G4Media.ro

Lituania solicită Comisiei Europene clarificări despre aplicarea sancțiunilor ce vizează tranzitul rus…

sursa foto: Captură foto Google

Lituania solicită Comisiei Europene clarificări despre aplicarea sancțiunilor ce vizează tranzitul rus către Kaliningrad

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu ”mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, în virtutea cărora Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad, relatează agenţia EFE.

”Lituania nu introduce propriile sale sancţiuni. Noi doar respectăm normele stabilite de Uniunea Europeană şi aplicăm sancţiunile în baza acestor reguli. Aşadar, este desigur necesară stabilirea normelor cu mai multă precizie”, a spus Nauseda într-o declaraţie acordată presei înaintea summitului european de la Bruxelles.

Noile tensiuni cu Rusia provocate de restricţiile aplicate de Lituania tranzitului către Kaliningrad nu sunt ”o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, a subliniat preşedintele lituanian.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu ridică ”blocada” şi nu restabileşte ”imediat” accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către enclava sa Kaliningrad. ”Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a declarat miercuri vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov.

În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii ”nu sunt o blocadă” asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii ”specifice” şi ”proporţionale”.

”Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

Acesta a menţionat de asemenea că executivul comunitar este în curs de actualizare a informaţiilor despre modalităţile de aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei. ”Suntem în contact strâns cu autorităţile lituaniene şi le vom oferi orientări suplimentare”, a notat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Această instituţie a lucrat toată noaptea de miercuri spre joi la planurile menite să detensioneze această criză, din cauza temerilor că ea ar putea escalada rapid, afirmă mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni citaţi de Politico.eu.

sursa foto: Captură foto Google

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Ar fi tare ca CE să se tragă pe cur și rușii să-și continue activitățile curente. N-ar fi surprinzător…

  2. Rusia, in functie de cum ii convine pe moment, trateaza subiectele de conflict fie ca relatie cu tara respectiva, cand e una mai mica pe care (crede ca) o poate hartui separat, fie in cadru generic – EU, tarile occidentale samd – ca nu-si poate permite sa blocheze sau sa ameninte UK, US, Germania, Franta si altele de la care spera pe viitor sa primeasca chiar finantari (sau macar sa le permita accesul la civilizatia decadenta dupa ce va reusi sa iasa cu fata curata din rahatul in care s-a bagat din ambitia unui frustrat kgbist

  3. Nu inteleg!

    LItuanenii intai aplica regula si apoi se informeaza ce trebuie sa contina regula?

  4. Nu puteți zice că s-a defectat calea ferată? Că așa zice și Rusia despre conductele de gaz și petrol mai ales cele care ajung în UE din Kazakhstan prin Rusia. Ei nu au dreptul să verifice situația cum nici noi nu avem dreptul

  5. !Alex
    problema este serioasa devreme ce Lituania dupa ce a aplicat regula cere lamuriri la UE cu privire la regula! cu tot respectul o spun, aveti mentalul lui Dumitru Dragomir!