G4Media.ro

Ministrul Lucian Bode: Au fost demiși șefii IPJ Bacău precum și cei…

Ministrul Lucian Bode: Au fost demiși șefii IPJ Bacău precum și cei ai Poliției municipiului Onești

Concluziile preliminare ale raportului din cadrul anchetei care a vizat tragedia petrecută în Onești, Bacău, sunt prezentate de Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Șefii Poliției Bacău au minimalizat amploarea situației și nu au acționat corespunzător, motiv pentru care au fost înlocuiți din funcții.

„Am propus înlocuirea din funcție, atât a Inspectorului Șef al IPJ Bacău, cât și a inspectorului adjunct. De asemenea, am propus înlocuirea din funcție a șefilor Poliției Municipiului Onești”, a transmis Bode.

Cele mai importante declarații:

 • Tema conferinței: concluziile preliminare după evenimentul tragic din 1 martie, de la Onești
 • In primul rând condoleanțe familiilor celor două victime
 • Din poziția de ministru al MAI, cel mai greu de acceptat este că în urma unei intervenții ale structurilor de Poliție nu am rușit sa salvăm viețile oamenilor aflate în pericol

Trei paliere din raportul preliminar:

1. Legat de IPJ Bacău. La comanda IPJ, inspectorul adjunct s-a deplasat cu întârzirere, minimizând importanţa situației. Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele şi nu a informat eşalonul superior pentru a se aloca resurse multiple.

2. Poliţia municipilui Oneşti a ignorat trecutul autorului prin prisma comportamentrului din societate iar reclamaţiile/ amenințările pe care agrsorul le-a formulat în trecut nu au fost documentate corespunzător. De asemenea, nu au fost folosite la capacitate datele despre autor. În desfăşurarea evenimentelor, comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost defectuoasă ceea ce a condus la creşterea stării de irascibilitatea a agresorului. Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, de exemplu, nu a fost izolată soția agresorului astfel încât acesta să nu mai aibă posibilitatea de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenţia.

3. Legat de modul de intervenție: forțele au avut echipament corespunzător pentru a soluționa situaţia. Principala deficienţă a constat în relaţionarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonării acţiuniilor şi neasumarea responsabilităţilor.

Ministrul Bode a mai subliniat că neglijența șefilor poliției Bacău nu putea fi tolerată, motiv pentru care a propus înlocuirea lor din funcție

 • Aşa cum am mai afirmat, nu voi tolera nicio deficienţă în acţiunile care vizează siguranţa cetăţenilor
 • Am dispus următoarele măsuri preliminare: Sesizarea unităţii de parchet competente cu privire la neglijenţă privind modul de intervenţie; Sesizarea unităţii de parchet competente cu privire la soluţionarea plângerilor depuse anterior evenimentului; Înlocuirea din conducerea IPJ Bacău a inspectorului-şef şi a adjunctului acestuia; Înlocuirea din conducerea Poliţiei Minicipiului Oneşti a şefului Poliţiei şi a adjunctului acestuia. Celor patru ofiţeri li se vor stabili alte atribuţii; Am dispus asigurarea continuității conducerii celor două structuri de poliție.

Citește și

Noi detalii despre uciderea celor doi muncitori din Onești. Comisarul-șef Cristian Gheorghe: Victimele au fost ucise în două minute / Ușa apartamentului a fost spartă „într-un minut și ceva” / Echipa de intervenție se afla la etajul II, a intrat prin spatele blocului, fără să fie văzută / Agresorul avea un profil de hoț

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. prosteala tipica, ii roteaza .

  • Exact, demisi dintr-o parte si reangajati in alta.
   Am mai vazut povestra asta, chiar recent cu jandarmii aia jegosi.

 2. Caracal tras la indigo.

 3. Bun
  Minimul necesar și dovada ca s-a acționat defectuos.
  Mai mult sunt 100% sigur ca un mos de 68 ani nu putea sa lege 2 bărbați încă în putere fără sprijin din partea vecinilor.
  Nevasta nu era suficienta.
  Ai nevoie de 3-4 oameni puternici sa faci asta.

  Tot timpul asta a primit informații de la vecini (probabil și de la etajul superior unde era nevastă-sa).

  Deci e o întreaga grupare teroristă în blocul ala care trebuie scoasa din ecuație.
  Altfel e un precedent super periculos.
  Sper ca politia sa își facă treaba și sa identifice toți criminalii implicați.
  Nu ar strica nici sa verifice firma respectiva puțin ca e cam dubioasă povestea cu gajul ca angajat.

 4. Demisia ta si a sefului politiei romane, agramatule! Purtatori de costum civil si de uniforme ce sunteti! Paria romaniei, fundul clasei, aia de nu erati buni pe nicaieri!

  Marsh gunoaielor!

 5. Observ niste neregului. Cuma era lista aia cu vinovati la tragedie, demisi si anchetati? Parca era: primar de sector, ministru de interne, premier.

  Cine e mai nevinovat: Bode acum, Tataru la Piatra Neamt sau Vlad Vasile la Bals?

  • Daca trebuie neaparat gasiti niste vinovati incepeti cu inceputul, nu cu ultimele 2 luni:
   -la Onesti trebuie cercetat furtul initial de la care i s-a luat apartamentul agresorului de azi. Se spune deja ca in ala era posibil implicat Iacubov si paguba era de nivelul unei mafii. Daca politia locala era implicata? Nu ar trebui inceput cu investigatia asta??
   -la Piatra Neamt spitalul timea de Arsene si administratia locala PSD, nu de Tataru
   -la Bals a fost director 23 de ani Strainu-Cercel, senator PSD acum iar spitalul a tinut de Firea 4 ani. Spitalul nu tine de MS si de VV, ministrul samatatii de 2 luni

  • La Matei Balş? Instituţia condusă şi exploatată zeci de ani de PSDistul tău Streinu-Cercel?

 6. Un individ ce merge pe contrasens incercand sa omoare oameni nu poate fi ministru de interne. Zero credibilitate. Apropo, cati morti au fost in ultimele zile pe sosele? Cred ca anul acesta – cu Bode la conducere – batem recordul.
  Bolojan, Boc – chiar nu gasiti un altul sa-l trimiteti in guvern?

 7. Dom ministru, dacă nu tolerezi deficiențele… demite-i preventiv și pe omologii din celelalte județe ca-s toți la același nivel de incompetență

 8. maine o sa ne anunte, ca in cazul de la constanta, cu satisfactie, ca sefii astia si-au depus cererea de pensionare speciala …

 9. politia, decat sa nangajeze o armata de tute habarniste care nu leaga doua vorbe si fac parada modei la servici , mai bine ar fi pregatit trupe speciale care sa intervina in astfel de cazuri

 10. In afara de demiteri din functii, nu sunt capabili de nimic .

 11. Ce mi se pare ciudat e faptul ca , nimeni nu sufla o vorba despre procurorul de caz…,pentru ca sa nu-mi spuna nimeni ca in aceasta situatie procurorul nu existat !!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.