G4Media.ro

Florin Cîțu: Dacă dublarea alocațiilor va fi promulgată, vom găsi soluții să…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîțu: Dacă dublarea alocațiilor va fi promulgată, vom găsi soluții să păstrăm deficitul bugetar în 2020 sub 3,6%, dar nu vom introduce taxe / Salariile profesorilor cresc la 1 ianuarie și 1 septembrie 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a susținut o declarație de presă după ședința de Guvern în care s-a aprobat proiectul de buget pe 2020 pentru care își va angaja răspunderea în Parlament.

Principalele declarații ale ministrului Finanțelor:

E primul buget făcut în ultimii ani pe date reale. E primul buget care a avut ca obiectiv eliminarea risipei banului public. E fundamentat pe o creștere economică de 4,1%, în linie cu ce vedem în estimările Comisiei Europene și FMI.

Deficitul bugetar estimat e 3,59% din PIB. Veniturile bugetului cresc puțin față de 2019, dar nu foarte mult.

Publicitate electorală

Pe partea de cheltuieli a trebuit să arătăm o reducere ca procent din PIB, reparăm ce s-a stricat în ultimii 3 ani și respectăm toate tratatele internaționale semnate. Vom reveni la un deficit sub 3% în 2022.

Nu scad bugetele nici la Educație, nici la Sănătate.

La Sănătate e o redistribuire a banilor între Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Bugetul total crește. Și la educație crește bugetul total.

Q: Comisia Europeană a prognozat creștere economică 3,1%, de ce ați prognozat 4,1%?
A: Estimarea noastră se bazează pe o schimbare a structurii bugetului. Crește bugetul alocat investițiilor și se vede o diferență față de anii precedenți.

La Educație: în buget sunt incluse majorările salariilor profesorilor – atât creșterea de la 1 ianuarie, dar și cea de la 1 septembrie, care era programată pentru 2022.

Dublarea alocațiilor pentru copii are un impact de 6 miliarde de lei. Creșterea nu e inclusă în proiectul de buget. După ce legea va fi promulgată, o vom aplica. Vom găsi soluții pentru a ne încadra în deficitul bugetar de 3,59%. Soluțiile sunt fie tăieri de cheltuieli, fie venituri mai mari. Nu vom introduce taxe

Sumele pentru creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie și 1 septembrie 2020 sunt incluse în buget

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că pensia minimă va fi plafonată anul viitor la 704 RON.
    Facem economii cu amaratii!
    Pensia minimă este la același nivel ca anul trecut.

    Deci nu respectati Legea pensiilor si majorările din septembrie 2020!

  2. Aproximativ 110.000 de angajaţi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi, de la 1 Ianuarie 2020, sporul pentru condiţii grele de muncă şi toxicitate în procent de 25% din salariul minim brut pe ţară, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, ceea ce reprezintă o adăugare, în medie, între 200 şi 400 de lei, valoare brută.

    „Pentru perioada 2020-2021, se va acorda în continuare majorarea de 75% la solda de funcţie/ salariul de funcţie/ salariul de bază pentru activitatea desfăşurată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători legale, precum şi în celelalte zile în care nu se lucrează, potrivit legii”