G4Media.ro

Ziua decisivă pentru PSD și PNL. Liderii coaliției au decis comasarea alegerilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ziua decisivă pentru PSD și PNL. Liderii coaliției au decis comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, liste comune la euro și liste separate la locale

Ora 16.10: Cele două partide și-au început ședințele separate

Ora 15.11: Nicolae Ciucă, președintele PNL, a confrmat miercuri că în ședința de dimineață a coaliției PSD-PNL a fost luată decizia ca cele două partide să meargă cu liste comune la alegerile europarlamentare. ”La europarlamentare am decis să mergem cu liste comune”, a spus el la Parlament.

Ora 13.00: La Cotroceni a început ședința CSAT la care participă președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu

Ora 10.48: Liderii coaliției au decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și liste comune PSD-PNL la europarlamentare, potrivit surselor G4Media. La locale, partidele vor merge separat, dar pot exista decizii punctuale de candidați comuni în unele județe.

Acum, liderii PSD și PNL merg în ședințe separate la cele două partide pentru a consfinți înțelegerea. Până atunci, premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis la ora 13.00, la Cotroceni, cu ocazia ședinței CSAT.

Ora 10.35: Rareș Bogdan (PNL) și Mihai Tudose (PSD) au anunțat, miercuri, la ora 10.30, că coaliția a decis strategia comună pentru alegeri, care la ora 16.00 va fi validată în ședințele separate ale conducerilor PSD și PNL, iar decizia finală va fi anunțată public de liderii celor două partide la ora 19.00. Detalii aici.

Ora 9.05: Liderii PSD vor să discute o posibilă decalare a alegerilor prezidențiale în luna septembrie prin adoptarea unui proiect de lege depus deja de UDMR, potrivit informațiilor G4Media. Legislația în vigoare face obligatorie organizarea prezidențiale doar în luna noiembrie, dar proiectul UDMR ar permite organizarea lor încă din septembrie

Ora 9.00: Ședința coaliției a început înaintea orei 9.00 la guvern, unde s-au strâns liderii PSD și PNL

Articol inițial: Liderii PSD și PNL, dar și președintele Klaus Iohannis au miercuri întâlniri în formate diferite pentru a stabili modul în care se desfășoară alegerile, data scrutinelor și eventuala colaborare electorală. Ziua începe cu o ședință de coaliție, urmată de ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la Cotroceni, după care fiecare partid are propria ședință. Mizele sunt: comasarea alegerilor locale cu europarlamentare pe 9 iunie, liste comune la europarlamentare, stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

Ziua decisivă pentru coaliția PSD-PNL a început însă pe fondul unor tensiuni majore provocate de demiterea șefului Agenției pentru Plăți în Agricultură (APIA), gest considerat ”ostil” de PNL.

Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a semnat marți ordinul de demitere a lui Ionuț Lupu (PNL). Demiterea intempestivă a lui Lupu a avut loc cu o zi înainte de ședința decisivă a coaliției privind calendarul alegerilor și în momentul în care Nicolae Ciucă, președintele PNL, era într-o vizită în Spania. Potrivit surselor G4Media, Lupu făcuse în urmă cu câteva săptămâni o plângere la DNA în care a denunțat presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plățile pentru stuful din deltă. Amintim că APIA a stopat plățile, iar Parchetul European (EPPO) a cerut documente de la instituțiile statului în legătură cu modul în care două firme apropiate de baronul PSD Paul Stănescu au ajuns să solicite subvenții europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării.

G4Media a scris miercuri dimineață că liderii PNL îi vor cere premierului Marcel Ciolacu să îl demită pe ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, sau să îl repună în funcție pe șeful APIA.

Liderii celor două partide au mai avut duminică o ședință în care au stabilit de principiu principalele repere ale colaborării politice: alegerile locale vor fi decalate și organizate împreună cu alegerile europarlamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL ar putea participa la europarlamentare pe liste comune.

Cele două partide trebuie să stabilească miercuri dacă la alegerile locale vor merge cu candidați comuni sau fiecare separat.

Ședința coaliției începe miercuri dimineață, fiind urmată de ședința CSAT la ora 13.00. Apoi, PNL are şedinţa Biroului Politic Naţional la ora 16,00, precum şi o şedinţă a Consiliului Politic Naţional al PSD. În cazul unei înțelegeri, liderii Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor anunța împreună rezultatul negocierii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Măi oameni buni este timpul să vă scăpăm de nebunie.
  …………….
  Singura estremă care o vedem la AUR este că se duşmăneşte cu USL aşa cum pretind că PSD se duşmăneşte cu PNL.
  Măi fraţii noştri aţi adunat în AUR toate balamalele eşuate cu toţi măscăricii care nu şi-au găsit loc la ciolan din celelalte partide corupte până în măduva oaselor sau pe cei care chiar partidele astea corupte i-au marginalizat pentru că îi consideră prea instabili la neuroni şi nici ei nu au riscat să se ardă cu ei.
  Măi fraţilor aţi ajuns să vă creaţi duşmani imaginari ca să păreţi mai puţin nebuni ca alţi nebuni şi să păreţi şi voi frecventabili şi să nu vă luptaţi cu adevăratul vostru duşman USR la care nu îi puteţi face faţă că vă bate pe toate palierele şi vă fac numai de ruşine în orice contră care aţi avut-o cu ei, motiv care i-aţi creat pe măscăricii ăştia de la AUR şi vă prefaceţi că USR nu există pretinzând că sunteţi singurii care aţi rămas pe scena politică care să mai fie votaţi.

  Măi fraţilor sunteţi cu capul sau care este problema cu voi că toată mascarada voastră nu vă rezolvă nici o problemă şi nu face decât să arate cată energie inutilă pierdeţi ca să nu faceţi nimica.

  Voi chiar credeţi că există vreun om sănătos la cap care dacă nu vrea să voteze cu voi cei de la PSD şi PNL ar vota vreodată cu cei de la AUR şi SOS, iar dacă nu ar face asta cu cine credeţi că vor vota mai ales că au alternative mai bune decât voi toţi măscăricii la un loc.

  Măi frate asta este ca aia care chiar şi Ciuvică a înţeles-o: „nu votează lumea cu Ciucă şi Ciolacu dar vor vota cică cu Simion”(pe asta măcar aţi înţeles-o ca să înţelegeţi că toată mascarada voastră este exact la fel).

  PS: sigur nu vreţi să vă comasaţi partidele înainte de Europarlamentare ca să aveţi măcar o şansă chiar dacă este mică?😏

 2. USL, clan mafiot.

 3. Remarc cum presedintele, in ultimile lui luni de ”palat” isi continuua tradarea. Nu atat fata de PNL, care este pierdut, cat fata de noi.
  Acum intelegem si de ce nu exista nici urma de sanse pentru Romania atata timp cat PSD exista (cu toti acesti de crocodili ca Stanescu.)
  1) Cum de nu ne revoltam, Delta = Pajiste?
  2) Ciolacu = Omul de paie, pardon, de stuf care are rolul sa ne pacaleasca ca PSD, prin el este un partid mai bun.

 4. Tristă poză!

 5. DNA nu mai exista, exista o armata de angajati speciali, care asteapta sa isi primeasca recompensa numita „pensie speciala”, pe la 47-50 de ani. Cam asa arata „Romania educata” si „Romania lucrului bine facut”.

 6. asta cu „ziua decisiva” in titlu a mai fost de vreo 3-4 ori in ultima perioada
  … dar cand te gandesti ca ei pentru tarisoara se sacrifica ca sa vad cine ia ciolanul …

 7. Ăștia trebuie puși la zid și reintrodusă pedeapsa capitală. Punct.

 8. E bine că se termină odată cu aceste negocieri și vom ști și noi la finalul zilei poziția oficială a actuale coaliții față de alegerile din acest an.Mai mult decăt atât nu se mai poate întinde coarda,să se hotărască odată ce vor și cum vor,că le bat europarlamentarele la ușă.

 9. Văd și gesturi lipsite de logică,adică dacă tu chiar vrei să ajungi la un acord introduci în ziua decisivă,ultimă sorocită tratativelor,condiții suplimentare de negociere nediscutate deloc până atunci cum ar fi mutarea datei alegerilor prezidențiale sau creezi tocmai atunci tensiuni suplimentare prin demiterea(ce pare abuzivă și interesată) a unui șef de agenție al partenerului de coaliție?

 10. Nu e nimic decisiv pentru PSD și PNL, decisiv va fi dacă ne ducem la vot și ne razbunam votând altceva și dând cu ei de pământ!