G4Media.ro

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski: Dacă, nu dă Doamne, focul războiului…

Sursa/ auto-numitul minister al Apărării de la Tiraspol

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski: Dacă, nu dă Doamne, focul războiului trece în Transnistria, va trece sută la sută și în Republica Moldova

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a amenințat voalat Chișinăul că dacă luptele din Ucraina se vor extinde și în Transnistria acestea vor afecta toată Republica Moldova.

„Mai bine o pace rea, decât un război bun. Transferul acțiunilor militare în afara Ucrainei este periculos. În ceea ce privește Transnistria, pericolul se dublează. Dacă, nu dă Doamne, focul războiului trece în Transnistria, va trece sută la sută și în Republica Moldova”, a declarat joi acesta.

Liderul prorus de la Tiraspol mai vrede o luptă între aliații Moldovei, cu referință voalată la România, și pacificatorii ruși.

„Vor interveni aliații Moldovei, pe de o parte, Federația Rusă cu misiunea de pacificare pe de altă parte, cetățeni ruși și tot așa. Ar putea fi o confruntare dintre Rusia și NATO aici, pe teritoriul Transnistriei, pe teritoriul Moldovei. Acest lucru este inadmisibil” a punctat Krasnoselski.

Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.700 de soldați, împărțiți în așa-numitele trupe de „pacificatori” și Grupul Operativ al Trupelor Ruse, subordonate direct Moscovei.

Forțele proruse din Republica Moldova agită de mai mult timp aceeași marotă a unei ipotetice intervenții militare a României în Republica Moldova care s-au putea transforma într-o eventuală unire politică.

O astfel de temă este vânturată frecvent în Transnistria și Găgăuzia. Astfel de narațiuni false au fost promovate de Rusia și pro-rușii din Republica Moldova înainte Războiului de pe Nistru din 1992 dintre armata Republicii Moldova și separatiștii proruși de la Tiraspol sprijiți militar de forțele ruse.

Declarația lui Krasnoselski vine pe fundalul cererilor repetate ale sale și scrisorilor trimise președintelui Maia Sandu de a reîncepe unele negocieri cu Chișinăul, fapt căruia autoritățile constituționale nu i-a dat curs până acum.

„Regimul de la Tiraspol trimite multe scrisori, noi avem comunicare prin intermediul Biroului de Reintegrare, prin intermediul dlui viceprim-ministru Serebrian pe subiecte concrete, inclusiv despre cum menținem liniștea și pacea, pentru că noi ne dorim să păstrăm pacea și vom face în continuare tot ce ne stă în puteri, inclusiv vom comunica cu regimul de la Tiraspol mai des decât am făcut-o până acum, pentru a menține pacea”, a declarat Maia Sandu marți la postul Vocea Basarabiei.

De asemenea, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat, joi, la unison cu Krasnoselski că Republica Moldova va avea de suferit, dacă etnicii ruși din această țară vor fi în pericol de orice natură.

Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel […] Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov.

Republica Moldova se poate confrunta cu destabilizări în această toamnă, pe fondul în care și Rusia se pregătește pentru scenariul de a opri gazele în Republica Moldova.

Foto: blindate militare din Transnistria/ Sursa: auto-numitul minister al Apărării de la Tiraspol

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Transnistria e in Moldova, ret@tatule!

 2. BăBăieți, bă, vă face Ucraina terci în 2 zile.

 3. Ca roman sunt mandru ca noi nu am calcat hotare. Transnistria este pamant ucrainian.

 4. Omul nu și dorește război. ” Nu dă Doamne”.
  Deși e mai implicat în război Putin decât Dumnezeu, mai aproape de pământ și sigur aproape de sufletul lui.
  Ar trebui să întrebe direct la stăpânire.

 5. La(r)vov tocmai a declarat ca „daca se atinge cineva de trupele noastre din Tiraspol, e un atac la Rusia….”
  Ia zi domnule, de pe lista teroristilor internationali: dar prezenta unor trupe straine pe teritoriul suveran al altui stat nu e atac la acel stat? Evident, ca nu, in opinia unui stat care trebuie marcat oficial ca stat terorist!

 6. Asta cam asa-i. Si trist e ca a fost in epoca moderna, cu filmari si toate alea. Libera trecere pentru rusi si batalioanele de voluntari ai uniunii nationalistilor ucrainieni (nume oficial, chiar asa isi ziceau).
  Ce-i drept, asa era Ucraina pana in 2014, intre timp s-au mai schimbat echipele, regimurile si alte cele. Nu e exclus ca odata intrati, ucrainienii sa nu mai plece din Transnistria. Realitatea e ca rusii, ucrainienii si moldovenii sunt cam o treime fiecare, in cifre nete. Iar cand vine vorba de ales intre Moldova si Ucraina, alegerea e clara.