G4Media.ro

Macovei: Kovesi şi ceilalţi doi candidaţi la şefia Parchetului European vor fi…

Macovei: Kovesi şi ceilalţi doi candidaţi la şefia Parchetului European vor fi audiaţi în comisia LIBE a Parlamentului European pe 18-19 februarie

Europarlamentarul Monica Macovei a explicat pentru G4Media.ro paşii ce vor urma pentru desemnarea Procurorului şef european, după ce juriul de selecţie a înaintat Consiliului UE şi Parlamentului european lista scurtă cu 3 candidaţi: Laura Codruţa Kovesi (România), Jean – Francois Bohnert (Franţa) și Andres Ritter (Germania).

Potrivit lui Macovei, cel mai probabil pe 18-19 februarie va avea loc audierea celor trei candidaţi în comisia LIBE a PE (comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne). Audierea va fi publică, iar candidaţii vor primi dinainte temele de discuție, aşa cum se procedează de fiecare dată: „Aşa procedăm, de exemplu, şi în cazul membrilor Curţii de Conturi. Le trimitem nişte întrebări ca să se ghideze, dar aceasta nu înseamnă că nu vor putea fi puse şi alte întrebări. Ei îşi vor face o mică prezentare, apoi urmează întrebările”.

După audierea publică din Comisia LIBE va urma votul. În paralel, a explicat Monica Macovei, comisia COREPER II (ambasadorii la Bruxelles ai ţărilor UE) va da şi ea un vot.

Va urma o negociere între comisiile LIBE şi COREPER până se va ajunge la un consens pentru un nume. Candidatul stabilit prin consens va merge apoi în plenara PE, care va da votul final. Apoi Consiliul UE va lua act de decizia CE. „Nu mai este nevoie de un vot în CUE pentru că deja Consiliul va fi fost reprezentat de comisia COREPER, adică de ambasadori, reprezentanţii şefilor de stat şi Guvern”, a explicat Macovei.

Cum se stabilește mandatul României în Consiliul UE. Hotărârea de Guvern 34/2017 stabilește clar modul în care este elaborat mandatul României în formatele de lucru ale Consiliului UE. Astfel, potrivit articolului 9, proiectul de mandat este elaborat de ministerul de linie (în acest caz, Ministerul Justiției). Proiectul de mandat trebuie să aibă avizul Ministerului de Externe și apoi, în final, să fie aprobat de premier. Cu alte cuvinte, în dosarul privind alegerea Procurorului European, propunerea va fi făcută de ministrul Tudorel Toader, iar aprobarea finală este a premierului Viorica Dăncilă.

Cum s-a poziționat deja Ministrul Justiției. Tudorel Toader, a declarat pe 4 februarie că juriul tehnic care a selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă pentru funcția de procuror şef european nu cunoaşte abuzurile pe care aceasta le-ar fi comis în România. Tudorel a anunțat că trimite fiecărui ministru de justiție din UE decizia CCR privind demiterea acesteia din funcția de șefă a DNA.

„Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Mare grija, diversiunile mafiei institutionale romanesti nu au limite…. „Ne dăm foc la toate autobuzele….” sau ”atacul asupra manifestantilor din 10 august a fost premeditat si …”.

  2. In comisia LIBE am vazut ca sunt 60 de membri de drept, si 60 de membri supleanti. Romania are trei colo, si alti trei dincolo. Cei trei membri de drept sunt Monica Macovei, Traian Ungureanu(PNL) si Csaba Sogor(UDMR). Supleantii apar doar daca lipsesc membrii de drept. Cel putin in comisia LIBE, dupa audieri, probabil CSABA ala va vota impotriva, ca demn tovaras de guvernare cu psd-draknea, ce se afla.
    Singurul organism unde bubosul poate pune strambe cred ca este comisia COREPER II, cea formata din ambasadorii la Bruxelles ai tarilor UE, pentru ca doar acolo deschide gura, amuti-l-ar Dumnezeu! Este evident cu ce mandat se va duce bubosul in COREPER II, dar acolo, chiar daca el nu o sustine pe Kovesi, este interesant pe cine ar sustine, probabil pe unul dintre ceilalti doi. Oricum, va fi de circ si panarama sa ai un candidat din tara ta pe prima pozitie, si sa nu ti-l sustii, ba mai mult, sa mai si arunci cu laturi pe el. Cei din comisia LIBE, unde candidatii vorbesc liber si raspund la intrebari, vor putea face diferenta intre bubos si d-na Kovesi, prin viu grai, pentru ca au avut ocazia sa-l asculte pe bubos mai demult, cand l-au incalecat cu intrebarile, si el le-a raspuns „cormorani”(a sustinut ca sintagma „stat de drept” este una flexibila ca sens, in functie de stat, de s-a crucit LIBE).

    • Gabriela, gunoierul lepros ii face un serviciu Codruței, cu cât se agită mai mult. Vezi Junker, nu ar fi o premieră. Nu cred ca sunt aia rude cu TR, sa creadă orice. Cred ca au motive întemeiate pentru care au selecționat-o, incompatibile cu spusele retardatului licențiat în drept.

    • *Tusk, nu Junker, scuze. Oboseala..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.