G4Media.ro

VIDEO Iohannis după CSAT: Modificările la legile justiției, valul de pensionări din…

VIDEO Iohannis după CSAT: Modificările la legile justiției, valul de pensionări din sistem, au generat grave amenințări la adresa siguranței naționale / Corupția și incompetența distrug statul

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) că situația de la Caracal este rezultatul punerii pe primul loc de către decidenții politici a salvării și protejării infractorilor.

”Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili. Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice”, a subliniat președintele.

”Din analiza foarte serioasă s-a constatat că instituțiile nu au reușit în urma unui lung șir de erori, să asigure un drept fundamental: dreptul la viață”, a mai spus Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui după ședința CSAT:

 • Am condus astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care am analizat rapoartele Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal.
 • Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituțiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor şi când deschiderea porților închisorilor devine grija decidenților politici.
 • Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranța oamenilor.
 • Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili.
 • Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice.
 • Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.
 • Cetățeanul trebuie să-și recâștige încrederea în stat și în instituții, să se simtă protejat în țara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac această datorie.
 • Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc:
  • întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor; deși dispariția a fost raportată în data de 24.07.2019, ora 20:30, acestea au debutat în dimineața zilei de 25.07.2019, ora 08:30;
  • nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”
  • atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei române față de victimă, aceştia neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta;
  • problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională, începând cu relaţionarea operatorilor din Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor;
  • lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT;
  • dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.
 • Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a constituit-o numirile în funcții pe criterii politice
 • Din analiza foarte serioasă s-a constatat că instituțiile nu au reușit în urma unui lung șir de erori, să asigure un drept fundamental: dreptul la viață
 • În aceste zile m-am consultat cu specialiști din justiție și siguranță publică pentru soluții concrete
 • Nu am atribuții executive, dar voi transmite tuturor instituțiilor soluțiile pe care le propun
 • Am solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme și proceduri de reacție rapidă și corelare a tuturor instituțiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului.
 • De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgență legislația actuală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care sunt afectate viața, libertatea și integritatea corporală, identificarea modalităților de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului și analiza situației Sistemului de urgență actual 112.
 • Am solicitat în cadrul ședinței de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflați în nevoie.
 • Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale a domnului Vasilca.
 • Am cerut STS un control atent și serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluțiile pentru o mai bună funcționare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competență și seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme.
 • Oamenii din fruntea acestor instituții trebuie să fie respectați pentru abordarea lor profesionistă și pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experți, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel.
 • Este important ca profesioniștii români din sistemul de stat, indiferent de funcție, să fie încurajați să își facă meseria și să fie ținuți departe de disputele cu mize politice.
 • România puternică înseamnă consolidarea instituțiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim plan.
 • Statul român trebuie resetat, cu profesioniștii pe care îi are și pe care îi poate atrage, și cu o conducere politică ce înțelege care îi este rolul – acela de a întări statul, și nu de a-l slăbi, de a îmbunătăți serviciile publice și de a proteja cetățenii și a le garanta o viață mai sigură și mai prosperă în țara lor.
 • Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști.
 • Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție, să își schimbe abordarea față de funcția publică.
 • Pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă ai noștri – vin ai noștri și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau alungați din țară.
 • Tot în cadrul şedinţei de astăzi, am aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Brașov să fie declarat obiectiv strategic de interes național.
 • În acest context, am atenționat-o pe doamna prim-ministru că, încă de la finalul anului trecut, este în vigoare o lege pe care Guvernul continuă să o încalce și care prevede obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei.
 • Avem o nouă dovadă a incapacității acestei guvernări de a dezvolta România.
 • Este deplina responsabilitate a Guvernului de a găsi acele soluții care se impun pentru a putea realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de români, inclusiv posibilitatea declarării și acestui obiectiv de infrastructură ca unul strategic de interes național, lucru pe care l-am propus foarte concret în ședința CSAT-ului de astăzi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Iohannis PRESEDINTE!

 2. Foarte bine argumentat si expus domnule presedinte.
  Speram in mai bine cu un guvern serios si competent.

 3. Are omul asta un talent sa nu spuna nimic.
  Trebuia sa ceara demisia guvernului.

 4. Foarte bine, cuvantul de ordine este competenta pentru numirile nu numai pe pozitiile tehnice dar si pe cele mai inalte, bunaoara ministri. Va rugam domnule Presedinte sa nu mai acceptati nici un ministru care nu are calificarea pentru ministerul respectiv. Cum ar fi Fifor (chipurile absolvent de filosofie) indiferent de zecile de cursulete facute in alte domenii ca aparare (de unde are doar diplome fara sa fi calcat pe acolo), nu are ce cauta la Interne. Propuneti domnilor pesedisti un politist adevarat, cu studii, specializari si experienta in acest post. Terminati cu propunerile de tutari habarnisti devotati psd.

  • Cam bine zici. Și Herr Iohannis așijderea, cu „am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții”. Decît ca după ce însuși-domnia-sa a numit-o-n funcție pe competenta Dăncilă, e normal ca numirile din aval să curgă pe niveluri de competență echivalente, nu, dom’ președinte?!

 5. Respect, domnule presedinte!

 6. Sper ca Barna sa nu faca la fel ca Johannis si sa ceara demisia guvernului cand acesta greseste.
  Omul asta vorbeste pentru ca ii place sa se auda vorbind , alt efect nu are

  • Deageaba o tot dregeti cu gradinita voastra de copiii USR.
   Barna s-a descalificat complet in fata votantilor pro democrati prin ipocrizie si naivitate.Cum sa devina asta presedinte.

  • Johanis? ii place sa se auda vorbind? ha ha! asta e tot ce poti?

  • Cu ce ocazie sa faca Barna una ca asta? Unde are Barna govern si noi nu am aflat?

  • @aliona – Iar tu delirezi gratios, doar, doar te asculta cineva. Ghinion, in afara de colegii tai postaci si de sefii in solda carora esti, nu te baga nimeni in seama.

  • Cere demisia, psd-ul nu demisioneaza, asta este deci inutil.
   Cand vorbeste nu va place, cand tace e Ficus. Totusi tot ce spune are sens, sunt lucruri care trebuie rezolvate imediat, nu lasi sa se duca totul de rapa, psdul trebuie facut sa guverneze. Nu poate, sa plece si sa fie alegeri anticipate.

 7. Mergeti la vot si dati jos mafia psihopata PSD.

 8. Cine te-o mai vota pe tine! Cara-te de la Cotroceni! Sa vina Barna! Barna presedinte!
  Nulitate de presedinte ce avem.

 9. ” … am atenționat-o pe doamna prim-ministru că, încă de la finalul anului trecut, este în vigoare o lege pe care Guvernul continuă să o încalce și care prevede obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei”

  Cam dur, presedintele Iohannis. Aceasta fraza este o acuzare explicita de neglijenta in serviciu. Dupa formularea ei publica, se transforma automat in amenintare cu acuzatia de abuz in serviciu, daca dupa aceasta „atentionare” guvernul continua sa nu construiasca autostrada Moldovei. Asa-i trebuie guvernului daca vorbeste gura fara el.

  Nu mai ramane decat un milimetru pentru ca acuzatia de abuz in serviciu sa fie transmisa parchetului general. Stiti ce inseamna asta, da?

 10. Fifor, propus candidat la MAI
  CV: http://www.cdep.ro/pdfs/guv201801/CV_Fifor.pdf
  absolvent de litere+ doctorat + zeci de cursuri si „specializari” facute in timp ce era parlamentar

  Competente si aptitudini in utilizarea calculatorului: Windows 2000 XP, Microsoft Office 2007, Powerpoint si Internet Explorer (bunica-mea (85) are mai multe aptitudini decat Fifor)
  Si mai pretindeti sa se descurce aia din Caracal cu programe de localizare.

  • Hahahahhaha, cata dreptate ai.
   Superb comentariul. Bravo.
   Sa stea oamenii linistiti ca vine Fifor si rezolva tot.
   Dormiti linistiti ca dau politicienii reset Romaniei si se tansforma in Austria in 5 ani.

 11. Sa mai spuna cineva ca Romania este tara care garanteaza siguranta UE in partea estica, cand nu-i capabila sa garanteze viata propriilor cetateni. Un stat disfunctional, capturat de mafioti. Restructurare din temelii, daca vrem sa mai existam ca natie.

  • Sincer, asa am sperat si eu de la (falsa) revolutie incoace, ca se duc aia batrani si comunisti si vine omul nou si se reseteaza.
   Mama mi a zis de la revolutie cand aveam 8 ani ca nici in 500 de ani n o sa se reseteze nimic.
   Am plecat si nu ma mai intereseaza decat partial dar pe cat facem pariu ca o sa se schimbe nimic vital intr un viitor apropiat, ma refer la ani?

 12. Stie careva daca Terminator 2 era dotat si dansul cu lansatoare de rachete sau la vremea respectiva era mult prea devreme, tehnic vorbind…?

 13. Mai klauSS-ule , in afara decat sa mesteci vorbe intr-un limbaj de lemn , nu stii altceva , deoarece tu ai fost toata viata un parazit bugetar , in cazul in care ai-i fi capabil de ceva , propunerile tale ar fi la obiect . I-ai mai aburit pe credului cu „Rmania lucrului bine facut ” care de fapt nu exista , a fost o minciuna mizerabila , din partea ta .

 14. Ficuse draga, astea le stiam si noi.
  Intrebarea de 1000 de puncte este de ce le-ai urmarit cu atentie fara sa faci/zici nimic si ai semnat ca primaru tot ce tiau dat aia la semnat?
  ESti la fel de partas la toata treaba ca orice psd-ist imputit.