G4Media.ro

Lucrările de reabilitare a Farului vechi din Sulina nu sunt încă recepționate…

Sursa foto: ICEM Tulcea

Lucrările de reabilitare a Farului vechi din Sulina nu sunt încă recepționate / Lucrările au început în anul 2019 și s-au încheiat în vara acestui an, dar sunt reclamate mai multe probleme / Este singurul far din ţară amenajat ca muzeu

Lucrările de reabilitare a Farului vechi din oraşul Sulina, realizate în cadrul unui proiect european premiat recent de Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMIR), nu au fost recepţionate până acum, deşi acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă din luna august, informează Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Tulcea, la solicitarea Agerpres, Comisia de recepţie reunită la finele lucrărilor a constatat mai multe probleme, una dintre cele mai importante fiind o construcţie aparent definitivă cu funcţiunea probabilă de post electric de transformare situată pe parcela monumentului.

„Edificiul respectiv nu face parte din proiectul de restaurare avizat de Ministerul Culturii, prin avizul nr. 170 / M / 2019, nu a parcurs procedurile de avizare prevăzute de legislaţia în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, nu cunoaştem să fi fost autorizată de autoritatea competentă şi afectează major percepţia monumentului proaspăt restaurat din spaţiul public”, se arată în precizarea DJC.

Comisia de recepţie a sesizat proiectantul şi constructorul cu privire şi la alte aspecte, printre care modul de realizare a unor lucrări care ar afecta negativ atât percepţia monumentului, cât şi exploatarea acestuia.

Lucrările de reabilitare a Farului vechi din Sulina, obiectiv înscris pe Lista monumentelor istorice din România, singurul far din ţară amenajat ca muzeu deschis publicului, au început în anul 2019 şi s-au încheiat în vara acestui an.

Proiectul de reabilitare a fost premiat de UNRMIR, a anunţat vineri, pe pagina proprie de pe facebook, Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea, instituţia care pune în practică proiectul cu un buget total estimat de 10,2 milioane de lei, finanţat din fonduri europene.

Premiul „Monumente din mediul urban şi rural – Construcţii civile” a fost acordat în cadrul jubileului Trienalei Naţionale de Restaurare desfăşurat săptămâna trecută, la Teatrul naţional „IL Caragiale”, din Bucureşti.

În timpul lucrărilor de reabilitare, Farul vechi din Sulina a fost închis publicului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cat timp directia de cultura este de fapt o direcție care blochează orice restaurare, totul se va dărâma, asta este scopul lui Vizauer, un liberal afon tinut pe funcție doar ca sa blocheze proiecte, sa se aleaga praful de tot