G4Media.ro

VIDEO Viorica Dăncilă: Văd un om laș și arogant, care nu poate…

VIDEO Viorica Dăncilă: Văd un om laș și arogant, care nu poate explica cei cinci ani în care a fost președintele României. Văd teama de dialog, de întrebări, de adevăruri incomode. Iohannis nu a avut nicio întâlnire cu românii din diaspora

Candidata PSD la Președinție, Viorica Dăncilă, a susținut o conferință de presă, la Palatul Parlamentului, care a durat două ore și jumătate, în care l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că este „laș și arogant”, care are teamă de dialog, de întrebări, de adevăruri incomode, care nu își poate justifica salariul de președinte și care îi tratează cu dispreț pe români. Dăncilă l-a acuzat pe Iohannis că a blocat Guvernul, a fost în vizite externe fără să aducă nimic concret pentru țară și care nu a avut întâlniri cu românii din diaspora.

Conferința a început la ora 18.00, cu o oră înainte de dezbaterea organizată de candidatul PNL, Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale Vioricăi Dăncilă:

Indiferent dacă presa te apreciază sau este ostilă, trebuie să ai o abordare echilibrată față de presă. Am tot sperat că vom avea o confruntare care să arate respectul pentru români.

Klaus Iohannis vrea o dezbatere doar în fața celor pe care îi agreează sfidând românii care l-au votat dar și pe cei care nu l-au votat.

Văd teama de dialog, de întrebări, de adevăruri incomode.

Am avut multe jigniri din partea lui Klaus Iohannis, multe atacuri. O confruntare ar arăta cum suntem fiecare dintre noi, cum suntem pregătiți pentru funcția prezidențială, dar mai ales ce am făcut în funcțiile pe care le-am avut.

Cred că avem această responsabilitate față de cetățeni să venim cu un raport și cu propria viziune

Văd un om laș și arogant, care nu poate explica cei cinci ani în care a fost președintele României. Eu îmi fac datoria și voi veni cu un bilanț comparativ.

În domeniul politicii externă, Klaus Iohannis a avut 25 de deplasări externe și 40 de primiri la București. Nu am văzut nimic concret pentru România. S-a întors din SUA cu o șapcă și 3 poze. De la Bruxelles nu am văzut nimic despre Schengen și MCV.

Eu am avut 40 de vizite externe și 100 de primiri la București am căutat ca de fiecare dată să vin cu ceva pentru România.

În timpul guvernării PSD România a avut a doua cea mai mare creștere economică din UE. Salariul minim a crescut, salariile medicilor s-au triplat și astfel am oprit exodul. Salariile profesorilor au crescut cu 80%, au crescut salariile în apărare, ordine publică.

Președintele nu a făcut decât să dezinformeze, s-a opus constant creșterii pensiilor și salariilor.

Am finalizat construcția a peste 100 de grădinițe și creșe. Iohannis și-a blocat postul de profesor și a avut „România educată”, care nu s-a concretizat cu nimic.

Am dotat spitalele cu aparatură modernă.

Singurul lucru pe care l-a făcut Klaus Iohannis în domeniul sănătății a fost să afecteze programul de rezidențiat. A realizat ce știe cel mai bine: să blocheze.

În agricultură am luat foarte multe măsuri pentru agricultorii români, care au avut impactul așteptat în toate zonele țării. Casa agroalimentară Unirea, unde românii pot să-și desfacă produsele. Ce a făcut Klaus Iohannis pentru agricultură? A blocat un ajutor de stat de 130 de milioane pentru fermieri.

În relația cu românii din diaspora. Acum Klaus Iohannis pune foarte mare accent pe votul din diaspora, dar ce a făcut pentru români ca să-i aducă acasă? Românii s-au săturat de lozinci.

Am implementat programul Start-up diaspora, am implementat programul de facilități pentru agricultură, am facilitat votul în diaspora, astfel încât să poată vota trei zile și prin corespondență.

Iohannis nu a avut nici măcar o deplasare pentru românii din diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în țări cu diasporă mare, nu s-a întâlnit cu ăștia și nu a vorbit ce face pentru ca ei să se întoarcă acasă.

Sunt foarte multe lucruri de spus pentru blocajul permanent la adresa Guvernului, despre ură, dezbinare, despre Guvernul meu, parlamentul meu, comisarul meu, despre un președinte dictator, care nu a dat niciun interviu, care i-a privit pe români cu aroganță. Vedem un președinte cu o abordare extremistă, care nu înțelege că președintele României nu este președintele unui partid politic, este președintele tuturor românilor. Un președinte trebuie să vină în fața romnilor nu să jignească, ci să vină cu soluții și să recapete demnitatea românilor.

Întrebări la care ar trebui să răspundă:

De ce nu ați făcut nimic dle Iohannis în cei cinci ani de mandat? Singura preocupare a fost bifarea unui nou mandat.

Cum v-ați simțit când ați primit salariul în fiecare lună fără să faceți nimic pentru români? Acel salariu l-ați primit tot din partea românilor, chiar ați crezut că nu aveți nicio responsabilitate?

În 2014 a spus că va renunța la imunitatea prezidențială. De ce i-ați mințit pe români? De ce nu ați făcut un referendum? Eu nu am avut nevoie de imunitate pentru a fi premier. De ce vă este frică? nu cumva dosarele penale pe care le-țai avut sau le mai aveți sau problemele cu justiția?

La summit-ul de la Sibiu a promis că România va intra în Schengen. Dle Iohannis vă asumați acest eșec al politicii externe?

Am văzut că de fiecare dată a ieșit public și cu un  discurs extremist, antidemocratic și antieuropean. A spus că PSD trebuie să dispară, primarii PSD trebuie să dispară. Cum explicați protocolul pe care l-ați semnat cu Adrian Năstase între 2000-2004? Cum explicați că în 2009 ați vrut să fiți premier din partea PSD? Să înțelegem că avantajul personal este mai important decât avantajul național? Că nu contează PSD, PNL, ci cine vă oferă un confort?

Sunt foarte multe întrebări, dar nu vreau să-l obosesc. Dle președinte, nu ne-ați lămurit de unde știu cei din apropierea dvs. că trebuie să mă întâlnesc cu o dezbatere cu procurorii? Aceasta este justiția independentă pe care o doriți?

Ați intervenit brutal în justiție când ați cerut desființarea Secției Speciale, când ați cerut demisia șefului DIICOT, când sunteți de acord că cei care nu sunt de acord cu dvs. trebuie să meargă în fața procurorilor. Aceasta este o justiție independentă?

Ce ați făcut când ați văzut că în România au existat abuzuri?

Cred și acum că este necesară o dezbatere, avem această responsabilitate pentru români, pentru presa din România. În ultimele zile, Iohannis ar trebui să dea dovadă de respect, nu de lașitate și să venim în fața românilor așa cum suntem și să decidă românii care dintre noi merită această funcție, care dintre noi merită votul lor.

Această teamă arată că aveți multe lucruri de ascuns. Poate că aceste tichete pe care de-a lungul timpului mi le-ați lipit mie vi se potrivesc mai bine dvs.

Haideți, dați dovadă de curaj, veniți în fața românilor.

Întrebări și răspunsuri:

– Vă asumați asaltul asupra justiției?

Nu-mi asum aceste lucruri. Nu ați văzut premierul Dăncilă făcând un asalt asupra justiției. Întrebarea trebuie să i-o adresați președintelui Iohannis. Eu nu am intervenit niciodată în justiție, iar când ministrul just a îăncercat să intervină, eu am intervenit. Preșdintele nu trebuie să intervină în justiție, pentru că trebuie să fie un model

– Aveți vreo declarație în care vă condamnați modificările la legile justiției?

Această întrebare trebuie să o adresați parlamentarilor. Toate deciziile se iau în forurile statutare, există democrație în PD, nu doctatură și toate deciziile se iau în forurile statutare. Nu știu de ce trebuie să mă întrebați pe mine

– Susțineți investițiile chineze?

Trebuie să avem o relație corectă cu China, bazată pe respect reciproc și bazată pe intersele reciproce legitime. Nu se putea proba 5G fără premierul României, Eram la Bruxelles, am dat acordul pentru 5G și miniștrii au aprobat. Nu s-a aprobat în ședință, pentru că premierul era la Bruxelles. Știu că a existat această dezinformare că 5G și acordul pe energie nucleară le-a făcut președintele. Fals, uitați-vă în lege.

– Când s-a adoptat prima Constituție după revoluție?

În 1991 și a fost modificată în 2003.

– Cazul Cameliei Simicală.

Cunosc cazul, chiar am vorbit la telefon. E un caz de suflet, voi face tot ce pot să ajut o femeie care luptă pentru familia ei.

– Ați votat în PE împotriva ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei? Care erau măsurile și până la ce dată se vor aplica?

Vorbiți despre embargoul aplicat Rusiei. Nu am votat împotrivă.

– Ați votat împotriva prelungirii sancțiunilor.

De cele mai multe ori în PE deciziile de vot se iau în grupul politic. Nu am aplicat acest lucru când era vorba despre mpăsuri care vizau România sau împotriva României, cum au votat cei din PPE. Când în grupul politic s-a luat o decizie în privința Rusiei, ne-am aliniat toți grupului politic.
Embargoul politic, au fost mai multe tentative de a fi ridicat, au fost multe dezbateri și unul dintre argumente a fost cel agricol. A fost o presiune din partea fermierilor pentru a ridica embargoul pe domeniul agricol.

– Considerați că personajul Dragnea a fost un om bun sau rău pentru România?

Care considerați că a fost mai bun Băsescu sau Iohannis? (…) Noi ne asumăm istoria acestui partid și ne asumăm fiecare lider și cu bune și cu rele, învățăm să nu mai repetăm greșelile. Liviu Dragnea a avut și lucruri rele, și lucruri bune. Lucru bun – programul de guvernare și câștigarea alegerilor din 2016.

– Cum trebuie să fie relațiile cu Rusia și cu China?

Trebuie să avem o relație corectă atât cu Rusia, cât și cu China. În același timp trebuie să ținem cont de relațiile europene. O relație corectă îânseamnă o relație bazată pe dialog și pe relațiile internaționale.

– În calitate de președinte veți aproba mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim?

Eu am făcut atunci o declarație politică în care am spus că sunt de acord cu mutarea ambasadei. Voi face o analiză luând în considerare opiniile tuturor instituțiilor. Atâta timp cât partenerul nostru strategic, SUA, a mutat ambasada, cred că și noi putem să luăm această decizie. Cred că fiecare stat are această opțiune de a-și stabilit capitala. (…) Nu o să încalc nicio prevedere legală și o să respect legea.

– Unirea cu Republica Moldova

Acest lucru se poate realiza prin parcursul european al Republicii Moldova. Am fost avocatul republicii Moldova în uniunea Europeană. În calitate de președinte al României, voi face tot ce este posibil pentru a realizat acest lucru.

– Cum îi convingeți pe tinerii plecați din țară să iasă la vot și să vă voteze pe dvs?

Atâta timp cât am fost premier am luat măsuri bune: am crescut salariile, pensiile, am crescut nivelul de trai, am investit în comunitățile locale. Trebuie să avem condiții asemănătoare cu cele din alte state membre. Vor avea un președinte care să-i reprezinte cu demnitate, să fie vocea și a celor plecați, care nu va accepta niciodată în România, pentru că austeritatea i-a făcut să plece, un președinte care a învățat să conjuge verbul a construi și nu pe a demola. Președintele trebuie să-i facă mândri că sunt români oriunde s-ar afla. Un președinte care să meargă să îi reprezinte cu demnitate în fața instituțiilor europene.

– Ce le spuneți celor care nu au avut norocul să aibă mama premier ca să aibă un post la Curtea de conturi?

Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte să fiu pm. Să nu mai legăm activit copiilor de părinți. Foiul meu a fost foarte atacat, a fost vina lui și că l-am adoptat, poate era mai bine să rămână în orfelinat,. E un copil care nu a ieșit în spațiul public. De multe ori mi-a spus că faptul că mama lui e premier nu e un lucru foarte bun, pentru că de multe ori e izolat. Viorica Dăncilă, președintele României, va considera pe toți tinerii ca pe copiii ei.

Oriunde s-a dus nu mi-a spus tocmai pentru a se feri de aceste lucruri și a demonstra că poate pe propriile forțe.

– Ați trimis pe 2 februarie 2017 un e-mail către 750 de eurodeputați ca să arătați că OUG 13 este bună?

Nu eram premier, eram europarlamentar. Trebuia să explic pentru că au fost atacuri ale Monicăi Macovei, Cristian Preda. A trebuit să explic ce se întâmplă în țara noastră. Toți europarlamentarii trimit astfel de mailuri. Nu mai știu ce am scris în 2017 într-un mail.

– Care eveniment, cel în care europarlamentari de la PNL au adus în discuție România în UE?

Trebuia atunci să-mi apăr țara și să spun că România nu e așa cum încearcă să o zugrăvească unii. Uitați-vă la ce mailuri a trimis Monica Macovei.

– Mai susțineți OUG 13?

Acea OUG a fost declarată constituțională. Nu cred să fie probleme de legalitate. Acum nu cred că e oportună și nici nu aș putea da, pentru că a fost referendum.

– Ce articole din Constituție a încălcat Iohannis?

În primul rând a încălcat decizia CCR. CCR a spus că de îndată trebuie să numească miniștri interimari. A sfidat Constituția.

– Vă considerați responsabilă pentru deficitul bugetar?

Noi închideam în limita de deficit. Aceleași acuzații au fost făcute de aceiași oameni și în 2018 și am închis în 2,96%. Trebuie să găsească soluții pentru a guverna bine. Nu sunt acolo să se plângă de greaua moștenire. Dacă nu sunt în stare să găsească soluții, să îi lase pe alții. Toate aceste lucruri nu se pliază pe realitate. Dacă acest lucruri sunt adevărate, de ce miniștrii din Cabinetul Orban refuză dezbaterea cu miniștrii din Cabinetul Dăncilă? Vin cu minciunii pentru a-și ascunde

– Nu considerați că aveți o abordare sexistă?

În 2014 Iohannis a cerut o dezbatere cu Ponta, care era bărbat. Sunt singura femeie care a intrat în turul doi, de ce refuză o dezbatere?

– Care sunt pârghiile pentru a vă opune austerității Guvernului?

Majoritatea parlamentară stabilește Guvernul. Voi respecta majoritatea parlamentară. Indiferent de culoarea politică trebuie să existe dialog cu miniștrii, cu premierul, cu Guvernul.

– V-ați dezis cumva de PSD prin declarațiile pe care le-ați făcut.

Nu m-am  dezis niciodată de PSD și de colegii mei.

Legat de cele 3 spitale regionale s-a discutat foarte mult. A fost o alocre de 150 mil euro. BEI pentru studiile făcute a emis o factură de 130 mil euro, au rămas 20 milioane pentru 3 spitale. Din evaluări, aveam nevoie de 160 milioane pe fiecare spital. Era o prioritate să nu depășim deficitul bugetar. de aceea am trimis toate datele necesare, iar în următoarea proiecție bugetară la nivel european veneam cu fondurile. Eu consider că am făcut tot ce am putut pentru ca acestea să devină realitate. dar trebuie să facem o diferență între cei care au construit și cei care închid, Dacă ne uităm în programukl de guvernare al lui ludovic I este prevăzută c

– întrebare în limba engleză despre ce va face pentru ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver

Noi ne dresăm românilor și voi răspunde în limba română, Vă dau un exemplu, Angela Merkel în toate întâlnirile vorbește în limba germană. Să nu ducem dezbaterea în derizoriu.

– Emmanuel Macron a răspuns în engleză

Emmanuel Macron a spus ceva și despre NATO cu care noi nu suntem de acord.

Aș fi putut să vă răspund și în limba engleză, credeți-mă, dar în România trebuie să fim mândri de limba română și să înțeleagă toată lumea răspunsul.

–  V-a ajutat cineva la discurs?

Nu există un discurs scris, am bifat doar domeniile, să nu uit unul din domenii la care să fac referire. Nu am citit de pe foi, am vorbit liber și am răspuns liber la toate întrebările

– Când ați mers ultima dată cu transportul în comun și cât costă o călătorie?

Am călătorit cu transportul în comun. un bilet cu metroul costă 2 lei, iar cu autobuzul nu am călătorit, dar știu că e 1,3 parcă, 1,5. Nu am călătorit de mult cu autobuzul pentru că am fost premier, dar cu metroul am călătorit.

– Sunteți de acord cu creșterea vârstei de pensionare?

Trebuie să vedem cât muncesc românii. Cât muncește o femeie în România și să-i dăm șansa ca atunci când ajunge la pensie să se bucure cât mai mult timp. Trebuie multă atenție în abordarea acestui subiect.

– Ați susținut că OUG 13…

Iar ne întoarcem la OUG 13, haideți să venim în 2019. De ce nu ne întoarcem când eram consilier local? Duminică sunt alegeri pentru președintele României.

– Din decizia CCR, judecătorii Curții s-au exprimat că OUG nu mai era în vigoare, prin urmare nu are competența de a discuta pe fond și a respins-o ca inadmisibilă.

A respins excepția de neconstituționalitate. CUm să mi-o asum? erma eu premier, ministrul Justiției? nu încercați să lipiți de mine o oug pe care nu am emis-o eu, nu eram premier, ministru.

– L-ați grația pe Liviu Dragnea?

Am spus că nu voi acuza pe nimeni care e acuzat de corupție, de fapte cu violență, trafic de persoane, viol. eu am venit cu o propunere de înăsprire a pedepselor pentru aceste fapte. Aș grația o mamă care a furat pâine sau jucării pentru copiii ei.

– De ce v-ar crede?

De ce l-ar vota pe Klaus Iohannis știind că e acuzat de fapte de corupție, știind că a încălcat Constituția, știind că s-a implicat pentru o justiție independentă.

Am luat decizii în calitate de premier și pentru cei care mă iubesc, și pentru cei care mă urăsc. Am fost un premier al tuturor românilor și voi fi un președinte al tuturor românilor.

– Ce lider v-ar răspunde dacă ați pune acum mâna pe telefon?

Dacă aș suna la Borisov, la Vucic dacă aș suna mi-ar răspunde imediat. Având în vedere cât am susținut țările din Balcani, mi-ar răspunde, dacă aș vorbi de lumea arabă, de țările din Golf, mi-ar răspunde. Mi-ar răspunde liderii din UE pentru că am gestionat foarte bine președinția UE, sunt un pro-european convins. Eu sunt și patriot, și proeuropean și un transatlantic convins.

Cât voi fi președinte nu voi permite abuzuri, nu voi permite protocoale secrete în România.

– Ați avut dialog cu Klaus Iohannis?

Atunci când am preluat mandatul, am crezut în consens, că pot vorbi cu președintele României pe obiective importante pentru țară. Au fost multe situații, de exemplu când s-a spus că nu avem bani de pensii și salarii și ne-a chemat la Cotroceni pe mine, Olguța Vasilescu, Teodor Meleșcanu, i-am explicat că avem bani, a spus da, nici n-am plecat bine și a mers pe aceeași dezinformare. Mi-am dat seama că mereu va ieși în spațiul public și va spune ce îl avantajează din punct de vedere electoral. Orice discuție pe care am avut-o s-a soldat la 3 zile cu solicitarea demisiei premierului. Nu e normal ca președintele României să fie dușmanul Executivului, al Legislativului. Am văzut câte legi importante au fost respinse de președintele României, care erau așteptate de români.

– De ce vă temeți?

Mă tem doar de Dumnezeu și că aș putea să dezamăgesc vreodată românii. Cred că atunci când oamenii cred în tine responsabilitatea este foarte mare.

– Bulgarii au cerut, iar România nu o derogare pentru a tăia porcii sănătoși.

Guvernul a luat toate măsurile și a pus în prim plan oamenii. Am izolat focarele, am luat toate măsurile pentru a împiedica răspândirea. Am fost tot ce este posibil ca să nu se extindă pesta porcină în toate zonele. nu știu de această soluție în bulgaria, dar mi-e greu să cred. E normal unde e focar să se sacrifice pentru că se pot îmbolnăvi oamenii, nu putem să ne asumăm niciun risc.

– Oamenii nu se îmbolnăvesc.

Păi și atunci de ce? Dvs. spuneți că nu are nicio influență asupra sănătății oamenilor? Eu am fost vicepreședinte al Comisie de agricultură. Unde a fost pesta porcină, nu a fost voie ca oamenii să consume.

– Cine va fi președinte luni?

Eu sper ca și Klaus Iohannis să voteze Viorica Dăncilă. Sper că l-am convins.

– De câte ori le-ați recomandat colegilor de partid să voteze pentru ridicarea imunității unor parlamentari?

Eu cred că fiecare senator sau deputat are o responsabilitate față de votanții lui, față de cei care l-au trimis în Parlament. Nu am încurajat niciodată să voteze pentru păstrarea imunității. Eu am fost premier fără imunitate și voi fi președinte fără imunitate. Se poate face referendum pentru renunțarea la imunitatea președintelui.

– Veți vrea să aveți guvernul dvs?

Voi avea discuții cu premierul României indiferent de culoarea politică, nu voi face greșeala pe care a făcut-o Klaus Iohannis cu Viorica Dăncilă. Nu voi ieși în spațiul public să critic, voi chema la dialog, pentru că afectează credibilitatea țării. Nu vreau Guvernul meu, vreau Guvernul României.

– Nu ați fost când v-a invitat la Cotroceni.

Nu aveam ce căuta. Dl Iohannis a chemat cei șase bărbați de stat ca să dea jos Guvernul.

– La conferințele de presă cu liviu Dragnea, dvs. doar stăteați lângă dl Dragnea, nu făceați declarații.

Pentru că întrebările erau adresate președintelui partidului. era normal ca președintele să vorbească în numele partidului. Dacă una dintre întrebări îmi era adresată întrebarea, răspundeam eu.

– Spuneați că aveți relație bună cu statele arabe. Cristian Diaconescu a spus că ați fugit de regele Iordaniei, care și-a și anulat o vizită în România.

E o știre falsă, nu s-a întâmplat niciodată așa ceva, haideți să venim cu lucruri documentate, nu cu știri false.

– Care e natura dvs. cu China?

În Parlamentul European am fost în delegația cu China, cunosc China, am participat la delegații, e normal să avem o relație bună cu China, uitați-vă la Germania, Austria. Vreți să avem o abordare extremistă. Trebuie să avem dialog și o relație bună cu toate statele. Avem un parteneriat strategic cu SUA pe care trebuie să îl consolidăm. Nu uitați că Viorica Dăncilă a propus mutarea ambasadei, urmând exemplul partenerului strategic.

Eu cred cu tărie în statutul de membru UE și în parteneriatul cu SUA și am demonstrat prin fapte.

– Ați beneficiat de lobby israelian sau plătit de PSD pentru vizitele în SUA?

Nu. Am fost invitată în SUA, pentru că trebuia să semnăm acordul pe energie nucleară, am fost pentru lucruri concrete, nu am fost pentru poze.

– Nu v-ați disociat de afirmațiile xenofobe ale colegilor de partid. Le susțineți?

Niciodată nu am aprobat declarații xenofobe sau extremiste, așa cum nu am aprobat niciodată declarațiile extremiste ale lui Klaus Iohannis care vrea să desființeze un partid. Nu m-ați auzit pe mine cu declarații xenofobe sau extremiste, nu am spus eu „niște evrei”. Trebuie să cerem în primul rând președintelui să se delimiteze de abordările extremiste.

– Dacă nu câștigați alegerile, vă dați demisia de la conducerea PSD?

Luni voi fi președintele României.

– Aveți un mesaj pentru comunitatea maghiară? Președintele a spus că se bazează pe voturile maghiarilor?

Președintele tratează comunitatea maghiară din România cu aceeași aroganță cu care tratează toată populația. Eu m-am adresat întotdeauna cetățenilor români, care sunt toți și eu voi fi președintele tururor.

– E Ziua Internațională a Bărbatului. Ce îi transmiteți lui Klaus Iohannis și celorlalți bărbați de stat la care v-ați referit?

Să fie întotdeauna puternici, să nu jignească și să aibă o abordare care să le facă cinste. Lui Klaus Iohannis i-aș transmite să fie un bărbat puternic și să nu fie laș.

– Cum trebuie să fie președintele și ce veți face primul lucru?

O Românie normală înseamnă o Românie în care toți sunt tratați cu respect, în care președintele îi reprezintă cu demnitate și interne, și extern. Prim lucru pe care l-aș face ar fi să vin în fața românilor și să cer un referendum pentru a renunța la imunitatea prședintelui.

Mi-ar fi plăcut să merg acolo și să îi cer să avem această dezbatere în fața presei pe care a selectat-o, a oamenilor pe care i-a selectat, dar am avut informații că dacă merg vor exista foarte multe jigniri și că nu va pune dezbaterea de la egal la egal și am considerat că nu e nevoie de circ. (…) Am vrut să nu împart nici românii, nici presa.

– Unde anume erați în după-amiaza și seara zilei de 10 august și dacă ați cerut informații atunci?

În perioada aceea am fost în concediu, singurul meu concediu. Am trimis o cerere de concediu care a fost contestată la CCR de președinte. În momentul acela nu eram în țară, eram în vacanță cu soțul meu pentru cinci zile.

Am cerut detalii despre ceea ce se întâmplă. Prima mea grijă a fost către oameni, și către cei care au manifestat, și către forțele de ordine. Am spus că nu fie oameni accidentați, loviți și de o parte și de alta. Justiția trebuie să stabilească adevărul și cei care au greșit, fie că vorbim de oameni din jarnarmerie, poliție, fie și de grupurile agresive din piață să suporte consecințele.

– Atunci de ce nu ați desecretizat raportul intervenției și nu s-a putut face lumină?

A fost desecretizat în proporție de 90%. Știam că e o anchetă în curs și nu poate fi făcut public. A venit ministrul de Interne acum și a desecretizat și cealaltă parte, dar nu poate fi făcut public. DIICOT a avut mereu acces la raport. Și pentru mine și pentru toată lumea important este ca justiția să-și facă treaba. Organele de anchetă au avut mereu acces la raport. Important acum este ca justiția să accelereze ancheta.

– Ce întrebare i-ați adresa lui Klaus Iohannis?

Dle Iohannis, îi iubiți pe români? Gîndiți și acționați românește?

– L-ați vizitat pe Liviu Dragnea în penitenciar, ați mai vorbit?

Nu.

– Ce i-ați reproșa?

Nu vreau să reproșez nimic niciunui fost lider al partidului. Nimeni nu e perfect.

– Ați spus că ați fost timorată? Cine v-a impus?

Am făcut greșeli pe care mi le asum. Toate greșelile pe care le-am făcut eu au fost scoase foarte atent în spațiul public. Ia luați discursul lui Klaus Iohannis de la Baia Mare, Bistrița și vedeți câte greșeli sunt acolo.

A fost o linie de partid și o linie a Executivului.

Important este să nu greșești prin măsurile pe care le iei pentru români și din acest punct de vedere nu am făcut nicio greșeală.

– A fost liviu Dragnea toxic pentru Român ia?

Nu pot eu să fac această apreciere. pentru Ro Klaus Iohannis a fost un președinte toxic? nu pot eu să fac această apreciere. Românii sunt cei care pot face această apreciere dacă unul dintre cei care a deținut o funcție înaltă în stat a fost sau nu toxic.

– Nu credeți că echipa dvs contribuie la atmosfera de ură prin afirmațiile xenofobe?

De 15 ani am avut 2 președinți care au inoculat multă ură. Eu nu sunt de acord cu afirmațiile unor colegi sau colege din stafful meu. Fiecare și le asumă sau poate să justifice. Eu vreau să ne raportăm la cei 2 candidați. Un candidat care nu a jignit, care respectă membrii partidului lui Klaus Iohannis și un candidat care vine cu discurs extremist și care spune că trebuie să dispărem.

– Nu a contribuit la această atmosferă și folosirea celei mai mari tragedii a omenirii într-o afirmație a staffului dvs?

Dar am folosit-o eu? Cei care au folosit-o și-au cerut scuze, eu m-am delimitat de această abordare. Dar vi se pare normal ca portavocea lui Klaus Iohannis să mă amenințe cu o dezbatere cu procurorii. Să răspundă cei care au făcut afirmațiile.

Eu m-a delimitat de toate aceste afirmații și știu că s-a cerut scuze.

– întrebare în limba rusă

Din păcate, nu cunosc limba rusă, deci nu pot să rpspund.

– De ce nu ați mers în Republica Moldova și Diaspora?

În majoritatea țărilor în care am fost m-am întâlnit cu Diaspora.

– Veți merge la ședințele de Guvern?

Voi uza de această îndatorire atunci când Guvernul României va avea pe ordinea de zi teme legate de politică externă sau securitate națională. Klaus Iohannis a venit la o ședință de Guvern, am discutat de subiecte de politică externă, am oprit ședința până când Klaus Iohannis a părăsit Guvernul, pentru că fiecare trebuie să ne cunoaștem atribuțiile.

– Ce fel de președinte veți fi?

Un președinte mediator care să lupte pentru țara lui, pentru români.

– Ce relație veți avea cu guvernul Orban?

O relație interinstituțională ca și cu orice guvern. Trebuie ca relația președinte-guvern-Parlament să fie interninstituțională, bazată pe respect și colaborare reciprocă.

– Ați făcut lobby pentru Plahotniuc?

Niciodată, mai ales că la noi nu există o lege a lobby-ului. Nu sunt adepta ca cineva să intervină în politica internă. Nu-l cunosc, nu am avut niciodată nicio declarație în sensul ăsta și n-am făcut niciodată așa ceva.

– Ce ar trebui să se întâmple în continuare cu modificările la Codul Penal?

Se va stabili în Parlament. Noi nu mai avem o majoritate. Important este ce vor face cei care au majoritatea.

– Dacă ajunge la promulgare, semnați?

Nu pot să răspund, pentru că nu știu toate detaliile, trebuie să vorbesc cu juriștii, să văd ce presupune pentru România.

Eu nu trebuie ca presedinte al României să intervin în justiție, să-mi spun punctul de vedere. Este ca și cum aș influența ceea ce trebuie să se întâmple în perioada următoare în justiție.

– Cum este cu ceasul? Aveți bijuterii declarate în sumă de 5.000 de euro? Câte broșe aveți?

O să fac un inventar și o să vă spun, dar să știți că nu încalc legea. Dar pentru o abordare imparțială, întrebați-l pe dl Iohannis câte meditații a dat într-un an pentru a cumpăra cinci case.

– Cum se calculează aria cercului?

Raza la pătrat.

– Pi ori raza la pătrat.

Da, Pi ori raza la pătrat. Am putea dacă aveți timpul liber să mergem alături și să vedem cine știe matematică. Eu sunt inginer și 3 ani am făcut matematică și am terminat cu media 9. Dacă vreți să vorbim despre matematică, vă stau la dispoziție după această conferință.

– Un român își permite un ceas de 5.000 de euro, așa cum ați spus?

Dacă a fost membru al Parlamentului European 9 ani, își poate permite și mai multe. Salariul permite acest lucru. Nu există nimic să nu pot justifica. Mi-aș dori ca cât mai mulți români să își permită acest lucru și de aceea am crescut pensiile și salariile.

– Ați spus că Liviu Dragnea v-a izolat. Cum puteți fi președintele României dacă ați fost intimidată de un om?

Izolat e sinonim cu intimidat? Eu știu că nu. Eu am spus că m-a izolat în sensul că s-a izolat executivul de deciziile de partid, dar nu înseamnă că am fost închisă în Palatul Victoria. Faptul că a existat un premier și un alt președinte de partid, au fost decizii diferite, acesta a fost motivul pentru care am spus că am fost izolată.

În rolul de moderator a fost purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu. El a făcut câteva precizări pentru ziariști: „Vă propunem ca mod de lucru, după ce dna Viorica Dăncilă va face o prezentare, să luăm apoi câte două întrebări, iar la final se poate reveni. Nu vom încheia la ora 19.00, va putea fi apoi și un dialog informal”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. are si dreptul,daca johanis nu vine-n curtea scolii,veorica se-ncalzeste si joaca singura,trebuia sa -i arata dom’ profesor johanis ce-a facut in 5 ani DEZBATEREA TRABUIA FACUTA REPREZINTA UN SEGMENT DIN POPULATIE,desi nu sunt votant veorica nu sunt de acord cu absenta

  • O minciuna ordinara din partea PSD , ca orce jurnalist poate sa vina la „dezbatere”.
   Nu orce jurnalist a avut acces la „conferinta de presa a tutei, numai cei „acreditat”, adica cei agreati de mafie ( unde mafia PSD are majoritate ) au fost lasati sa intre.

   O porcarie ordinara.N NU A FOST O CONFERINTA LIBERA.

  • De ce CTP, TAPALAGA,TOLONTAN si alti deontologi jurnalisti nu au mers la conferinta de presa
   ” LIBERA” a cucuvetei Dancila ? Parca CTP o tot sucea cu acces liber ?

   Unde au fost formatorii astia de opinii astazi, sa puna intrebarile alea babane ?

   Vai de presa asta mizera din Romania…..

 2. Bravo G4. Inutil, irelevant, sa curga… la gramada, cantitatea conteaza

 3. asta e doar un discrs in fata spectatorilor, sau jurnalistii pot sa pune si intrebari? as fi vrut sa aud raspunsuri legate de opozitia guvernului fata de numirea lck la parchetul european. despre dosarele intentate lck, despre desemnarea lui plumb la comisia europeana. despre legile justitiei care au adus cel mai critic raport mcv la adresa romaniei.
  despre amanarea platii tva pentru a tine deficitul sub control.

  • Corect, dar analfabeta nu trebuie solicitată prea mult intelectual, sa nu faca atac cerebral

  • @ Mario: Nicio grijă, pericolul ăsta chiar e exclus. N-are în dotare un astfel de organ.

 4. Concurs: Numarati greselile gramaticale. Cel care afla numarul corect sau este cel mai aproape castiga un bilet dus, oriunde afara din aceasta tara.

 5. Hahahaha
  Cate randuri ati scris despre nimic.

  • Ma uit la ce debitati aici atat de inversunat si imi imaginez ce o sa votati. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!

 6. Ia scris cineva foile?
  De ce oftează?
  Absolut halucinante temele care cu care a batut campii!
  Perle si prostii pe bandă rulantă!

 7. A citit răspunsul la întrebarea 2 a ziaristului de de Europa Libera!

 8. Ce sa justifice Iohannis? De ce a numit o proasta ca Dancila premier?

  Pai nu e clar? Ca sa arate el mai bine prin comparatie.

 9. Nu a verificat nimeni daca are casca in ureche?

  • Vlaicule,contesti abilitatea lui Dancila de a vorbi liber pe orice tema ,mai ales politica?
   De ce man ?Nu auzi si nu vezi bine ?
   Uite-te la Iohannis ,poate vei fi multumit !
   Scuza-ma ca ti-am scris, dar mi-e greu sa inteleg de ce unii oameni nu pot fi corecti in fata evidentei .

 10. Sa ne bucuram pentru gurnalistii care se umplu de bani in aceste campanii ielectorale. Pentru ei si pentru patronii lor. Tineti-o tot asa tovarasi!

 11. De fapt, prin aceasta „dezbatere” Viorica se adreseaza exclusiv electoratului PSD, de teama sa nu fie lasata de izbeliste si sa obtina un scor mult mai mic decat al partidului, pt ca in acest caz va fi expulzata automat de la sefia PSD si va fi incheiata cariera de „mare doamna” a PSD.

 12. O, ce minunat festival al ipocriziei! Desconsiderare nesfarsita jurnalistilor care s-au aflat in treaba asta-seara si s-au dus la dezbaterea Vioricai, dovedind lipsa de respect nu doar fata de meseria lor, ci si data de propriul lor buget de timp! Chiar sa nu ai altceva mai bun de facut la ora 18.00, asta-seara?
  Gata, am pierdut prea mult timp cu acest nimic!

 13. Oare cate intalniri cu diaspora a avut Dancila? Proasta, proasta dar ticaloasa!

 14. Retina si timpanul în actiune…. Profesionistii (sereistii) si amatorii (frustratii)…

 15. Oau, ce europeancă vopsită!

 16. Doamne Dunezeule, ferește-ne de mai rău. Deci Iohannis este dușmanl nostru de clasă?

 17. E prima data cand o vad pe comunizda asta in direct si ma ia groaza, spune minciuni si prostii pe banda rulanta, la vot, la naiba, sa le aratam la javrele astea ca nu au nicio sansa in democratie.

 18. Ea vede, noi auzim un cotcodăcit. Pentru că nu auzim de ce, începând cu 2012 de când conduce PSD avem ( raportat la venituri ) :
  – cel mai mare pret la benzina din Europa
  – cel mai mare pret la electricitate, din Europa
  – cel mai mare pret la gaz din Europa
  – cel mai mare cost pt un Euro/unitate salariala in RON
  Apoi ,
  – cel mai mic nr de km de autostrazi
  – cel mai mic nr de nasteri/capita
  – cele mai mici salarii
  – cel mai mic PIB/capita
  – cel mai mic nr de angajati in mediul privat/nr angajati
  Asta ca sa pomenim atât suișuri cât și coborâșuri.

  • Toti sunteti de rea credinta! A răspuns întrebărilor unor jurnaliști incomozi, fără să le stie dinainte, precum a făcut „dom. profesor”. Daca ati avut curiozitatea sa o ascultati pana la capat, ati fi ramas surprinsi de lejeriatea cu care a raspuns si de cunostintele de politica externa.

  • @Abi:
   O sa cred atunci cand voi putea sa ii pun eu personal intrebari. As incepe cu o scriere dupa dictare. Apoi cateva intrebari de istoria si geografia Romaniei la nivel de scoala generala. Nu intreb ani, nu intreb valori concrete, nu intreb despre locuri sau evenimente obscure. Si despre politica externa tot asa, sa intreb eu.
   Si as intreba-o de ce a mintit in ce priveste intalnirea cu Vicepresedintele Mike Pence la vizita in USA. Agenda Vicepresedintelui Pence poate fi consultata online, si nu a fost vorba niciun moment de o intalnire cu Dancila.
   La ce mizerie este psd, probabil ca a fost un spectacol regizat, cu intrebari aranjate, dar facut in asa fel incat sa para spontan.

 19. Cred ca o bagati in seama prea mult si d-voastra si jurnalistii care au mers la „dezbatere!”

 20. Nu a oprit exodul romanilor, dinpotriva! Anul 2019 a cunoscut cel mai mare exod, din cate stiu.

 21. Doamna Dancila , cred ca gresiti flagrant , cand afirmati despre klauSS ca ar fi OM , el nu este decat un biped obedient .

 22. Sper ca din 2020 sa nu mai avem parte de astfel de asa zisi politicieni , in varful Tarii , cu pretentii de mari oameni de Stat, care nu sunt altceva , decat niste profitori inculti , care au mancat banii romanilor , intrand in politica ,mai ales in parlamentul UE, unde salariile sunt o pleasca ptr. multi din aceasta categorie. Cum crede PSD , ca Romania , o Tara mjoritara de oameni inteligenti poate avea un premier , de tip propagandist PCR ,?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.