G4Media.ro

VIDEO Iohannis a respins toate propunerile de miniștri și a enunțat ”o…

VIDEO Iohannis a respins toate propunerile de miniștri și a enunțat ”o soluție de tranziție care să înlocuiască actualul guvern”

Președintele Klaus Iohannis a respins toate cele trei propuneri de miniștri venite de la guvern (Dana Gârbovan la justiție, Iulian Iancu vicepremier și Șerban Valeca la Educație) și a enunțat ideea unui nou guvern de tranziție care să înlocuiască guvernul Dăncilă dacă acesta nu trece de votul de încredere din parlament.

Într-o declarație de presă la Cotroceni, Iohannis a spus că ”Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată (de Parlament – n.red.), îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă. Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual”.

Iohannis a criticat PSD și ALDE în discursul său, dar nu a făcut referire niciun moment la o moțiune de cenzură – soluția cea mai sigură pentru a dărâma guvernul Dăncilă. În schimb, el a cerut guvernului să meargă în Parlament pentru votul de încredere cerut de Constituție în cazul schimbării culorii politice. Problema e că în acest scenariu, în care Dăncilă are 45 de zile la dispoziție pentru a veni în fața Parlamentului, un vot al legislativului împotriva guvernului nu duce automat la căderea guvernului.

Președintele a aruncat o săgeată și la adresa USR, singurul partid care a respins categoric intrarea la guvernare fără alegeri. ”Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză”, a spus președintele în discursul său.

 

Declarația integrală:

Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni.

Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD și ALDE, pur și simplu se fac că nu îl înțeleg.

Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă.

În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcțiune. Această guvernare toxică este încă ținută în viață de configurația parlamentară votată în decembrie 2016.

România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira, prin deciziile mele, susținerea acestui guvern. PSD și ALDE, deopotrivă, sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări.

Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini și de a se ține departe de această guvernare sunt pur și simplu ridicole. După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva românilor și a României, după ce ai girat masacrarea legilor justiției și adoptarea de măsuri economice greșite, nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat.

Având în vedere toate acestea, iată care sunt deciziile pe care le-am luat:

În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier.

Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu.

Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă.

Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții.

România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în acești ani și pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, așa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă.

De-a lungul mandatului meu, am protejat democrația în momente cruciale, am menținut România pe drumul său european, am blocat multe dintre asalturile asupra justiției, am mobilizat 6,4 milioane de români pentru a salva lupta anticorupție, m-am implicat pentru a garanta dreptul românilor din diaspora de a vota în condiții normale și decente.

Însă toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituțional, putem face mult mai mult împreună.

Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze.

Dacă – dacă – noua configurație a guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziția mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită și îl doresc majoritatea românilor.

Nu voi permite PSD să își bată joc de România și de români!

Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă.

Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză.

Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care și eu, dar și mulți alți oameni de bună credință, pro-europeni, pro-occidentali, susținători ai democrației și statului de drept, o sprijinim.

Indiferent, însă, de situația politică internă, România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată, cu multe instituții încă puternice și eficiente, cu o economie privată funcțională și dinamică, cu o societate civilă implicată și activă.

Românii sunt dinamici, reacționează și își cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacționeze corect și normal, pentru a pune în aplicare votul românilor.

Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare și să susțină lupta anticorupție. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu.

Dar nimic dintre toate acestea nu se poate realiza fără sprijinul, implicarea și participarea cetățenilor României.

De aceea, dragi români, contez pe votul vostru, fiindcă doar împreună putem să construim România normală!”

 

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. ăăăăăăă—-rrrrrrrr—ăăăăăă –r—t

  • Ce e,ma…te-ai inecat cu rahatul guvernarii PSD? Ia si inghite…ia cu paine! Glume de Latrina3…ai mestecat si tu sau ai inghitit direct de la Badea din gat? Bleah!

  • Tăiat in catastif pagina cu păcatele lui @Vio7 pe ultima săptămână. Pentru detalii accesați http://www.catastif-Iad-2019.com

  • Ați încercat să accesați site-ul?
   Am uitat să precizez că poate fi accesat doar de cei fără de prihană, care pot astfel să facă haz de cei pacătoși…

 2. nu prea inteleg cum a mobilizat el atatia oameni, e telepat? ca la vot pentru referendum mai mult a tacut. si a pus si niste intrebari de 2 lei si insuficiente. nici cu protestele nu prea s-a remarcat cum ar fi trebuit .

  • sper sa ajunga in turul 2 cu Barna sa vedem daca mai mobilizeaza atatia oameni

  • Nu fii rau, ca de data asta Presedintele a facut destul de bine, cu exceptia frazei de incheiere prin care ne solicita votul….

 3. Deci, Garbovan poate sta linistita in concediu pe perioada nedeterminata.
  In orice caz, eu m-am linistit pentru ca am inteles ca dom’ Presedinte are solutii in caz ca Parlamentul nu aproba guvernul doamnei Dncila.

 4. Unde era luptătorul pt. democrație?!!! Dar!la grivco nu era tot cu nesimțitii ăștia, pe kovesi nu tot la propunerea ticăloșilor ăștia a demis-o? Ca sa fii ceva trebuia pana la ultima picătură de energie trebuie sa lupți pt. un crez! Eu cred ca paleologu este o soluție mai buna, măcar pt. Cei care mai ceva în cap.

  • Exact. Ne cere votul sa mai doarma inca 5 ani la Cotroceni?! Daca va castiga al doilea mandat, nu va mai misca un deget! Nu mai are nici o miza. Va fi un cocediu nemeritat de 5 ani. Io nu va mai votez, domnule Presedinte! Vorba aceea: fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me! Somn usor dar nu in functia de presedinte. Votez Dan Barna!

  • ce de papagali pe aceeasi craca.
   dar de ian-2017 aveti vreo amintire?
   mai 2018?
   etc, etc?
   stiu, daca era barna presedinte…

  • Ha ha ha, s-au activat PeNaListii să-l apere pe marele președinte. Adevărul e că este foarte activ președintele, în an electoral. Până nu demult, protestatarii se rugau de el prin media (TV, online) să contraatace penalii psd măcar cu o poziție publică. O fi praf usl, dar zace spiritul în el și partidul lui patetic, care ar trebui aruncat la tomberonul istoriei împreună cu psd, alde, udmr, pmp, plus câțiva hipsteri din usr+. Adică, aproape toată clasa politică. Prea puțini mai pot face o diferență și au curajul de a face asta.

 5. Toader Paleologu Președinte !

 6. 1. Bun speech, la momentul oportun. PSD e insangerat, sa vina matadorii.
  2. Clar, am inteles paragrafele electorale de la final. Sunt de acord. De aia si votez KI ptr un al doilea mandat.

 7. Bun discursul .si corecta abordarea..da nu pe placul multor romani care nu vor decat sange pe pereti si sa fii mitocan da sa le zici … deh sechelele trecutului

  • Absolut corect.Iohannis nu joaca jocul lor murdar,asa cum jegurile de securisti imputziti au fost invatat o vesnicie.Nu este omul lor.Foarte simplu.

 8. Panarama asta de premier USL vrea sa scoata castanele guvernarii din foc cu mana altora. Cel mai probabil a fraierilor care ar accepta sa faca guvern fara sa aiba majoritate parlamentara. Fraieri gen USR si PLUS. Daca vine criza pana la parlamentare, PNL ramane in opozitie si critica tot ce face guvernul tehnocrat. Poate dupa ce trece urgia sau fraierii reusesc cumva sa ne scoata din rahat, se reuneste uniunea liberal-socialistilor de caviar. Fain plan, domnu Johanis.

 9. Sputnikarii au intrat in fibrilatie.

  • Asta e tactica lor, să bagi zâzanie, ca apoi să găsească o grupare de neocomuniști favorabilă intereselor lor.

 10. Țara arde și ciolanis se piaptănă, ăsta e sub orice nivel

  • Ia spune tu geniule ce ar trebui sa facă? Cine a adus tara în aceasta situație? Cine a guvernat-o?
   Trolilor sclavilor… Sper ca în cazul unei crize economice, care e pe vine, sa ajungeți cu foamea-n gat mai grav decât cei din Sierra leone

  • Salbaticule, barosane, zi ne si noua, bos, cum e mah in Mama Leone? Chiar asa foamete? Si zi mi si mie numerelenla loz in plic, ca vad ca pe parte economica, esti artist!

  • Asistatule.. Tu oricum ești un WC nefrecventabil… Orice ți-aș spune, eu sau alții, IQul tău nu poate procesa… Canta la alta masa…

 11. Pentru toti cacaciosii de trolli impotriva presedintelui: Degeaba o tot frecati voi impostorilor, Iohannis ramane presedinte inca 5 ani de zile.
  Muie PSD si tuturor cacanarilor afiliati mafiei ciumei rosii ( ponta,barna,Basescu,tariceanu, dancila si alte uscaturi).

 12. Foarte bine D-le Presedinte ca ati respins propunerile de ministri. Efortul pe care il cereti partidelor de opozitie este de inteles. Va reamintesc totusi ca dupa accidentul de la Colectiv a fost o criza guvernamentala si a venit guvernul Ciolos, care a fost boicitat atat de psd cat si de pnl. Presedintele partidului din care faceti parte -pnl, a facut critici aspre la guvernarea Ciolos, afirmand ca d-voastra Presedintele Iohannis, nu v-ati asumat aceasta guvernare (NB in schimb v-ati asumat 3 guverne Dragnea). Acum ii cereti lui Ciolos sa intre la guvernare, nu credeti ca-i ofensator? Eu sunt votant al Aliantei 2020 si nu doresc ca USR-PLUS sa intre intr-un guvern fara sustinere parlamentara. Tara este in criza de multa vreme, d-le Presedinte, pacat ca v-ati trezit atat de tarziu, si comme par hasard in an electoral.

  • Acuma sincer, este clara ca esti sustinator USR. Este ok, optiunea ta.
   Si astia fierb cu aceasi apa, din pacate nu sant inca copti pentru politica mare.

  • Vasile. Nu stiu ce intelegi prin „politica mare”?! Poate te referi la psd, pnl, alde, pmp, care intr-un fel sau altul s-au perindat la putere in ultimii 30 de ani. Rezultatul e vizibil si se numeste dezastru. Da, sustin cu incredere oameni tineri, care n-au experienta acestei „politici mari”.

 13. Mai klauSS , spune pe bune , ca iti doresti din nou un guvern al tau , asa cum ai facut-o cu ocazia dramei de la Colectiv , ce o mai dai dupa cires .

 14. Draga A310,

  Sunt din Sibiu, deci am vazut personal cum s-au schimbat lucrurile in timpul mandatelor de primar ale dlui Iohannis. Ca preambul, noi, romanii, avem niste vorbe din batrani in aceasta zona: „randuiala ca la sasi” si „lucru slab”( adica oameni de nimic). In primul mandat de primar (anul 2000), dl. Iohannis a avut un Consiliu Local majoritar PSD, care, ca niste lucruri slabe incercau sa-i scuipe seminte-n cap celui care vroia sa faca randuiala ca la sasi. 4 ani a tacut saseste si eficient, a ascultat, a invatat, a asimilat, sintetizat, si, pas cu pas, cu ajutorul voturilor cetatenilor din Sibiu, a reusit sa „scape” de aceste lucruri slabe. In al doilea mandat (2004)structura Consiliul Local s-a schimbat, era majoritar FDGR, asa cum a ramas pana in 2014 (acesta era guvernul lui local- si asta inseamna in viziunea lui guvernul meu, un guvern cu care sa poata lucra pentru binele comunitatii )si, astfel a reusit sa inceapa dezvoltarea si europenizarea orasului. Intrebarea este, cati sasi sunt prin Bucuresti pentru un guvern competent??? Veniti si vedeti, geme orasul de turisti , pe strazi se vorbesc 15 limbi straine, ai impresia ca esti intr-un orasel cochet din Vest. A castigat 4 mandate cu un scor intre 88-78 %!
  Daca doriti cifre despre alegeri si componenta Consiliului Local sau Judetean, le aveti in linkul:

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Forumul_Democrat_al_Germanilor_din_Rom%C3%A2nia

  A, inca ceva: pe aici pe la noi i se spune Lunetistul!

  • Eu am tot cautat programul lui klauSS , cu care a defilat in campania electorala „Romania lucrului bine facut” dar nu l-am gasit . L-am solicitat inclusiv la Cotroceni , dar raspunsul primit a fost de-a dreptul jignitor .
   Mai pe direct , nu exista asa ceva , a fost o manipulare abjecta .

  • Alynna, nu are rost sa argumentezi pentru un jeg de troll cum este A310.
   Acesti trolli au sarcina sa denigreze imaginea presedintelui, dar prinde numai la tembeli.
   Stai linistita, romanii de buna credinta stiu ca Iohannis este singura solutie serioasa si credibila.

 15. Mai vasilica , eu nu te-am catalogat pe tine in nici un fel .
  Daca tie iti place de klauSS , nu ai decat sa fi de buna credinta , si sa il proslavesti cat doresti , pe acest slugoi obedient de la Cotroceni .
  Din cele afirmate de voi , reiese ca sunteti slugi prea plecate , nu aveti demnitatea de a avea in functia de presedinte un roman , adunatura de slugoi ce sunteti .