G4Media.ro

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, susţine că amendamentele convenite cu Bruxellesul la reforma…

Sursa foto: Facebook / Prawo i Sprawiedliwość (PiS)

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, susţine că amendamentele convenite cu Bruxellesul la reforma sistemului judiciar ar putea fi distructive / Comisia Europeană condiționează fondurile europne de reforme

Proiectul legislativ din Polonia ce ar putea duce la deblocarea a miliarde de euro din fondurile europene ar putea fi ”extrem de distructiv”, a susţinut sâmbătă liderul partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, potrivit Reuters.

Guvernul de la Varşovia, ce are de mai mulţi ani un diferend cu Comisia Europeană în legătură cu reformele din justiţie ce afectează independenţa sistemului judiciar polonez, a anunţat marţi că a convenit amendamente cu Bruxellesul care vor conduce la deblocarea sumei de 35,4 miliarde de euro din fondul de redresare post-COVID.

”Efectele în Polonia ar putea fi extrem de distructive, nu numai pentru sistemul judiciar, dar şi pentru întregul aparat de stat”, a spus Kaczynski într-un interviu acordat săptămânalului Gazeta Polska.

El a adăugat că adoptarea legii în noua formă va îndeplini ”probabil” condiţiile stabilite de Comisia Europeană pentru ca Varşovia să primească fondurile blocate.

Actul normativ a dus la disensiuni în interiorul coaliţiei guvernamentale, partidul Polonia Unită anunţând că va vota împotriva acestei legi pe motiv că ea periclitează suveranitatea Poloniei.

Conform noului proiect legislativ, judecătorii nu vor fi anchetaţi disciplinar pentru punerea sub semnul întrebării a independenţei colegilor lor desemnaţi de organisme de stat despre care criticii acuză că sunt politizate. Formaţiunea Polonia Unită afirmă că acest lucru ar putea cauza haos în sistemul judiciar.

Într-un discurs rostit joi, preşedintele polonez Andrzej Duda a reiterat că se va opune oricărei modificări care ar permite punerea sub semnul întrebării a statutului judecătorilor şi a promis că va analiza constituţionalitatea noului act normativ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pe lângă rinocerul ăsta, numărătorul nostru de cormorani e intelectual.