G4Media.ro

Livrările de gaze naturale ruseşti către Germania prin gazoductul Yamal-Europa au scăzut…

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Livrările de gaze naturale ruseşti către Germania prin gazoductul Yamal-Europa au scăzut semnificativ sâmbătă

Conform datelor de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, livrările de gaze naturale ruseşti către Germania prin gazoductul Yamal-Europa au scăzut semnificativ sâmbătă, relatează Agerpres, conform Reuters.

Fluxurile de intrare către Germania la Mallnow au scăzut la 1.217.444 kilowaţi-oră (kWh), de la o medie de 10.000.000 kWh vineri şi aproximativ 12.000.000 kWh joi.

Nu se cunoaşte încă motivul reducerii fluxurilor de gaze naturale spre Europa. Exportatorul rus de gaze Gazprom nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta scăderea livrărilor.

Yamal-Europa este una din rutele majore pentru exporturile de gaz rusesc spre Europa şi traversează Belarus.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa s-au prăbuşit vineri, după ce Rusia a rezervat, în ultimul moment, capacitate de transport de gaze naturale pe conducte.

Cotaţiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut vineri cu până la 16%, în urma anunţului Rusiei care a mai diminuat o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze, temeri care au fost reduse şi de estimările că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa. În plus, prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig care va începe săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior.

Gigantul rus Gazprom a rezervat aproximativ 30% din spaţiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitaţiile overnight.

În replică, vineri cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră.

„Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”, a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Luni, traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit, licitaţie care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrări în luna următoare.

Dacă Rusia va decide să deschidă în sfârşit robinetele, după ce şi-a limitat exporturile la cantităţile prevăzute în contractele pe termen lung, cotaţiile la gze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră, susţine Ole Hansen.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut semnificativ anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. De fapt, Rusia a oprit fluxul de gaze spre Europa, iar Ucraina face eforturi supraomenești pentru a remedia situația. Ce naiba, vă învăț eu să scrieți știrile?

  • Hahahahahaaaaaa!!!! Rusia e Râmaru și Ucraina e Sfânta Paraschiva. Stai sa vezi ce te înjură ăștia pe aici. Dar până se prind ei de caterincă….

  • De ce nu e în stare Rusia să acapareze Ucraina?

  • Ferea, a apărut cap de lupă, vajnicul luptător putinist.

 2. Bo-Z.Z-gorasii nu vor mai primi gaze rusesti indiferent cat de lyimbisti vor fi cu Putler, Ukraina le va taia gazul

  • Vitejii honvezi vor pretext pentru Transcarpatica,numai noi capră….deșelată de sute de ani în aceeași poziție.

 3. Ar fi bine sa opreasca si fluxul de aurolac, alcool, urlete, si murdarie din Piata Iancului, unde „aripa tanara” a Sectiei 8 a facut stat in stat si nu mai poate fi oprita de fortele de ordine… e stare de asediu, cerem ajutorul NATO, UE, Zelinskyyyy, Putin, Soros, Stelian Ion, Vadim Tudor, si Rectorul Universitatii Bucuresti desigur, la pachet cu toti „academicienii” ilustri.

 4. Așa nu-și câștigă Ucraina aliați… Dimpotrivă, chiar!
  Unele chestiuni nu se iartă și nu se uită…

 5. Ucraina are 2 aliati adevarati in UE , Marea Britanie si Polonia din cate s-a vazut , restul joc de glezne…si mai mult vorbe. Dar SUA sunt principalul pilon pe care se bazeaza. Pe „partenerii” europeni nu prea poti sa te bazezi la greu…

 6. Foarte bine, mai puțini bani pentru războiul dement.

 7. Nu era mai simplu sa arunce teava in aer ca sa poata invoca forta majora?

  • Nu.
   Acum Ucraina negociaza cu gazprom. E mai nasol decat sa le impuste rusilor niste racani neinstruiti care mai trebuiau si platiti.