G4Media.ro

Liderii marilor grupuri politice din Parlamentul European cer Comisiei Europene deblocarea fondurilor…

Sursa Foto: Dacian Cioloș/ Instagram

Liderii marilor grupuri politice din Parlamentul European cer Comisiei Europene deblocarea fondurilor pentru Parchetul European condus de Kovesi/ Cioloș, inițiatorul scrisorii comune: Nu ne putem permite un start greșit sau să nu acordăm EPPO importanța pe care o merită

Președinților grupurilor politice din Parlamentul European au transmis, joi dimineață, o scrisoare comună inițiată de liderul Renew Europe, Dacian Cioloș și semnată de liderii PPE și S&D, către președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, prin care se solicită deblocarea de urgență a fondurilor necesare Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi.

„Suntem foarte îngrijorați după ce am aflat de la procurorul-șef european că bugetul actual al Parchetului este insuficient. Parlamentul European a susținut, cu fermitate, de la bun început, nevoia înființării unui Parchet European deoarece nu putem permite sub nicio formă utilizarea greșită sau furtul din fondurile europene. Comisia Europeană a stabilit ca Parchetul European să-și înceapă operațiunile în noiembrie 2020, dar suntem îngrijorați că acest obiectiv nu va fi atins în cazul în care Comisia nu reușește să rezolve actuala lipsă de finanțare cu care această nouă instituție se confruntă”, spune Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat transmis de grupul Renew Europe.

Potrivit comunicatului, Parchetul European (EPPO) a fost înființat pentru a îmbunătăți protecția intereselor financiare ale UE și pentru a lupta împotriva infracțiunilor de corupție la nivelul administrației publice. Această instituție are competența de a investiga și de a începe urmărirea penală privind încălcările bugetului UE, precum frauda, ​​corupția sau frauda transfrontalieră în domeniul TVA.

Având în vedere că se pierd până la 60 de miliarde de euro în fiecare an prin fraudarea transfrontalieră în domeniul TVA și doar în 2017 a fost probată o fraudă de peste 390,7 milioane de euro din bani europeni, este esențial să existe un EPPO pe deplin funcțional cât mai curând posibil. Este clar că Parchetul European poate funcționa corect numai dacă are fondurile necesare.

Volumul de muncă al Parchetului în primul an de operațiuni va fi mult mai mare decât cel preconizat, prin urmare, resursele sale trebuie majorate substanțial pentru a permite acest lucru.

„Comisia Europeană trebuie să se asigure că EPPO va avea resursele de care are nevoie și, prin urmare, Renew Europe a solicitat, împreună cu Grupul PPE și S&D, să acționeze în consecință. Este esențial ca EPPO să poată începe operațiunile rapid, cu suficienți procurori europeni delegați și restul de personal auxiliar pentru a se asigura că poate să funcționeze la standarde ridicate în cel mai scurt timp. Nu ne putem permite un start greșit sau să nu acordăm EPPO importanța pe care o merită. Faptul că va trebui să avem un nou Cadru Financiar Multianual în vigoare nu face decât să adauge sentimentului nostru de urgență. Cu toții ar trebui să simțim responsabilitatea de a face tot posibilul pentru a ne asigura că finanțarea UE este cheltuită în mod corespunzător. EPPO are un rol vital în această privință și, prin urmare, trebuie să fie complet echipat pentru a îndeplini această sarcină”, mai spune Dacian Cioloș.

Context

Parlamentul European susține creșterea bugetului pentru Parchetul European, însă mai trebuie convinse Comisia și statele mebre să accepte majorarea bugetului într-o conjunctură nu foarte favorabilă. Pe de-o parte, Brexit a lăsat o gaură în buget. Pe de altă parte, negocierile pentru bugetul multianual al UE sunt etxrem de dificile din cauză că marii contributori vor să plătească cât mai puțin.

Pe data de 6 februarie, Laura Codruța Kovesi a fost audiată în Comisiile reunite de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE și CONT) din PE, unde a pledat pentru o creștere semnificativă a bugetului instituției pentru anul 2020. În urmă cu o lună, Kovesi le-a prezentat europarlamentarilor stadiul în care se află înființarea primului Parchet European (EPPO) care va cerceta modul în care sunt fraudate investițiile cu bani de la Bruxelles.

Citește și

UPDATE: Conferința de la Bruxelles pe tema Parchetului European a fost anulată din cauza coronavirusuluiu / Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, intenționa să pledeze pentru majorarea bugetului instituției

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Corect, babalacii de la UE trebuie sa lase vrajeala si sa inceapa sa finanteze EPPO cum se cuvine.

    Asta daca mai speram sa scapam vreodata de mafia PSD si prietenii lor ticalosi.

  2. Trebuie confiscate averile ilicite ale tuturor politicienilor condamnati penal sau nu!

  3. Suntem in fata unei pandemi din cauza coronvirusului iar la asta,Kovesi, ii trebuie bani sai ii cheltuie pe tot felul de prosti..cum a cheltuit si cand era la DNA….Ghinionul ei este ca cei de la Bruxelles nu sunt asa fraieri ca politicieni de la Bucuresti..

  4. Bravo Ciolos, pt initiativa!! Kovesi sa se puna cat mai repede pe treaba, are multe de rezolvat, mai ales in Romania.

  5. Potrivit realității , Parchetul European (EPPO) nici măcar nu este recunoscut de toate țările cu tratate între ele

  6. Sa ii dea celei pe care Basescu a suit-o in copac ,multi bani .