de Curtea Constituțională.

Vă prezint două din aceste situații:

 1. Decizia nr. 136/2018 din 20 martie 2018, publicată în Monitorul Oficial din data de 4 mai 2018, a statuat că prevederea legală care permitea prelungirea mandatului unui judecător al CCR peste cei 9 ani prevăzuți de Constituție este neconstituțională.  Din acel moment, Curtea Constituțională însăși se află într-o stare neconstituțională, deoarece judecătorul Petre Lăzăroiu, numit în 8 iunie 2010 ca judecător la CCR la propunerea Administrației Prezidențiale, după ce acesta se afla deja la CCR din 16 septembrie 2008, pe un rest de mandat, a depășit, în mod evident, mandatul de 9 ani. De atunci, judecătorul Lăzăroiu a continuat să participe la ședințe și să decidă în cazuri importante, cum ar fi conflictul instituțional privind revocarea procurorului șef al DNA și legile justiției. Mai mult, pe 12 iulie 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial legea 168/2018, prin care s-a abrogat inclusiv art. 68 alin. 3 din Legea 47/1992 privind funcționarea CCR, care permitea unui judecător CCR să adauge un mandat plin de 9 ani la un rest de mandat.
 1. Comisia de la Veneția a publicat, pe 13 iulie 2018, raportul preliminar pe modificările aduse celor 3 legi ale justiției. Concluziile Comisiei de la Veneția indică subordonarea politică a justiției prin modificările aduse în Parlament de coaliția guvernamentală. Comisia de la Veneția recomandă: (1) menținerea procedurii de numire și revocare a procurorilor cu funcții de conducere la Parchetul General, DNA si DIICOT, prin păstrarea rolului Președintelui și al CSM, mai ales că, într-o decizie din 2005, CCR a declarat constituțională această procedură. În plus, partea tehnică a MCV cere menținerea procedurii de numire și revocare adoptate în 2005; (2) reevaluarea deciziei de înființare a Secției speciale de anchetă pentru magistrați; (3) scoaterea din lege sau clarificarea modificărilor care permit procurorilor ierarhic superiori să invalideze soluțiile procurorilor de caz pe motiv că sunt neîntemeiate; (4) eliminarea restricțiilor privind libertatea de expresie a magistraților; (5) renunțarea la pensionarea timpurie a magistraților. Unele dintre aceste modificări sunt incluse în noua Lege privind organizarea judiciară, pe care deja ați promulgat-o.

 Având în vedere aceste argumente, vă solicit, domnule Președinte:

 1. să propuneți de îndată un judecător la Curtea Constituțională, în locul judecătorului Petre Lăzăroiu aflat în afara mandatului de 9 ani;
 2. să evaluați cu atenție deosebită propunerea ministrului Justiției privind noul procuror-șef al DNA și să analizați modul în care reacționează persoana propusă la interviul public de la CSM, inclusiv informațiile publice furnizate de investigațiile  jurnalistice. În acest context, este regretabil că ați fost de acord cu numirea procurorului-șef DIICOT, în ciuda protestului procurorilor din cadrul DIICOT și a solicitării pe care aceștia v-au adresat-o de a respinge propunerea, a informațiilor publice din presă și prestației de la interviul din CSM;
 3. să participați la ședințele de Guvern și să le conduceți pentru a iniția discutarea si adoptarea prevederilor legale pentru ca modificările la Legea privind organizarea judiciară, deja promulgate, să nu intre în vigoare până când acestea nu sunt puse în acord deplin cu Constituția și cu recomandările Comisiei de la Veneția;
 4. să cereți Avocatului Poporului să intervină pentru apărarea statului de drept și să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse Legii privind organizarea judiciară, deja promulgate;
 5. să mediați o întâlnire între asociațiile judecătorilor și procurorilor, inclusiv a celor care nu au fost acceptate la discuțiile din Comisia parlamentară care a modificat legile justiției și Codurile penale, ÎCCJ, Ministerul Public, CSM și reprezentanți ai majorității politice și opoziției din Parlamentul României.

Consider că milioanele de români care v-au votat și milioanele de români care au înțeles pericolul pe care coaliția guvernamentală îl reprezintă pentru funcționarea statului de drept în România vă dau dreptul moral si democratic să acționați rapid și energic pentru apărarea independenței justiției și a magistraților, pentru respectarea legii.

În numele acestor români, nu puteți aștepta un nou moment în care să spuneți: „am epuizat, din păcate, toate căile constituționale pe care le am la dispoziție”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Este prea slab Iohannis pentru a face ceva.Tace dar nu face.

 2. Ți-ai găsit către cine. Dacă era marinaru sugeau pl ăștia; fmmdragnea deja primea chiftele și portocale la vorbitor alături de fmmtariceanu.

 3. Am impresia ca Dl Iohanis doar se face ca lupta… sper sa nu fie asa. Sper ca vine ziua sa scapam de acesti penali din fruntea tarii.

 4. Sunt dezamagit de pasivitatea președintelui!
  Putinele sale acțiuni sunt reactive, nimic proactiv care sa prevină calamitățile puse la cale de psd-alde-udmr.
  Parcă așteaptă sa se ajungă in punctul critic de unde nu se mai poate face nimic.
  Ne-a promis un referendum prin care sa decidem oprirea modificărilor legislative care slabesc si subordonează puterea judecătorească. De ce nu il organizeaza? Ce așteaptă de fapt?

 5. Albitura lasa semne pe chipul doamnei ex procuror comunist!!!

 6. Domilor de la g4media , parerea mea este ca sunteti un site de stiri serios ,
  dar nu imi explic cum de scoatei la rampa o asemenea creatura precum macovei .

  • Creaturi sinistre sunteti voi impreuna cu patronii care va platesc ,de la psd – alde. Va revolta o cerere onesta de a apara statul de drtept, dar nu va revolta faptul ca sunteti in solda unor idioti, analfabeti si penali. Asta zic si eu inteligenta !

  • Asa cum publică si prostiile debitate de o fosilă zburatoare aflată in picaj catre Haznaua 3…

  • E bine ca te-a angajat PSD la postaceala, nu te accepta nicaieri in alta parte fara macar o diploma de liceu.

  • Domnilor faceti o confuzie: postacii cu pricina nu sunt angajati de psd-alde. Astia sunt slugile lui voiculescu, de acolo primesc punctajul si ratia de pufoaika. Grupul cel mai activ de trolli pro-GIO este la intact. Sunt coordonati de un idiot celebru care-si spune „jurnalist” si primesc temele de postaceala prin secretariatul cameliei voiculescu. Se lucreaza pe principiul zece nick-uri per IP si se cred intangibili pentru ca adminii forumurilor pe care le trolleaza nu publica IP-urile…

 7. polenta voda si actiunea justificata pe care le solicitati herr prasidentului, musca si chilotii de tabla.
  marioneta de al grifco ajunsa patachina de la cotroceni, si voi sperati in desteptarea spielohesenului di somnul cel de moarte, ha!ha! ha!

 8. Iohannis n-o sa faca nimic, din pacate pentru noi toti. Prezenta lui in fruntea tarii este inoportuna, daca nu cumva de-a dreptul periculoasa. Imi pare rau ca mi-am irosit votul pe el.

 9. A nascut Monica Macovei? Scuze, Elena Udrea…

  • A nascut, iar primul cuvant spus de copil a fost: ”Biruinţa”. Asa ca musai trebuie facut marinar, cand o sa creasca mare….

  • Si-odata cu cordonul ombilical i-au taiat si suvita !

   PS. Manca-l-ar tata de costaricanez ! 😉

 10. Nu ma nicio indoiala ca Presedintele va face tot ce e posibil ca sa impiedice acapararea completa si ireversibila a intregii puteri politice de catre Dracnea si ai lui.

 11. Din pacate Iohannis semneaza tot ce vine de la PSD-Alde.Totul pana la mandat si suspendare.Nu e suficient sa tipi la 250 de hoti.Vrem referendum pe justitie domnule presedinte!!!

 12. Johannis e destul de slab pe plan politic. De fapt nu este om politic. Nu are viziune, nu are forta politica, orice „actiune” a lui e moale, fara consistenta, deci fara efect si eficacitate. Pe Veorica trebuia sa o respinga cu un „dos de palma”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.