G4Media.ro

Lituania ia în considerare modificarea numelui reprezentanței diplomatice a Taiwanului pentru a…

Lituania ia în considerare modificarea numelui reprezentanței diplomatice a Taiwanului pentru a detensiona disputa cu China

Oficialii lituanieni, care încearcă să detensioneze o dispută cu China, iau în calcul să ceară omologilor taiwanezi să traducerea chineză a numelui ambasadei de facto a Taiwanului la Vilnius, au declarat două surse, citate de Reuters.

Insula autonomă pe care China o vede ca parte a teritoriului său are alte birouri în Europa și Statele Unite, dar folosesc numele orașului Taipei, evitând referirea la insula însăși.

Disputa a izbucnit după ce statul baltic a permis deschiderea biroului Reprezentanței Taiwaneze la Vilnius.

China și-a deteriorat relația diplomatică cu Lituania și a făcut presiuni pe companiile multinaționale să rupă legăturile cu țara sau să se confrunte cu excluderea de pe piața sa.

Aceasta este o mișcare neobișnuit de dură care a târât companiile într-o dispută politică și a plasat Beijingul pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană.

Modificarea versiunii chineze a numelui reprezentării pentru a se referi la „poporul taiwanez” mai degrabă decât la Taiwan, a fost propusă săptămâna trecută de ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis președintelui Gitanas Nauseda ca o modalitate de a reduce tensiunile cu China, au spus surse citate de Reuters.

Schimbarea, care ar aduce numele în conformitate cu denumirea folosită în lituaniană și engleză, ar avea nevoie de acordul Taiwanului.

Biroul președintelui a refuzat să comenteze. Ministerul Afacerilor Externe nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Nu este posibil ca niciun gest al Lituaniei să schimbe atitudinea Chinei, a spus Linas Kojala, care conduce grupul de reflecție al Centrului de Studii Est-Europene din Vilnius.

„Guvernul dorește probabil să sublinieze că biroul reprezintă nu Taiwanul ca entitate politică, ci poporul taiwanez cu care Lituania dorește să stabilească relații culturale, economice și de altă natură”, a spus el.

Ziarul tabloid chinez Global Times a publicat sâmbătă un articol în care susținea că „va fi nevoie de mult mai mult decât doar redenumirea biroului” pentru ca Lituania să-și repare relația cu China.

„Lituania trebuie să facă ajustări substanțiale la politica sa globală în China, mai degrabă decât să urmeze complet agenda SUA”, se spune în articolul The Global Times, care este publicat de Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, aflat la guvernare.

Sursa foto: Unsplash / xandreaswork

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Deci UE (a se citi Germania) nu au tinut spatele Lituaniei. Altfel nici o firma nu ar fi avut curaj sa ocoleasca Lituania.
    Politica externa a Germaniei e etalon de duplicitate.

    • Oricum, jos palaria pentru Lituania, tara mica dar curajoasa !
      Pacat ca UE nu e ceea ce ar trebui sa fie, o uniune economica monolit, care sa apere 100% statele membre in fata oricarei tari din afara UE.

  2. A cedat Lituania santajului UE cu fonduri europene? Le-a pus in vedere Ursula lituanienilor ca astfel se deterioreaza relatiile dintre UE si China? „Uniti in diversitate si interese”!

  3. Le dau eu un nume, Republica Democrata Chineza cu armata de liberare democrata (DLA)