G4Media.ro

Liderii talibani susțin că au ajuns să controleze 90% din frontierele Afganistanului,…

Liderii talibani susțin că au ajuns să controleze 90% din frontierele Afganistanului, după retragerea forțelor NATO

Talibanii controlează 90% din frontierele Afganistanului, ţară unde desfăşoară o ofensivă pe fondul retragerii forţelor străine, conform unei declaraţii făcute agenţiilor de presă ruse de un purtător de cuvânt al insurgenţilor, fără ca afirmaţiile sale să poată fi verificate în mod independent, relatează Agerpres, conform AFP.

‘Frontierele Afganistanului cu Tadjikistanul, Uzbekistanul, Turkmenistanul şi Iranul, adică aproximativ 90% din frontiere, sunt sub controlul nostru’, susţine Zabihullah Mujahid într-o declaraţie pentru RIA Novosti.

Talibanii desfăşoară din luna mai o ofensivă pe toate direcţiile împotriva forţelor afgane, în timp ce forţele internaţionale îşi continuă retragerea definitivă din această ţară, operaţiune prevăzută să se încheie la sfârşitul lunii august.

Insurgenţii au preluat controlul asupra unor zone vaste rurale, precum şi asupra mai multor puncte cheie de frontieră, încercuind totodată marile oraşe.

Private de sprijinul crucial american, forţele afgane nu opun decât o slabă rezistenţă şi controlează în principal capitalele provinciale şi axele majore.

Talibanii declaraseră anterior că ar controla 85% din teritoriul afgan, cifră contestată de guvernul de la Kabul şi imposibil de verificat în mod independent.

Ofensiva talibană generează serioase preocupări ţărilor de la frontieră şi, în primul rând, Tadjikistanului, care împarte cu Afganistanul o frontieră comună de peste 1.200 de kilometri.

Această republică ex-sovietică, cu un regim autoritar, din Asia Centrală şi-a mobilizat joi armata in corpore pentru un exerciţiu surpriză de pregătire de luptă, ceea ce este o premieră. Exerciţii militare comune cu Rusia şi Uzbekistan sunt prevăzute pentru luna august în apropiere de frontiera afgană.

Sursa Foto: Outlookafganistan.net

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Vrăjeală, o graniță se controlează cel puțin din două țări

  2. Iar victorioasa armata romana defileaza pe sub Arcul de Triumf. Isn’t it ironic?

    • Ce treaba are una cu alta? Armata romana a fost sub egida NATO iar când NATO a decis ca se retrage s-a retras și armata romana….Nu e ca și cum am fii fost înfrânți sau ceva de genul asta.Si sa știi ca armata si-a făcut treaba acolo cu multa pricepere ținând cont ca nu se vrea sa fin dotați la același nivel cu partenerii …..asta deja e o alta discuție.
      Și faptul ca talibanii ii bat la cur pe afgani nu e nici o surpriza, toți știau ca se va întâmpla asta iar dacă te uiți pe știrile de azi ai sa vezi ca i-au bubuit americanii pe talibani doar asa la mișto ca să nu uite ca îs doar niște babuini.

  3. ✌️

  4. ✌️Victoire 🧕👳‍♀️👯‍♂️👯‍♀️👨‍👩‍👦‍👦