G4Media.ro

Lituania respinge afirmațiile Belarusului, cum că ar utiliza forța împotriva migranților care…

Lituania respinge afirmațiile Belarusului, cum că ar utiliza forța împotriva migranților care ajung la graniță

Lituania a autorizat poliţia de frontieră să folosească forţa, dacă este necesar, împotriva migranţilor care-i trec graniţa dinspre Belarus, dar nu au existat astfel de situaţii în ultimele 24 de ore, a anunţat miercuri Ministerul de Interne lituanian, după ce Belarusul a transmis că un migrant irakian a murit la graniţa lituaniană şi alte zeci au revenit în Belarus din Lituania cu ”leziuni corporale”.

„Aş dori să menţionez că în ultimele două zile din fericire nu au existat situaţii în care ofiţerii noştri din gărzile de frontieră să folosească în vreun fel forţa”, a declarat agenţiei Reuters comandantul serviciului lituanian de supraveghere a frontierei, Rustamas Liubajevas, care a calificat drept ”fake news” relatările despre agresarea unor migranţi.

”Aceasta este o metodă de război hibrid, de dezinformare. Nu a existat niciun incident la graniţă noaptea aceasta, nicio folosire a forţei”, a spus la rândul său un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Vilnius.

Grănicerii belaruşi au afirmat mai devreme miercuri că aproximativ 40 de migranţi, inclusiv femei şi copii, au revenit în Belarus cu ”leziuni corporale” după ce au fost respinşi de Lituania, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a dispus o anchetă după moartea unui migrant irakian la graniţa cu Lituania. Şeful Consiliului de Securitate al Belarusului, Alexander Volfovici, a susţinut că migrantul a fost atât de rău bătut încât grănicerii belaruşi nu au putut face nimic să-l ajute.

Guvernul lituanian a avertizat anterior că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi au trecut graniţa Lituaniei venind dinspre Belarus, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Autorităţile de la Vilnius au început de asemenea să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.

Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi, în special irakieni, ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.

Preşedintele Lukaşenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE, relatează Agerpres.

Sursa foto: Grupul PPE/arhiva

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Nici in visele lor cele mai negre nu a visat Lituania ca vor avea migranti!Acum, incep sa fie disperati…ce facem?…ca UE ne zice sa-i pastram si sa-i hranim.

  2. Migranții nu vin să se stabilească în țări fost comuniste, ei vor cireașa de pe tort, vor occident, așa că nu văd care e problema, defapt noi suntem filtrul și nu văd de ce nu le am da drumul să se ducă și se spele cu ei pe cap să ajungă și în Islanda și Groenlanda și Irlanda

  3. Guvernantii neobolsevici lituanieni, pupincuristi de sama ai cvruvrilor occidentale.
    Nu-s cu nimic mai prejos decat Luca: socializati in acelas mediu sovietic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.