G4Media.ro

Liderii UE și Zelenski, declarații comune la Kiev: Acord unanim ca Ucraina…

Sursa foto: Presidency.ro

Liderii UE și Zelenski, declarații comune la Kiev: Acord unanim ca Ucraina să obțină „imediat” statutul de candidat la aderarea la UE / Iohannis: Suntem uniți și mai puternici ca niciodată, la nivel regional, european și transatlantic

Liderii Franței, Germaniei și Italiei au efectuat joi o vizită comună în Ucraina, acompaniați de președintele Klaus Iohannis. Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Iohannis au ajuns dimineața cu trenul la Kiev, de unde au plecat spre orașul Irpin, o suburbie a Kievului distrusă de atacurile rusești.

Cei patru lideri s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Palatul prezidențial Mariinsky, unde au făcut fotografii de grup înaintea discuțiilor oficiale.

Liderii UE și Zelenski vor discuta despre sprijinul oferit Ucrainei pentru a rezista invaziei rusești și despre eforturile pentru reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului. De asemenea, pe agenda discuțiilor se află și oferirea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina.

Principalele declarații ale celor cinci lideri politici:

UPDATE 17:52 Macron: Este important să continuăm să vorbim cu Putin

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre importanța menținerii deschise a unui canal de comunicare cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a declanșat invazia asupra Ucrainei.

UPDATE 17:46 „Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații”, a afirmat Klaus Iohannis, în timpul discursul său alături de Volodimir Zelenski și liderii Franței, Germaniei și Italiei.

„Ca parte relevantă a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene.  Autoritățile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene.

De la începutul invaziei rusești, Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României.

În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei «coaliții de state» care să sprijine efortul internațional de creare a unor «coridoare albastre» pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră”, a spus Iohannis.

UPDATE 17:43 Președintele Klaus Iohannis a declarat că „ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare”.

„Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie.

Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride”, a mai spus liderul de la Controceni.

UPDATE 17:38 Iohannis: „Suntem uniți și mai puternici ca niciodată, la nivel regional, european și transatlantic,  în prezervarea valorilor noastre fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetățenii ucraineni, le apărați cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!”

UPDATE 17:33 „Italia, Franța și Germania, trei țări fondatoare ale UE, președintele României, Klaus Iohannis, au venit cu toții în Ucraina pentru a oferi sprijinul lor necondiționat pentru președintele Zelenski și pentru poporul ucrainean. UE demonstrează o unitate extraordinară pentru a susține Ucraina

Italia dorește să vadă Ucraina în sânul UE. Președintele Zelenski înțelege că drumul pe care trebuie să-l parcurgă un stat candidat necesită reforme profunde ale societății ucrainene. Nu putem întârzia acest proiect, trebuie să creăm o comunitate de pace”, a declarat premierul italian Mario Draghi.

UPDATE 17:32 Cancelarul german Olaf Scholz spune că a venit în Ucraina cu un mesaj clar: Ucraina face parte din familia europeană.

El adaugă că Germania va sprijini o decizie pozitivă privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE. Scholz mai spune că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va avea nevoie de ea.

Liderul de la Berlin afirmă că Germania a primit 800.000 de refugiați ucraineni. El mai spune că Germania sprijină Ucraina din punct de vedere financiar și militar.

UPDATE 17:29 Macron a subliniat că toți liderii aflați joi în vizită în Kiev sunt de acord ca Ucraina să obțină „imediat” statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Exprimăm salutul fratern al popoarelor Europei pentru un popor liber și suveran al cărui eroism în fața agresiunii armate a Rusiei inspiră admirație, suscită respect și cere un sprijin clar. Aveți acest sprijin, domnule președinte, știți asta, puteți conta pe noi.

„Europa, încă din prima zi a acestui război, a ales clar tabăra sa, cea a unei Ucraine libere și suverane, cea a respectării dreptului internațional, a apărării principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite”, a declarat președintele francez.

UPDATE 17:29 Emmanuel Macron: Franța va livra Ucrainei șase noi tunuri autopropulsate franceze Caesar

Președintele francez a anunțat, după o lungă întâlnire cu Volodimir Zelenski, că va livra Ucrainei șase noi tunuri autopropulsate franceze Caesar. Parisul a livrat deja Ucrainei 12 astfel de tunuri.

UPDATE 17:27 Agresiunea împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe și a valorilor noastre iar Rusia nu vrea pace, ci doar război, a declarat Zelenski, în conferința comună de presă cu cei patru lideri europeni, relatează Le Figaro.

În fața acestui atac, „numai o poziție europeană comună este posibilă”. El a precizat că „trupele rusești își continuă ofensiva”, în special în Donbas.

„Țara agresoare trebuie să înțeleagă că nu are altă alternativă decât o soluție pașnică”, a mai afirmat Zelenski.

UPDATE 16:43 Întâlnirea dintre liderii Ucrainei, Germaniei, Franței, Italiei și României s-a încheiat, anunță șeful biroului prezidențial de la Kiev, potrivit BBC.

„Ucraina are un sprijin ferm al coaliției internaționale”, a scris Andriy Yermak pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a adăugat că președintele Zelenski le-a dat omologilor săi un „pachet complet” de propuneri de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Trebuie să creștem presiunea asupra [agresorului] și să lucrăm la cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni cu [un] embargo asupra gazelor”, a scris Yermak.

UPDATE 15:11 Aflat în vizită la Kiev, însoțit de trei lideri europeni, președintele francez urma să vorbească la ora 14:00 (15:00, ora României), alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite BFM TV. Programul a fost întârziat cu mai mult de treizeci de minute, a anunțat echipa prezidențială. Serviciul de securitate este foarte important în preajma celor patru șefi de stat, iar GIGN a fost desemnat pentru această ocazie.

Sursa foto: Presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

27 comentarii

 1. „Cei cinci lideri s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski”… parca erau patru…. si daca ma gandesc mai bine raman doar trei…Iohanis nu este lider la nici un capitol !

 2. deci s-a lasat cu o promisiunea facuta Ucrainei, banuiesc ca in schimbul inceperii negocierilor cu Rusia!

  Dupa cum arata acum situatia pe teren, Zelensky nu are cum sa-si justifice postul si atunci, aceasta promisiune usureaza pasii care trebuie facuti pentru intrarea la negocieri cu rusii!

  poate gresesc eu, marturisesc ca nu cunosc dedesubturile discutiile ce s-au purtat, dar este foarte posibil ca Putin sa fi fost de acord cu asa ceva…

  • #srefan ce mai mic
   … vulnerabilitatea ta educationala și mentala,se vede din modul de gândire și mai ales ,al alegerii nickname ului!

 3. Lui Jelenski i-au furat rusii costumul?

  • Tara lui e in razboi cu niste descreierati, cum ar fi fost sa iasa la costum? Alin, ion, istvan, gigu, radu, ala micu peste tot, cum va suportati?..mai iesiti si voi la o cafea, lasati tastatura.

  • Zelenski e președintele unei țări aflate in război,și nu are timp de parade in costum. Tatuca in schimb care lupta „eroic” ascuns la etajul -50 într-un buncăr din Urali sta la costum ,primește fake news despre victoriile mujicilor și se gândește cum să ascundă familiilor moartea celor 30.000 de copii ruși și zecile de miliarde cheltuite pentru a ocupa temporar in trei luni câțiva km din Ucraina

 4. Ucraina e printre cele mai corupte țări din lume, ce naiba sa caute in UE?

  • Mai corupta decat Romania inainte de 2007,nu cred ca e.Pe atunci se fura pe rupte.

  • Matale după nume nu pari nici belgian ,nici danez,așadar nu prea arata conectare cu realitatea un roman care se plânge de corupția din alte țări. Șezi blând,ucrainienii te apără de o invazie a mujicilor și dacă intră în UE ajutorul tau social va rămâne ca și până acum,doar Haur va înceta să mai existe ,ceea ce ne va afecta puțin spre deloc.

 5. ! Alin

  Acest razboi s-a lasat cu morti…cum sa se justifice moartea a mii de oameni? O Ucraina instabila social si politic ar fi ceva foarte grav…promisiunea vine sa intareasca solidaritatea nationala si cea sociala…si sa faca guvernarea sustenabila..

  Turcia este de peste 20 de ani cu acest statut…de altfel s-a si spus ca intrarea Ucrainei in UE va lua ani buni…

 6. Cu racheții cum rămâne?

 7. Cu racheții cum rămâne? Dar cu Kosovo?

  • Întreabă la CEDO.

  • Alt ,,deștept ” funcțional, toți se pricep la toate, e o emanație de postaci, 4-5 nespălați pe creier (cred ei ), din zori și până-n noapte ei sunt prezenți aici , postează mizeriile lor, demni de o cauză mai bună, curajoși din scăunelul lor, pitulați după vreo tastatură expirată fără diacritice, tresar la prima petardă de anul nou, buni să se bată alții-n locul lor, dacă nu li se întâmplă lor ceva e-n regulă, altfel se evaporă din țară cu prima ocazie ……

  • De ONU n-ai față..

  • Asta care se întreabă deși iq-ul nu ii permite să înțeleagă vreun răspuns: cu ce ești tu mai curajos decât oamenii care după ce vin de la serviciu(plătit cu bani ,nu cu maculatură sovietica) comentează la un articol? Tu ești curajos doar pentru faptul că încă supraviețuiești cu un salariu in euro al unui copil care vinde limonada in fata casei prin SUA.
   Și vin vremuri și mai grele pentru tine,norocul tau este că Occidentalii sunt miloși și poți supraviețui din cerșit.

  • Vinde limonadă pe euro în SUA în fața casei?

  • andi eu scriam despre cei care postează la FIECARE articol din zori și până-n noapte, care se pricep la ORICE subiect (evident experți fiind) , se pare că și tu ești duuuuuuus…….

 8. Mai bine mergeau și ăștia patru în maieu și șlapi.. oricum tot cam aia era..

 9. Dacă chiar a participat și KWJ la discuții (nu doar la poză) sigur nu a fost nimic important. Se vehiculează o idee periculoasă cu crearea coridoarelor de transport – poate duce ușor la război Rusia – NATO.

  • Glumești? Rusia cu o armată de 10 ori mai mare se chinuie să ocupe o regiune din Ucraina și tu crezi că are chef de război cu NATO?!

 10. De ce credeti ca presedintele Romaniei, este prezent?
  Simplu: UE incearca din rasputeri sa scoata Romania din letargia coruptiei si sa o transforme intr-un stalp de rezistenta in sud-estul sau. Exact cum s-a trasformat Polonia, in nord-estul Uniunii.
  Sa speram ca romanii (poate) vor renunta la coruptie si la „merge si asa” si vor deveni seriosi. Nu au decat de castigat. Vom vedea, viitorul ne va arata alegerea poporului roman.

  • Din păcate speranța în poporul român e deșartă. In istoria noastră am fost sub influența sau după caz ocupație romana,otomană ,austro-ungară,sovietica ,iar apoi am fost acceptați in UE. Singura perioada in care țara noastră a fost condusă exclusiv de românași a fost 1989-2007,perioada care deși scurta istoric vorbind a fost mai mult decât suficientă pentru a pune pe butuci Romania.In concluzie suntem un popor așa minunat încât dacă suntem nesupravegheați ne dăm singuri foc la casă și apoi ne plângem că „dușmanii” ne vor raul.

 11. Nu te panica mujicule,rubla tot praf e. Tu chiar crezi că Ucraina se bazează pe Franța ,Germania,Italia și România? Ești naiv rău ,amărâtule, Ucraina se bazează pe SUA,UK,Polonia și statele Baltice adică puterile militare ale planetei plus țările care nu suferă de amnezie și știu exact ce ar însemna o Federație Sovietica puternica,așa că nu o mai swuge cu deciziile UE,nu înseamnă nimic în acest război,în vreo 5-7 ani când va avea și UE armata pot lua asemenea decizii până atunci SUA +UK+ Japonia +Coreea de Sud asigura securitatea planetei inclusiv a UE și tot astia îi țin în lesă și pe chinezi.

 12. de departe cel puternic presedinte al romaniei . unghiosii fac haz de necaz

 13. @ Octav – Sper ca iti dai seama cat de vizibil este faptul ca esti trol rus si postezi la comanda?