G4Media.ro

Ludovic Orban amenință cu plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de…

sursa foto: Facebook/ Ludovic Orban

Ludovic Orban amenință cu plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parțiale

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că va depune plângere penală în cazul în care Executivul nu va respecta recenta decizie a Curţii de Apel Bucureşti, prin care este obligat să organizeze alegeri locale parţiale în localităţile în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care consiliul local a fost dizolvat, transmite Agerpres.

Orban, prezent duminică la Vaslui, a precizat că prin nerespectarea deciziei instanţei sunt comise două infracţiuni: împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi abuz în funcţie.

„Voi face plângere penală, ca să se ştie. Nu mă joc cu legea. (…) Cetăţenilor li se interzice dreptul a-şi alege conducători legitimi şi, de asemenea, unor oameni care vor să candideze la primărie li se interzice posibilitatea de a candida. Legea spune că după vacantarea postului de primar sau după dizolvarea consiliului local, Guvernul, în termen de maximum 90 de zile, trebuie să emită hotărârea de guvern privind data alegerilor şi să organizeze alegeri locale. Sensul deciziei date de instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, este ca alegerile să se organizeze de îndată chiar dacă nu e prevăzut „expressis verbis”. (…) Cert este că instanţa a decis: obligă Guvernul să respecte legea. Am apelat la instanţă după interpelări, declaraţii, solicitări publice, după parcurgerea etapei procedurii prealabile. Nu m-a apucat pe mine nebunia să dau în judecată Guvernul, am hotărât să dau în judecată Guvernul doar când am văzut reaua-voinţă evidentă şi încălcarea grosolană a democraţiei şi a drepturilor individuale ale cetăţenilor”, a menţionat Ludovic Orban.

Pe data de 16 martie, Ludovic Orban a câştigat procesul împotriva Guvernului, obţinând în instanţă obligarea Executivului la organizarea alegerilor locale parţiale în localităţile în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care consiliul local a fost dizolvat.

„Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, prevede soluţia instanţei de fond a Curţii de Apel Bucureşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La ăstia de indată,înseamnă de————-indată.Unii dintre ei o sa zică că-i la „mișto”!Numai la Iohannis s-a inteles,cand a trebuit s-o dea jos pe Codruta de la DNA.