G4Media.ro

LIVE Ziua 452 de război: Moscova a revendicat cucerirea completă a oraşului…

sursa foto captura video

LIVE Ziua 452 de război: Moscova a revendicat cucerirea completă a oraşului Bahmut / Joe Biden a promis în cadrul G7 furnizarea unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară de la asaltul rusesc din februarie 2022, potrivit AFP.  Anunţul Moscovei a urmat celui făcut de liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Informația pare să fie confirmată și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat furnizarea unui nou pachet de ajutor militar american Ucrainei constând în arme şi muniţii, cu prilejul unei întâlniri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pe marginea summitului G7 de la Hiroshima.

Ora 14:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat din nou că orașul Bahmut ar fi fost complet ocupat de Rusia, așa cum au transmis oficialii de la Moscova. Din Japonia, de la summit-ul G7, Zelenski a spus că soldații ucraineni rămân în oraș, relatează CNN.„Noi continuăm, luptăm. Înțeleg clar ce se întâmplă în Bahmut. Nu pot să vă împărtășesc tacticile militarilor, dar o țară chiar mai mare decât a noastră nu ne poate învinge. Va trece puțin timp și Ucraina va învinge. Astăzi, soldații noștri se află în Bahmut. Dar nu voi împărtăși locațiile”, a declarat Zelenski.

„Bakhmut nu este ocupat de Federația Rusă începând de astăzi. Nu există două sau trei interpretări ale acestor cuvinte”, a adăugat el. Există rapoarte contradictorii cu privire la cine controlează orașul Bahmut, iar CNN nu a putut verifica în mod independent afirmațiile de pe câmpul de luptă.

Ora 11.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski neagă afirmațiile potrivit cărora orașul Bakhmut ar fi căzut în mâinile forțelor ruse, conform purtătorului său de cuvânt, Sergiy Nikiforov. „Cred că nu”, a declarat Zelensky reporterilor, când a fost întrebat atât dacă crede că orașul se află încă sub controlul Kievului, cât și despre afirmațiile potrivit cărora Rusia a capturat orașul. Biroul său a precizat ulterior pentru CNN că președintele s-a referit la afirmațiile Rusiei că a cucerit orașul. „Președintele a negat că Bakhmut a fost preluat”, a declarat Nikiforov. „Nu există nimic. Au distrus totul. Nu există clădiri. Este păcat, este o tragedie, dar pentru astăzi Bakhmut este doar în inimile noastre”, a declarat Zelensky, vorbind alături de președintele american Joe Biden la Hiroshima, înaintea unei întâlniri tete-a-tete.

Ora 11:20 Preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a felicitat duminică pe militarii ruşi şi pe mercenarii din grupul Wagner pentru „eliberarea” oraşului Bahmut, pe care îl identifică cu numele său din perioada sovietică, Artiomovsk, relatează Reuters.

Ora 10:27 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să confirme duminică, din Japonia, pierderea oraşului Bahmut în faţa trupelor ruse, când a fost întrebat înaintea unei întâlniri cu Joe Biden dacă localitatea se mai află sub controlul Kievului, relatează Agerpres citând Reuters şi AFP. „Cred că nu”, a afirmat preşedintele ucrainean. „Astăzi, Bahmut nu este decât în inimile noastre”, a adăugat el. Atacul asupra oraşului în mare parte distrus a fost condus de trupele de mercenari ale Grupului Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a anunţat anterior în cursul zilei că trupele sale i-au alungat în cele din urmă pe ucraineni din ultimul punct de rezistenţă din oraş.

Ora 09:30 La întâlnirea de duminică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pe marginea summitului G7 de la Hiroshima, președintele SUA, Joe Biden a promis  furnizarea unui nou pachet de ajutor militar Ucrainei constând în arme şi muniţii, potrivit AFP. Acest nou pachet de ajutor va include „muniţii, artilerie, vehicule blindate”, a declarat Joe Biden, la câteva zile după ce şi-a dat acordul aliaţilor Washingtonului pentru a furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei.

Ora 09:10 Anunţul Moscovei privind controlul complet asupra orașului Bahmut a venit la scurt timp după ce liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat această informație, sâmbătă seara.  Dacă va fi confirmată, capturarea oraşului Bahmut ar permite Rusiei să afişeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare. Ar interveni, de asemenea, înaintea unei contraofensive de amploare pe care Kievul spune că o pregăteşte de luni de zile, relatează AFP.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, după comunicatul de presă ministerului apărării, a felicitat grupul Wagner şi armata pentru „finalizarea operaţiunii (care a făcut posibilă) eliberarea oraşului Artemivsk”, potrivit unui comunicat al Kremlinului preluat de către agenţiile ruse de presă, printre care TASS.

Viceministrul ucrainean al Apărării Ganna Maliar a afirmat pe Telegram că apărătorii ucraineni controlează în continuare „anumite instalaţii industriale şi infrastructuri”, precum şi clădiri de apartamente, deşi „situaţia (este) critică”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Toti vatnikii si floarea trollimii au iesit la produs pe net dupa anuntul de ieri.
    Sarbatoresc nevoie mare cucerirea unor ruine dupa 9 luni, la fel ca si cu Mariupol.
    Herson, Kiev, Harkov? Nu au auzit de astea.

  2. Dupa o serie de infrangeri umilitoare armata rusa a ocupat Bahmut…. :)ce oameni care vor cu tot dinadinsul sa gandim cum vor ei