G4Media.ro

Lukașenko îi cere ajutorul lui Putin, pentru a face față sancțiunilor impuse…

Lukașenko îi cere ajutorul lui Putin, pentru a face față sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, aflat sub presiune din cauza sancţiunilor dictate de Uniunea Europeană, a cerut marţi sprijin suplimentar din partea Rusiei, în cadrul unei întâlniri cu omologul său Vladimir Putin, relatează Agerpres.

„Evoluţiile sunt nebuneşti. În fiecare zi se schimbă ceva”, a spus Lukaşenko la Palatul naţional al congreselor de lângă Sankt Petersburg.

Mass-media de stat din ambele ţări s-au arătat surprinse că întâlnirea celor doi preşedinţi, a patra din acest an, nu a fost anunţată în avans.

Rusia ţine în viaţă Belarusul – în mare parte izolat din cauza reprimării cetăţenilor săi – din punct de vedere financiar printr-un pachet de împrumuturi.

Vladimir Putin a afirmat că schimburile comerciale între Belarus şi Rusia sunt înfloritoare, în pofida sancţiunilor, şi că Minskul îşi achită datoriile faţă de Moscova.

”Per total, Belarus rămâne un partener important şi de încredere pentru noi în sfera economică”, a adăugat Putin.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri mai plănuiesc să-şi coordoneze răspunsul la ”tentativele Occidentului de a inflama situaţia în Belarus”.

Mulţumită Rusiei, Belarus rezistă ”loviturilor economice” ale Occidentului, a spus Lukaşenko, care a descris sancţiunile drept ”terorism împotriva poporului belarus”.

Din acest motiv, autorităţile de la Minsk iau acum măsuri împotriva ONG-urilor şi presei finanţate de Occident, a adăugat el, spunându-i lui Putin că situaţia actuală ”nu este un dezastru” pentru Belarus.

”Ne vom ocupa de acest terorism şi de celelalte lucruri”, a mai afirmat el.

În acest timp, mişcarea pentru democraţie din Belarus a denunţat o represiune extrem de severă, în care disidenţi au fost torturaţi şi ucişi. Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, în Belarus există mai mult de 500 de deţinuţi politici.

Sursa foto: kremlin.ru

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

 1. UE are dreptul suveran sa suspende accesul altui stat la economia UE, sau accesul unor persoane, sa suspende vize si multe alte lucuri mai ales cand sunt incalcate drepturi si libertati ale omului.
  Lukașenko poate sa faca ce vrea el, sa se descurce, sa se duca la Putin si sa-i pupe pantofii pentru bani, e treaba lui. Daca Putin are bani de dat sa-i dea, si toti sunt fericiti.
  UE nu este obligata sa sustina in nici un fel regimul Lukașenko daca nu vrea, e dreptul ei.

  Lukașenko aduce avioane de irakieni si sirieni in Belarus doar ca sa-i trimita peste granitain Lituania.
  Deci e suparat ca UE nu-si plateste singura pentru emigrantii pe care el vrea sa-i arunce in UE.

  Cred ca Lukașenko e pe foras oricat ar in cerca Putin sa-l ajute. Apropo, economia Rusiei este cam pe langa cea a Italiei sau Spaniei si Putin are problemele lui, asa ca bani prea multi nu o sa gaseasca la Moskowa, nu pe termen lung. Iar UE isi permite sa astepte si sa lase Rusia sa plateasca pentru papusa lor din Belarus.

  Cainii care il pazesc acum or sa-l tradeze imediat ce ramane fara milioanele de dolari cu care le cumpara loialitatea. O sa moara ca Ceausescu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.