G4Media.ro

Lukaşenko afirmă că Putin i-a promis ajutor pentru asigurarea securităţii Belarusului şi…

Lukaşenko afirmă că Putin i-a promis ajutor pentru asigurarea securităţii Belarusului şi respinge medierea externă

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, aflat în dificultate în urma unei masive mişcări de contestare post-electorală, a respins sâmbătă orice mediere externă între el şi opoziţie şi a susţinut că omologul său rus Vladimir Putin l-a asigurat cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea Belarusului, relatează agenţia Belta, citată de AFP şi Reuters.

”Ne-am înţeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului”, a spus Lukaşenko în urma unei convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin. ”Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)”, a amintit el, după ce a pus actualele manifestaţii din Belarus pe seama unor ingerinţe externe.

Lukaşenko a mai menţionat că a convenit cu Putin să continue ”consolidarea” Uniunii între Rusia şi Belarus, o alianţă interguvernamentală între cele două ţări.

Pe de altă parte, preşedintele belarus a respins orice mediere externă, propusă în special de Polonia şi ţările baltice, pentru a ajunge la o înţelegere cu opoziţia care contestă rezultatul scrutinului prezidenţial pe care el l-a câştigat cu peste 80% din voturi şi care a generat ample manifestanţii reprimate de forţele de ordine. ”Nu avem nevoie de niciun guvern străin, de niciun mediator”, a punctat Lukaşenko în timpul unei reuniuni cu ministrul său al apărării.

Polonia, Lituania şi Letonia au propus miercuri un plan de mediere care să prevadă crearea unui ”Consiliu naţional” pentru soluţionarea crizei politice din Belarus. ”Fără a dori să-i ofensez pe liderii acestor republici, aş dori să le spun să-şi vadă de treabă”, a răspuns sâmbătă Lukaşenko acestei iniţiative.

”Nu vom vinde ţara nimănui, vom fi stăpâni pe situaţie”, a promis Lukaşenko, în timp ce în stradă continuă protestele împotriva realegerii sale pentru al şaselea mandat prezidenţial consecutiv, manifestaţii soldate până în prezent cu cel puţin doi morţi, circa trei sute de răniţi şi peste 7.000 de arestări.

Înaintea discuţiei cu omologul său rus, Lukaşenko a spus că doreşte să vorbească cu acesta pentru că în opinia sa şi Rusia poate fi ameninţată, iar dacă ”dacă belaruşii nu rezistă, valul va ajunge până acolo”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. bai prostilor…macar daca ati citi istoria, v-ati da seama ca cei de teapa voastra pica..mai devreme sau mai tarziu.

 2. După ce a reușit timp de decenii să facă piruete și să împace toate marile puteri, tătuca a cedat până la urmă lui Putler.
  Puțler, era nevoit să facă manevra rapid și prioritar, să-i promită până și căciula ursului din pădure lui nenea Lukașenko.
  Nu dă bine in fața lumii, mai ales in așa vremuri, (cu Donbass, Crimeea, Siria, pandemia, prețul petrolului și o criză care lovește în curând, plus proaspăta încoronare a sa ca țar) să fie suflate de un exemplu prost pentru populație: Chipurile că ei, poporul, chiar își pot alege conducerea; nu dă bine nici peste zidul chinezesc, iar mai nou, nici peste ocean…
  Vremuri extrem de tulburi… Extrem De Tulburi…

 3. Actualizare știre

  16 august, Minsk / Agenția de presă BelTA (Belarus News)
  Astăzi, 16 august, președinții Alexander Lukashenko și Vladimir Putin au avut o altă conversație telefonică – a doua în două zile. S-a discutat din nou despre situația din Belarus. Președintele rus și-a exprimat opinia asupra situației actuale, ținând cont de presiunea externă exercitată asupra Republicii Belarus. Cei doi șefii de stat au avut consultări amănunțite pe toate problemele, confirmând încă o dată acordul că, dacă situația se agravează în ceea ce privește amenințările externe, părțile vor răspunde în comun în conformitate cu prevederile Tratatului de securitate colectivă.

  https://www.belta.by/president/view/lukashenko-i-putin-po-telefonu-obsudili-situatsiju-v-belarusi-403000-2020/